E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street ayı piyasasının sınırında---

Wall Street ayı piyasasının sınırında

Wall Street ayı piyasasının sınırında
13 Mayıs 2022 - 11:11 borsagundem.com

ABD borsalarında S&P 500 Endeksi ayı piyasası teknik sınırının sadece %1,9 üzerinde işlem görüyor. Teknoloji endeksi Nasdaq ise Mart ayından bu yana ayı piyasasında

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD hisse senetlerindeki son boğa piyasası yok olmanın eşiğinde. Yıl başından bu yana devam eden düşüşlerin ardından S&P 500 Endeksi ayı piyasasının sınırında işlem görüyor.

Çarşamba günü gün içerisinde 3.858,87 puana kadar düşen S&P 500 Endeksi günü %0,1 düşüşle 3.930,08 puanda bitirdi. Söz konusu düşüş 25 Mart 2021 tarihinden bu yana kaydedilen en düşük puan seviyesini işaret ediyor. Endeks ocak ayında kaydettiği rekor seviyesinin %18,1 puan aşağısında. Dow Jones verilerine göre S&P 500'ün teknik olarak ayı piyasasına düşmesi için 3.837,25 puanın aşağısında işlem görmesi yeterli.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre borsalarda önceki rekor seviyesinden %10 ila %20 aralığında düşüş bir endeksin düzeltme bölgesine girmesi anlamını taşıyor. Buna karşın endekslerin %20 ve üzerinde düşüş kaydetmesi ise ayı piyasası olarak adlandırılıyor.

S&P 500 Endeksi geçtiğimiz aydan bu yana düzeltme bölgesinde işlem görüyordu. Zorlu geçen bir Nisan ayının ardından Mayıs ayında da düşüşler devam etti. Yatırımcılar büyük teknoloji hisselerini ve pandemi döneminin en çok tercih edilen hisselerini satmaya devam ediyor. ABD’de enflasyonun tarihi derecede yüksekliklerde kalmaya devam etmesi ve ABD Merkez Bankası’nın enflasyonu kontrol altına alabilmek için para politikasını sıkılaştırarak hızlı bir şekilde faiz artışına gitmesi ABD borsalarındaki sert düşüşlerin en önde gelen sebeplerini oluşturuyor.

MarketWatch’un haberine göre Çarşamba günü açıklanan tüketici enflasyon verileri de yatırımcıların hayal kırıklığına uğramasına sebep oldu. Yatırımcılar Nisan ayı ABD TÜFE verilerinde enflasyonun zirveden uzaklaşmasını bekliyordu. Ancak Mart ayında yıllık bazda %8,5’le rekor seviyeye ulaşan enflasyon Nisan ayı verilerinde sadece %8,3’e kadar geri çekildi. Ekonomistlerin beklentileri ise enflasyonun yıllık bazda %8,1’e düşeceği yönündeydi. Dahası, gıda ve enerjiyi fiyatlarını dışarıda tutan çekirdek TÜFE rakamları, beklenmedik bir şekilde aylık bazda artış gösterdi.

Perşembe günü gün sonu itibariyle S&P 500 Endeksi mayıs ayında %4,9 düştü. 8 Mart’tan bu yana ayı piyasasında işlem gören teknoloji ağırlıklı Nasdaq Endeksi ise Mayıs ayı boyunca %7,8 düşüş gösterdi. Dow Jones Sanayi Endeksi ise Mayıs ayında %3,8 düştü.

S&P 500 Endeksi’nde son boğa piyasasını 12 Mart 2020’de Kovid-19 pandemisinin hisse senetleri piyasalarını krize sokmasıyla bitmişti. Pandemi kaynaklı ayı piyasası 23 Mart 2020’de dibi görmüş ve S&P 500 Endeksi’nin 19 Şubat 2020’de kaydettiği o dönemdeki en son zirveden %33,9 düşmüştü.

Dow Jones verilerine göre, 1929’dan bu yana kaydedilen rakamlara bakıldığında, ortalama bir ayı piyasasının %33,5'lik düşüşle sona erdiği görülüyor. Ayı piyasası diplerinin medyan ortalaması %33,2'lik düşüşü işaret ediyor. S&P 500 Endeksi’nin bir ayı piyasasına girmesinin ardından en düşük seviyeye ulaşması ortalama 80 işlem günü sürüyor. Bu alandaki medyan ortalama ise 52 işlem günü.

ABD ve Avrupa vadelilerde pozitif seyir

 

Powell’ın söylemleri sonrasında piyasalarda toparlanma çabası etkili

 

Piyasalarda güvenli liman arayışı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Kazım usta13 Mayıs 2022 12:32

    Fed faiz artirmak için bence savaşın bitmesini beklemeliydi. Ukrayna Rusya savaşı tum dünyayı etkisi altına aldı gibi. Ticaret ve üretim yeteri kadar toparlanamadı bence