E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street artan işsizliğe rağmen neden yükseliyor?---

Wall Street artan işsizliğe rağmen neden yükseliyor?

Wall Street artan işsizliğe rağmen neden yükseliyor?
24 Nisan 2020 - 10:00 borsagundem.com

ABD’de haftalık işsizlik rakamları 26 milyonu gösterse de piyasalarda yükseliş hâkim. Bazı yatırımcılar piyasaların gerçeklikten koptuğunu söylese uzmanlar bu yükselişin nedenleri olduğunu belirtiyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de salgın tedbirleri kapsamında uygulanan karantina önlemlerinin ardından işsizlik bildirimleri yükselmeye devam ediyor. Perşembe günü açıklanan rakamlara göre geçtiğimiz hafta ABD’de 4.4 milyon kişi işsizlik yardımı almak için başvuruda bulundu. ABD’de toplam işsizlik başvurusu 26 milyonu aştı ve bu rakamlar ABD’de gerçek zamanlı işsizliğin %15 olduğunu gösteriyor. Birçok kişinin sorduğu soru ise piyasaların nasıl olup da yükseldiği.

Marketwatch yazarı ve araştırma firmasının Arora kurucusu olan Nigam Arora işsizliğin artmasına rağmen piyasalardaki yükselişin nedenlerini yazdı. Birçok yatırımcı hisse senetleri piyasasının gerçeklikten koparak hareket ettiğini düşünse de Arora piyasalardaki yükselişin hisse değerlerindeki aşırı düşüşle ve piyasaların geleneksel yapısıyla alakalı olduğunu söylüyor.

Wall Street yatırımcılara hisse almaları durumunda kazanç vadeden bir sistem olduğundan ekonomik veriler yatırımı hiçbir zaman yok etmiyor. Geçtiğimiz haftalarda %65 oranında kısa süreli sıkışma yaşayan piyasaların yukarıya doğru zorlandığı araştırma firmasının verileri üzerinden görülüyor. Borsada bu derece sıkışma yaşanırken işsizlik oranı %20’ye sıçrasa dahi halen çalışmakta olan %80’in piyasalara katılacağı ifade ediliyor.

İşsiz kalanlar yatırımcı değil

Yükselen işsizlik rakamlarını oluşturan insanların çoğunluğu hizmet sektöründe çalışan ve ortalamanın altında gelir elde eden kimseler. Bu durum işsizlik rakamlarında artışa sebep olan Amerikalıların piyasalarda hissesinin olmadığını ve piyasalara yatırım yapmadığını gösteriyor. Borsadaki yükselişe yol açan yatırımcıların ise halen çalışıyor oldukları ve düzenli piyasa yatırımlarına devam ederek endekslerde alış sinyallerine yol açtığı belirtiliyor.

Araştırma firmasının teknik analizlerinde piyasalarda değer kaybı ancak piyasaların ana destek bölgesine kadar düşebildiği ve bu bölgeye düşen değerlerin direnç oluşturarak yatırımcıları alıma yönelttiği belirtiliyor. Hisse senetleri piyasalarının bu ana destek bölgesinin aşağısına düşmemesi ise yatırımcıların, para yöneticilerinin ve sermaye yöneticisi kurumların geleneksel olarak kısa süreli piyasa hareketlerine göre pozisyonlarını değiştirmemesiyle açıklanıyor.

Yükseliş para yöneticilerini piyasaya zorluyor

İhtiyatlı yatırımcılar yükseliş sürecinde çok daha fazla dikkatli davransa da bu piyasaların küçük bir kısmını oluşturuyor. Bunun yanında ihtiyatlı para yöneticilerinin de piyasaya katılıma zorlanıyor. Piyasa değerlerinin altında seyretmek para yöneticileri için mesleki intihar olacağından yükselişe ayak uydurarak satın alma pozisyonuna geçmek zorunda kalıyorlar.

Birçok yatırımcı parasal ve mali destekler, düşen talep ve korona virüs için potansiyel tedavi ve aşı haberlerini piyasalara girmek için yeterli bir sebep olarak görüyor. Bu da kötü işsizlik rakamlarına rağmen yatırımcıların piyasaları desteklemeye devam etmesinin bir diğer nedeni olarak açıklanıyor.

ABD vadeli endeksleri bir miktar geriledi

 

 

ABD'de 484 milyar dolarlık ek bütçeye onay

 

Küresel piyasalar yönünü arıyor

 

Asya piyasaları geriledi

 

Borsa İstanbul pozitif görünümünü koruyor

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mamo25 Nisan 2020 00:17

    Faizler sıfırlandı ve piyasaya bol miktarda para basıldı. Millet parayı faize yatıramıyor çünkü faizler sıfır. Parayı ticarette kullanamıyor çünkû virüs var. Parayı ya borsaya yatıracak yada altına yatıracak. Ayrıca yaz gelirse virusun etkisi çok azalır beklentisi var. Borsa bu nedenlerden artıyor

  • dogrusu24 Nisan 2020 12:16

    hangi yükselmeden bahsediyorsunuz 3 ay önce endeks 30000 dayanmışken şimdi ise 23500 lerde adamlarda onca ekonomik tedbire ragmen.. esas bizim borsada yükselme var boş ve anlamsız ama her an patlamasıda kaçınılmaz bir gerçek....

  • İlginç24 Nisan 2020 10:28

    Milleti keklemek için olabilir mi? Daha ellerindeki malı dağıtamadıkları için olabilir mi? Cevabını bulmak çok mu zor acaba bu sorunun?