E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street, 2023’te borsaların neden yükseldiğini keşfetti---

Wall Street, 2023’te borsaların neden yükseldiğini keşfetti

Wall Street, 2023’te borsaların neden yükseldiğini keşfetti
14 Aralık 2023 - 11:15 borsagundem.com

Analistler, bu yılki yükselişi ‘yumuşak iniş’ anlatısına bağlamanın kolaya kaçmak olacağını belirtiyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarında bu yıl yaşanan ve birçok stratejist için sürpriz niteliğindeki rallinin nedenlerinin Fed’in agresif faiz indirimi olasılığı ya da ‘yumuşak iniş’ senaryosu kadar basit olmadığı düşünülüyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Wall Street, ABD hisse senetlerini 2023'te yükselişe geçiren şeyin gerçekte ne olduğunu keşfetmiş gözüküyor ancak açıklamanın beklendiği kadar basit olmadığı görülüyor.

Fed ve merkez bankaları

MarketWatch’tan Joseph Adinolfi’nin haberine göre, Fed bilançosunu küçültüyor olabilir ancak ABD finans sistemindeki likidite genişliyor ve parasal genişleme kaynaklı bir rallinin desteklenmesine yardımcı oluyor.

Bu noktada borsa profesyonelleri, ABD piyasasının bu yıl neden yükselişe geçtiğine dair bir dizi açıklamaya sahip. Ancak bir grup Wall Street stratejisti, hisse senedi piyasasının kazanımlarını ABD ekonomisinin ‘yumuşak iniş’e doğru gittiğine veya Fed'in gelecek yıl agresif bir şekilde faiz oranlarını düşürebileceğine dair işaretlere bağlamanın hikayenin tamamını anlatmadığına inanıyor.

Daha kapsamlı bir açıklama arayanlar, yanıtlarını, başta Fed olmak üzere dünyanın en büyük merkez bankalarının bilançolarını yakından inceleyerek buluyor. Buldukları şey ise şu: “Fed, görünürde bilançosunun boyutunu küçültürken, merkez bankaları, banka rezervlerinin genişlemesine izin vererek piyasalara verilen desteği artırıyor ve piyasalara ve ekonomiye dağıtılacak sermaye miktarını yükseltiyor.”

Şu anda kendi bağımsız araştırma şirketi Satori Insights'ı yöneten eski Citigroup stratejisti Matt King'in araştırmasına göre, tarihsel olarak bu gerçekleştiğinde, ekonominin gücüne veya kurumsal kazanç görünümüne bağlı olarak ilerlemeleri haklı görünmese bile menkul kıymet fiyatları yükseliyor.

King, şunu söylüyor: “Piyasalarla en iyi ilişki kuran şey rezerv değişiklikleridir. Bunlar özsermayelerdeki değişikliklerle ve kredi marjlarındaki değişikliklerle ilişkilidir ve bu belirgin bir gecikmeyi de beraberinde getirir.”

Likidite nasıl artıyor?

İlk bakışta bu açıklama çelişkili görünebilir. Bazı yatırımcılar Fed'in aynı anda finansal sisteme daha fazla likidite enjekte ederken nasıl bilanço boyutunu da küçültebileceğini merak edebilir. Ancak King'e göre Fed'in tahvil varlıklarını geçen yılın zirvesindeki 9 trilyon dolardan 7,8 trilyon dolara düşürmesi, yatırımcıların odaklanması gereken bir konu değil. King'e göre asıl önemli olan, Fed'in küçülen bilançosu yerine, ABD bankacılık sistemindeki rezervlerin Ocak ayından bu yana nasıl 500 milyar dolar arttığı.

Fed bu konuda yalnız değil. King'in araştırmasına göre, dünyanın en büyük merkez bankaları 2022 yılında enflasyona karşı savaş ilan ettikten sonra 1 trilyon dolar likidite çekmek yerine kabaca eşdeğer miktarda para enjekte etti.

Artan banka rezervleri, Fed'in ters repo olanağının (RRP) devam eden akışı da dahil olmak üzere bir dizi faktörden kaynaklanıyor. Fed verilerine göre, karşı tarafta yer alanlar, Nisan ayından bu yana ters repo aracılığıyla 1 trilyon dolardan fazla para çekti.

