E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street devi: Piyasalar Trump kaosundan yoruldu---

Wall Street devi: Piyasalar Trump kaosundan yoruldu

Wall Street devi: Piyasalar Trump kaosundan yoruldu
19 Kasım 2020 - 15:42 borsagundem.com

Wall Street’in 8 trilyon dolarlık yatırım devi, BlackRock’ın CEO’su Larry Fink, piyasaların Trump kaosundan yorulduğunu söyledi

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Wall Street’teki seçim sonrası kutlamalar yalnızca bölünmüş hükümetin getirdiği rahatlama üzerine değil. Yatırımcılar aynı zamanda dört yıllık Donald Trump başkanlığının kaosuun ardından daha sakin bir liderin gelişini kutluyor. Wall Street’in en önemli isimlerinden, BlackRock’ın CEO’su Larry Fink, “piyasaların daha fazla istikrar ve daha az volatilite arzusunda olduğuna kuvvetle inanıyorum” dedi.

BlackRock’ın CEO’su, “orta yolu bulan bir ses istiyorlar, kışkırtıcı bir ses değil” dedi. Açıklamasının devamında, “inanıyorum ki seçilmiş başkan Biden, mantığın sesi olabilir” ifadesini kullandı.

Trump’ın, vergi kesintileri ve düzenlemelerin gevşetilmesi gibi, şirketlerden yana olan politikaları borsaları yükseltti.

Ancak Fink’in yorumları, Trump döneminin olumsuzluklarının da altını çizdi. Trump’ın öngörülemez kararları, Twitter’dan yapılan açıklamalarla üst düzey yetkililerin görevden alınması ve siyasi kutuplaşmanın derinleşmesi, olumsuzluklar arasında yer aldı.

Fink, Carlyle Group’un kurucu ortağı ve Başkanı David Rubenstein’la yaptığı görüşmede,  “hepimiz yorgunuz. Washington’dan çıkan yüksek sesten yorgun düştük” dedi.

Daha fazla küresel uyum

BlackRock CEO’su yatırımcıların “daha kapsayıcı ve küresel uyum getirebilecek bir liderin seçilmesinden cesaret aldığını” ifade etti. Biden’ın 8 Kasım günü yaptığı zafer konuşmasına değinerek, seçilmiş başkanın, partilileri değil, ABD’yi yöneteceği konusundaki teminatına dikkat çekti. 

Biden, “Başkan Trump’a oy veren herkesin, bu akşamki hayal kırıklığını anlıyorum” dedi. Konuşmasının devamında, “ben de birkaç kez kaybettim. Ancak şimdi birbirimize bir şans verelim” ifadesini kullandı.
ABD başkanlık seçimlerinin bir hafta öncesinde düşüş yaşamasının ardından, S&P 500 1932’den bu yana en iyi seçim haftası performansını gösterdi. CNN’in haberine göre ralli seçimlerin sakin geçmesinden duyulan rahatlamadan kaynaklandığı kadar, kazananın belirlenmiş olması ve cumhuriyetçilerin senatodaki beklenenden yüksek çoğunluğuyla 2021’de hükümetin bölünmüş olacak olması sayesinde de gerçekleşti.

Washington’da bölünmüş hükümet, Biden’ın vergi arttırımlarını ve iklim politikalarını kolaylıkla gerçekleştiremeyeceği anlamına geliyor.

Fink, “piyasalar bölünmüş hükümeti seviyor” dedi. Açıklamasının devamında, “denge ve fren sisteminin düzgün çalıştığını bilmek istiyorlar” ifadesini kullandı.

Fink daha önce, 2016 yılındaki başarısız başkan adaylığı sürecinde Hillary Clinton’ın kampanyasına bağışta bulunmuştu. O dönemde Fink, Clinton’ın yönetiminde, potansiyel Hazine Bakanı olarak görülüyordu. Ancak Fink aynı zamanda, eski Beyaz Saray Sözcüsü Paul Ryan gibi cumhuriyetçi isimleri de desteklemişti.

Eşitsizlik kötüye gidiyor

Dünyanın en büyük varlık yönetimi şirketi BlackRock, 7,8 trilyon dolarlık bir meblağ yönetiyor. Şirketin iShares ve borsa yatırım fonları oldukça popüler. Fonlar yalnızca üçüncü çeyrekte 41 milyar dolarlık varlık edindi

Aslında BlackRock o kadar güçlü ki, hükümet son resesyonların her ikisinde de şirketten yardım istedi. Mart ayında, ABD Merkez Bankası (FED) ilk kez çürük tahviller ve diğer kurumsal borçları almak için özel amaçlı bir araç geliştirerek tarihe geçti. FED programın yönetimi için BlackRock’a başvurdu ve bu da finansal piyasalarda güvenin yeniden tesis edilmesine yardımcı oldu.

Fink, FED’in krizi yönetmedeki başarısını överek, “muhteşemden başka bir şey değil” dedi. Ancak pandeminin toplumun zengin ve yoksul kesimleri arasındaki uçurumu derinleştirmekte olduğu konusunda uyarıda bulundu. BlackRock CEO’su, “gerçekten ekonomimizi yeniden inşa etmeye çalışacaksak, halihazırda işsiz olanları hedef alan özel bir parasal teşvik paketine ihtiyacımız var” dedi.

Eğer Biden fikrini soracak olsaydı, Fink yeni gelecek yönetimi, kötü durumdaki yol ve köprülerin onarımı için uzun vadeli bir altyapı paketiyle istihdam yaratmaya yönlendirirdi. Fink, “şimdi güçlü bir altyapı paketine diğer tüm ülkelerden daha fazla ihtiyaç duyuyoruz” dedi. Açıklamasının devamında, “2 trilyonluk ertelenmiş bakımlar bulunuyor” ifadesini kullandı.

Rubenstein, BlackRock’ın CEO’suna FED Başkanı ya da Hazine Bakanı olmak için şirketini bırakıp bırakmayacağını sordu. Fink cevap vermekte tereddüt etse de, kapıları kapatmadı. Fink, “çalışanlarıma, yönetim kuruluma ve aileme bağlıyım” dedi. Açıklamasının devamında, “şimdilik New York’tayım” ifadesini kullandı.

Piyasalar karanlık bir kışı görmezden gelemez

 

Wall Street neden Bitcoin lotosunu oynuyor?

 

Borsada volatilitenin yükselmesi bekleniyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)