E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriVW'nin değeri bir günde 17 milyar dolar düştü---

VW'nin değeri bir günde 17 milyar dolar düştü

VW'nin değeri bir günde 17 milyar dolar düştü
22 Eylül 2015 - 04:51 borsagundem.com

Volkswagen'in dizel araçların testlerinde manipülasyon yaptığı haberi şirketi sarstı. Hisselerde düşüş % 20'yi aştı, şirket değeri 18 milyar $ azaldı

Amerikan Çevre Koruma Ajansı’nın (EPA), Volkswagen Grubu’nu, dizel motorlu VW ve Audi marka araçların egzoz emisyon testlerinde yanıltıcı yazılım kullanmakla suçlamasının ardından ortaya çıkan fırtına sürüyor. Volkswagen CEO’su Martin Winterkorn’ın, bu durumdan dolayı özür dilemesine karşın, yatırımcılar bunu affetmedi. Hisseler bir günde yüzde 20’den fazla değer kaybederken, markanın piyasa değerinin de 17.6 milyar dolar düşüş yaşadığı bildirildi.

EPA’nın, Alman üreticiyi Amerikan makamlarının yaptığı uygunluk testlerinde farklı bir yazılım kullanarak, emisyon değerlerini düşük göstermekle suçlaması sonrasında gelişmeler sürüyor. Almanya’da da adeta deprem yaratan bu suçlama sonrasında VW CEO’su Winterkorn, bir açıklama yayınlayarak durumdan büyük üzüntü duyduğunu ve özür dilediğini söylemesi yeterli olmadı. Yatırımcılar, dün borsada hisseleri satmaya başlarken, şirketin hisse fiyatları da bir ara yüzde 23’e varan düşüşler yaşadı. Bunun, bir gün içinde yaşanan en büyük hisse düşüşü olduğu belirtilirken, Volkswagen’in piyasa değerindeki düşüşün 18 milyar dolara yaklaştığı da kaydedildi.

‘Çok üzgünüm’

Volkswagen CEO’su Winterkorn, önceki gün akşam saatlerinde yaptığı açıklamada VW Grubu’nun dizel araçlarının emisyon testlerinde ABD çevre standartlarını ihlal eden manipülasyonlar tespit ettiğini doğrularken, “Ben şahsen müşterilerimizin ve halkın güvenini kırmaktan dolayı derinden üzüntü duyuyorum” ifadesini kullandı.
Bu tespitleri ciddiye alıp, inceleme ve araştırma başlattıklarını söyleyen Winterkorn, “Bu olayın gerçekliğini açıkça ortaya koymak için ilgili kurumlarla hızlı ve şeffaf şekilde işbirliği yapacağız. Volkswagen bu konuda bir iç soruşturma da başlattı. Yasanın ya da iç kurallarımızın herhangi bir şekilde ihlal edilmesine müsamaha göstermeyeceğiz. Güvenin tekrar tesis edilmesi ve kaynaklanan zararı tersine çevirmek için gereken her şeyi yapacağız” dedi. 

Şirket, ABD’de 2015 ve 2016 model dizel motorlu araçların satışlarını da durdurdu.

ALMANYA DA ARAŞTIRIYOR

Bu konuda Almanya hükümeti de taraf haline geldi ve iddiaların bir ar önce araştırılması gerektiğini bildirdi. Alman hükümeti, benzer bir yanıltma durumunun Avrupa ve Almanya’da da olup olmadığının araştırılacağını açıkladı. Ekonomi Bakanı Sigmar Gabriel, bu durumun, ülkenin otomotiv endüstrisi açısından “kötü örnek” oluşturduğunu söyledi.  Alman Ulaştırma Bakanı da Winterkorn’la görüşecek. 

VW CEO’sunun ciddi baskı altında olduğu, önümüzdeki nlerde konunun, şirket yönetim kurulunda da tartışılacağı hatırlatılırken, uzmanlar, şirketin tepesindeki Winterkorn’un bu olaydan habersiz olmasını garipsiyor. 
 
En büyük ‘çakılma’

Olayın ortaya çıkmasının ardından Volkswagen hisseleri, dün, gün içinde yüzde 20’den fazla değer kaybetti. Hisse fiyatları bir ara, üç yılın en düşük değeri olan 125.4 euro’ya kadar gerilerken, daha sonra 133 euro civarında günü kapattı. VW’nin yüzde 51 hissesini elinde bulunduran Porsche SE’nin hisseleri de bundan nasibini aldı ve yaklaşık yüzde 20 düştü. Bununla birlikte Avrupa otomotiv endeksinin yüzde 4.5 düşüş yaşadığı belirtiliyor.
VW’nin hisse fiyatlarındaki oynamanın, şirket değerinin 17 milyar dolardan fazlasını alıp götürdüğü hesaplanırken, ABD makamları da firmaya, araç başına 37 bin dolar, yani toplamda 18 milyar dolara yakın ceza kesilmesini istiyor. Şirket, büyük öneme sahip Çin pazarındaki düşüş nedeniyle de karlarında ciddi düşüşler yaşamıştı. 
 
Türkiye’de Avrupa normları geçerli

Türkiye’de satılacak araçların “Tip Onay Belgesi” alması, bunun için de ithalatçı veya üretici firmanın emisyon raporlarından teknik özelliklere kadar pek çok belgeyi sunması gerekiyor. Türkiye’de Avrupa normlarındaki araçlar tip onayı alabiliyor. TSE, isterse “tip onaylı” araçları örneğin gemiden indiğinde rastgele inceleyebiliyor. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)