E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street devlerinden resesyona ilişkin 2 zıt yorum---

Wall Street devlerinden resesyona ilişkin 2 zıt yorum

Wall Street devlerinden resesyona ilişkin 2 zıt yorum
22 Temmuz 2022 - 15:09 borsagundem.com

Goldman Sachs CEO’sunun resesyon konusundaki karamsar açıklamaları Wall Street’te büyük yankı uyandırmıştı. BlackRock CEO ise resesyonun piyasalara etkileri konusunda daha iyimser

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Resesyon endişeleri piyasaları takip ederken Wall Street’te önde gelen iki büyük isim piyasalar konusunda çelişkili sinyaller veriyor. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre Goldman Sachs CEO’su David Solomon ABD enflasyonundaki yükselişin henüz zirveye ulaşmadığını ve yaklaşan bir resesyon karşısın hazırlıklı olunması gerektiğini söylemişti.

Solonom CNN International’daki açıklamasında, “Yüksek enflasyon ve ekonomik sıkılaştırma sürecinden geçtiğiniz her dönemde ekonomide bu tür yavaşlamalar tecrübe edersiniz. Bu sebeple ben resesyon ihtimalimizin yüksek olduğunu düşünüyorum” ifadelerine yer vermişti.

Ancak Goldman CEO’su ekonominin konumu hakkında uyarı işaretleri verirken dünyanın en büyük para yöneticisi BlackRock’ın CEO’su Larry Fink piyasaların durumunu çok farklı bir açıdan değerlendirdi. Fink CNBC’deki açıklamasında piyasaları sarsan rüzgarların uzun vadeli yatırımcılar için “işlerin her zamanki hali” olduğunu söyledi.

Fortune'un haberine göre, Fink borsalardaki karamsar hava nedeniyle birçok yatırımcının telaşlı olduğuna dikkat çekerek, “Gerçekten ünlü bir kişi yakın zamanda beni aradı. Panikleyerek, 'Ne yapmalıyım, dışarı çıkmalıyım, dayanamıyorum, dayanamıyorum’ diyordu. Benimse ona cevabım, ‘Tatile çıkmalısın’ oldu” dedi.

Ocak 2022 itibariyle 10 trilyon dolarlık varlığı yönetimi altında bulunduran BlackRock’ın CEO’su, “Gerçekten dayanamıyorsanız, o zaman satın... Ama gerçek şu ki, biz bunu daha önce gördük. Enflasyon zamanla sabitlenecek. Emtia fiyatlarının şimdiden zirve seviyelerinden düştüğünü görüyoruz” ifadelerine yer verdi.

Fink, ABD’deki enflasyonun kalıcılığı, ABD Merkez Bankası (FED) faiz oranlarındaki muhtemel yükselişleri ve Ukrayna savaşının ABD ekonomisinin sağlığı için bir tehdit olup olmadığı yönündeki soruları değerlendirirken bunların hepsinin "düzeltilebilir" olduğunu ve talebin tüm bu karmaşık süreç boyunca sabit kaldığını söyledi.

BlackRock CEO’su “ABD Merkez Bankası’nın araçları sıkılaştırmaya yarıyor ve bu sıkılaştırma üzerinden talebi sınırlamayı hedefliyor. Peki resesyon riski var mı? Elbette var. Ve bir resesyonda olsak bile bu hafif bir resesyon olacak. ABD’nin finansal temelleri bugün de her zaman olduğu gibi güçlü” diye konuştu.

Enflasyon: yerleşik mi yoksa geçici mi?

Fink’in çizdiği tüm bu tozpembe tabloya rağmen piyasalar tüketici fiyat endeksinin Haziran ayında %9,1 yükselmesinin ardından endişeyle hareket ediyor. Yatırım uzmanları FED’in bu ay yeni bir büyük faiz artışına hazırlandığı konusunda görüş birliğinde. Fink konuyla ilgili açıklamasında, “Açık konuşalım. Önümüzde gerçekten de yükselen enflasyon var. Bunların büyük bir kısmı politika tarafından belirleniyor” ifadelerine yer verdi.

BlackRock CEO'su uzun süredir, ABD sanayisinin üretimi sınırları içerisine taşıması gibi milliyetçi politika oluşturmanın enflasyonu daha da kötüleştirdiğini savunuyordu. Ancak Fink, yükselen fiyatlara rağmen, altta yatan talebin değişmeden kaldığını ve arzın iyileştiğini savunuyor. Fink, emtia fiyatlarının yılın başından bu yana düştüğünü ve dünya küresel salgından toparlanırken sarsılan tedarik zincirlerinin iyileştiğini savunuyor.

2021’de yükselişe geçen birçok emtia değerinde yılbaşından bu yana düşüşler gözlemleniyor. Bakır ve kereste fiyatları 2022’nin başından bu yana %21 ve %41 oranında düştü. Ukrayna'da savaşın patlak vermesiyle birlikte 140 doların üzerine çıkan ham petrol bile, resesyon sürecinde talebin kırılacağı endişeleriyle istikrarlı bir şekilde düşüşe geçti.

Bununla birlikte, Goldman Sach CEO’su Solomon enflasyonun düşüşte olduğunu öngörmüyor. CEO enflasyonun “kesinlikle geçici olmadığını” ve kalıcılık emareleri gösterdiğini söyledi.

Goldman CEO’sundan resesyon uyarısı

 

Küçük yatırımcı satış dalgalarından korkmadı

 

Doların güçlenmesi küresel kriz mi getiriyor?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)