E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street Avrupa borsalarının gerisinde kalıyor---

Wall Street Avrupa borsalarının gerisinde kalıyor

Wall Street Avrupa borsalarının gerisinde kalıyor
04 Haziran 2020 - 10:23 borsagundem.com

ECB’nin piyasa genişlemesi hamleleri ve hükümetlerin uygulaması beklenen mali destek planları Avrupa hisselerini desteklerken; isyanlar, salgın, Çin krizi ve seçimler gibi birçok gündemle aynı anda uğraşan ABD borsaları ise Avrupa’nın gerisinde kalabilir

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Avrupa borsalarıyla Wall Street arasındaki yarışta Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) agresif hamleleri ve uzun zamandır beklenen Avrupa hükümetlerinin mali yardım paketleriyle birlikte Avrupa hisse senetleri öne geçebilir.

Avrupa varlıkları beş yılı aşkın süredir düşük sermayeli yatırım fonları dahil olmak üzere ABD’deki rakiplerine göre daha kötü bir performans gösteriyor. Buna karşın Avrupalı hisse senetleri ECB’nin hükümet tahvillerini aşağı çekmesiyle ve Avrupa hükümetlerinin mali desteğiyle birlikte yakın zamanda beklentileri karşılayabilir.

Montreal merkezli makro araştırma firması Pavilion Global Markets’in çarşamba günü yayınladığı araştırma raporunda, “Kayıp oluşturması neredeyse kesin olan negatif gelirli tahvillerle cazip risk primleri vadeden Avrupa hisse senetleri arasında pek bir seçenek varmış gibi görünmüyor” ifadeleri kullanıldı.

Gözler Avrupa Merkez Bankası'nda

Fakat yatırımcıların tercihlerini etkileyen sadece Avrupa tahvillerinin negatife çekilmesi değil. Analistler tahvil getirilerinin bir süredir negatif seviyede tutulmasıyla birlikte genel ekonomik görünümün olumlu yöne dönmesinin yatırımcıların tercihini etkilediğini belirtiyor.

Araştırma şirketi Exante Data'nın Kurucusu Jens Nordvig, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un 500 milyar euroluk (561,8 milyar dolar) Avrupa kurtarma fonu üzerinde anlaşmaya vardıklarını duyurduğu 23 Mayıs'tan bu yana hisse senetlerindeki performansın "toparlanmaya başladığını" belirtti.

Kurtarma fonuyla ilgili müzakereler devam ediyor, ancak Almanya liderliğindeki mali harekete geçme sinyalleri önemli bir değişime işaret ediyor. Politika belirleyicileri mali politika hamlesi beklentilerine nihayet cevap verirken, analistler Perşembe günü ECB'nin kendi adımlarını atmasını bekliyor. Buna karşın kurtara fonu 2021 yılında etkili olacağından ECB’nin 750 milyar euroluk acil durum satın alma programının genişletilmesi konusunda baskı devam edebilir.

Analistler bu genişlemenin bugün gerçekleşecek yönetim kurulu toplantısıyla hayata geçmesini bekliyorlar. Eğer beklentiler karşılanmazsa piyasalar hayal kırıklığına uğrayabilir.

ABD borsalarının gündemi daha yoğun

Tüm bu gelişmelerle birlikte Pavilion analistleri risk kazançları konusunda Avrupa hisselerinin ABD varlıklarına göre özellikle düşük sermayeli şirketlerde daha iyi performans gösterdiğini belirtiyor. Analistler iki önemli borsanın karşılaştırmasını yaparken Avrupa’nın pek çok sorunu olsa da özellikle düşük sermayeli ABD şirketlerine göre Avrupa hisse senetlerinin çok daha iyi kâr fırsatı sunduğunu raporladılar.

Araştırmada, “ABD sosyal mesafe önlemleri ile isyanlar arasında salınım yaparken, ABD Başkanı Trump’ın Çin’e yönelik söylemlerini sertleştiriyor ve ülkede yaklaşan seçim süreci çalışmayı zorlaştıran bir başka faktör. Buna karşın Avrupa’da birçok ülke Kovid-19’un neden olduğu kısıtlamalardan çıkıyor ve garip bir şekilde mali harcamaya verilen geniş siyasi destek giderek artıyor. Bu durum ekonomik şartların zemininin düzelmesine yardımcı olacaktır” ifadelerine yer verildi.

ABD'nin ham petrol stokları azaldı

 

Avrupa borsaları düşüşle açıldı

 

Meksikalı cam üreticisi Vitro ABD'deki iki fabrikasını kapatacak

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)