King, piyasalara yönelik likidite desteği dalgasının geçen yılın sonlarında, S&P 500 Endeksi'nin Ekim 2022'de dibe vurduğu dönemde başladığını söylüyor. King, bu desteğin başlangıçta Japonya Merkez Bankası, Çin Halk Bankası ve Avrupa Merkez Bankası tarafından yönlendirildiğini belirtiyor.

Daha sonra ise Fed, Silicon Valley Bank'in çöküşünün ardından ABD bankacılık sistemini desteklemek için baharda harekete geçtiğinde, bu partiye ciddi bir şekilde katılmış oldu. Böylelikle son dönemde yaşananlarda Fed'in ters repo aracından gerçekleşen para çıkışı ana etken oldu.

Wall Street duruma uyanıyor

King, likiditeye yakından bakma konusunda yalnız değil. Son zamanlarda Morgan Stanley, Goldman Sachs ve diğer yatırım bankalarındaki üst düzey stratejistler, RRP akışının ve Hazine Genel Hesabı’ndan (Treasury General Account) çıkan paranın piyasalar üzerindeki etkisini tartışıyor.

Goldman Sachs analistlerinden oluşan bir ekip, yakın tarihli bir raporda, “Aralık ayının ilk 10 gününde, RRP olanağından ve Hazine Genel Hesabı’ndan yapılan çekimlerin etkisiyle artan ABD likiditesindeki son trendler devam etti” diyor ve ekliyor: “Yılın başlarında bölgesel bankaların fonlama baskılarının ardından hafifleyen ABD para politikasının gecikmeli etkileriyle birlikte, yüksek likidite, yıl sonuna kadar riskli varlık performansını ve dar kredi marjlarını desteklemeli.”

Goldman'ın hesabına göre, bankacılık rezervleri yalnızca Aralık ayının ilk haftasında net olarak yaklaşık 50 milyar dolar artmış durumda. Yatırım bankasındaki stratejistler, Hazine'nin ters repo olanağını etkileyebilecek tahvil ve Hazine bonosu ihracına ilişkin planlarına dair bir sonraki güncellemeyi yayınlayana kadar bu eğilimin Ocak ayına kadar hisse senetlerini desteklemeye devam etmesini bekliyor. Fed'in verilerine göre, RRP, Nisan ayından bu yana 1 trilyon dolardan fazla çıkış görmüş durumda.

Parasal genişleme benzeri geri dönüşler

King, likidite etkisinin azalması durumunda hisse senetlerinin sıkıntıya girebileceğini söylüyor. Ancak gelecek yılın başlarında ne olursa olsun King, eğer piyasanın 2023'teki toparlanması Fed'in kriz ve salgın sonrası tahvil satın alma programlarına bir gönderme olarak ‘parasal genişleme gibi’ görünüyorsa, bunun asıl neden olmasını umuyor.

King, “Parasal genişlemenin bu kadar güçlü olmasının bir nedeni var. Parasal genişleme rezerv şeklinde yeni para yaratıyor, ancak sadece bu da değil, piyasadan tahvil ve bonoları çekiyor, böylece özel sektör daha fazla paraya ve bu parayı yatıracak daha az alana sahip oluyor. Rezervler değiştiğinde, bu, özel yatırımcıların sahip olduğu para ile yatırım yapılabilecek menkul kıymet miktarı arasındaki dengeyi değiştiriyor” diyor ve ekliyor: "Yatırımcılara daha az para ve yatırım yapacak daha fazla menkul kıymet verdiğinizde fiyatların düştüğünü görüyoruz. 2022'de her şey satılırken rezervler düşüyordu. Ancak bu yıl bu durdu.”

Parasal genişleme stratejisi ABD ekonomisine ne kattı?

 

Yatırımcılar ucuz para dönemine veda etti

 

Wall Street, Fed beklentilerini güncelledi

 

Küresel piyasalarda Fed sonrası pozitif hava

 

New York borsası Fed'den gelen faiz indirimi sinyalinin ardından "ralli" yaptı

 

Borsada yıl sonu rallisi yaşanır mı?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)