E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıVolatilite yerli varlıklarda seyri değiştirmeyebilir---

Volatilite yerli varlıklarda seyri değiştirmeyebilir

Volatilite yerli varlıklarda seyri değiştirmeyebilir
21 Aralık 2020 - 09:30 borsagundem.com

Deniz Yatırım Tarafından Hazırlanan Analizde küresel piyasalar mercek altına alınıyor

Hisse senetleri cephesindeki gelişmelerin rekor düzeylerdeki seyri bir yana global fiyatlamalara son 1 hafta içerisinde GBP çaprazlarındaki hareketlilik damga vurdu. GBPUSD ve EURGBP çaprazlarındaki GBP pozitif durum neredeyse tüm FX işlemlerine yansırken, DXY'nin 2.5 yıldan fazla bir sürenin düşük noktalarında işlem görmesine de zemin hazırladı. Ancak, CFTC verileri gösteriyor ki DXY kontratlarındaki satış eğilimi devam etmesine rağmen önemli kısmı EUR'dan gelmek üzere kısa yönlü Amerikan doları pozisyonlarında yaklaşan Christmas tatili öncesinde kapanışlar söz konusu. Yaklaşık 3 milyar dolarlık azalış Deniz Yatırım Araştırma Bölümü olarak geride kalan 5 iş günü içerisinde paylaştığımız "short squeeze" riski düşüncemizi de destekler nitelikte. Yeni haftada, özellikle de
Perşembe ve Cuma günlerinde tatil etkisi kaynaklı piyasalarda kapanışlar söz konusu olacak.

Azalmakta olan ve biraz daha potansiyel taşıyan işlem hacmi nedeniyle tüm varlık gruplarında volatil seyir gözlenebilir ve anlamlandırmakta zorlanacağımız işlemler söz konusu olabilir. Türk lirası ve cinsinden değerlenen varlıklara yönelik olumlu yaklaşımımızda herhangi bir değişiklik yok.

Türk lirası Amerikan doları karşısında günü %1.03 yükselişle tamamlayarak Bloomberg Terminal üzerinde yer alan EMFX üyeleri arasında listenin ilk sırasına yer alırken, BİST 100 endeksi kapanışı
%0.64 primlenme ile 1408 puan seviyesinden gerçekleşti. 10Y vadeli tahvilde faizin son düzeyi %12.89'da oluşurken, ülke risk primi ise 323bp düzeyine geriledi ve azalış yönlü ivmesini korudu.

EMEA bölgesi endekslerinde gün sonu kapanışları ağırlıklı değer kayıplarına işaret etti. Euro Stoxx 50 %-0.42, FTSE 100 %-0.33, DAX %-0.27 ve Rusya (RTS, USD) grubu %-1.18 düzeyinde performans sergiledi.

Amerika kıtası işlemlerinde vadeli kontratların ve opsiyonların vade değişimi ABD endeksleri üzerinde negatif yönlü baskıya neden oldu. Majör endeksler günü sınırlı düzeylerde değer kayıpları ile tamamalarken, işlem hacimleri ise doğal olarak arttı. Dow Jones endeksinde son 30 gün ortalamasına kıyasla hacim artışı %106.95 seviyesinde gerçekleşti. Kıtada yer alan gelişmekte olan ülke varlıkları da zayıf seyrederken, Bovespa %-0.32, Merval ise %-1.45 ile takip edildi.

Asya'da haftanın ilk işlemleri hafta sonundan devralınan haber akışının da etkisiyle negatif yönlü baskılanmaya işaret ediyor. TSİ 08.15/ NKY 225 %-0.38, Hang Seng %-0.21, CSI 300 %0.55 ve KOSPI %0.16 ile işlem görmekte. USDCNH paritesi offshoreda 6.5373 ile global USD değer kazancına paralel seyrederken, PBOC tarafından fixing kur ayarlaması 6.5507 ile bu eğilimi destekliyor.

Virüse yönelik endişelerle global risk iştahı zayıflıyor

Günün önemli şirket haberleri 21/12/2020

AKSANDIK, Akbank’ta hisse sattı

Merrill Lynch’in fonu Tüpraş’ın % 5’ini aldı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)