E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıVolatilite emtialar için yeni fırsat mı?---

Volatilite emtialar için yeni fırsat mı?

Volatilite emtialar için yeni fırsat mı?
11 Eylül 2020 - 12:33 borsagundem.com

Bu yıl içerisinde fiyat dalgalanmalarının en yoğun gözüktüğü yatırım araçlarından olan emtiaların kısa vadeli ani fiyat değişimleri fırsat olarak değerlendirilebilir

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Bu yılın en fazla dalgalanma gösteren yatırım araçlarından birisi, petrol ve değerli metaller de dahil olmak üzere emtialar oldu ve bu özelliğini yıl boyunca devam ettirecek gibi görünüyor. Marketwatch’un haberine göre emtia yatırımcıları korona virüs salgının ve küresel ekonomik iyileşme işaretlerinin talep üzerindeki etkisini hesaplamaya çalışıyorlar.

Bu sene içerisinde enerji ağırlıklı Bloomberg Emtia Endeksi %12 oranında düşüş gösterdi. Endeksin sadece enerji birimlerini içeren alt göstergesi ise 8 Eylül itibariyle yıllık %43’lük düşüşü işaret ediyordu.

Yatırım danışmanlığı şirketi Kopernik Global Investors’ın Araştırma Ekibi Başkanı Alissa Corcoran, “Birçok emtia biriminde uzun vadeli saik fiyatlarının oldukça aşağısında alım satım yapılıyor. Talep devam ettiği sürece bu fiyatlar sürdürülebilir değil ve saik fiyatlara hareket arzı talebe uygun hale getirmek için harcamaları motive edecektir” ifadelerinde bulundu.

Enerji emtiaları bu yılın en büyük düşüşlerini kaydeden yatırım araçları arasında. Batı Teksas petrolleri bu yıl %40’a yakın değer kaybetti.

Corcoran petrol fiyatlarının düşüşünü talebin azalmasıyla açıklıyor. Emtia uzmanının hesaplamalarına göre varil başına uzun vadeli saik fiyatı 75 dolar civarında olan petrolün uzun süre bu seviyede kalması mümkün değil. Batı Teksas petrolleri varil başına 37,40 dolardan işlem görüyor.

Emtia yatırım bankacılığı şirketi Opportune'un Ortağı John Echols, küresel ekonominin yavaş bir şekilde yeniden açılacağına ilişkin beklentilerin ve bunun sonucunda ortaya çıkan sınırlı enerji tüketimi büyümesinin, ham petrol ve rafine ürün fiyatlarının mevcut seviyelerden sadece "mütevazı artışlar" görme olasılığını artıracağına inanıyor. Echols ABD’de sondaj kulelerinin büyük ölçüde kapatılarak ekonominin normale doğru hareket etmesiyle yaklaşık 18 ay sonra orta vadede fiyat artışı olasılığını doğal olarak ifade ediyor.

Analist, salgınla ilgili sonuçların önümüzdeki aylarda enerji fiyatları için belirleyici olacağını söylüyor. Echols, salgının ortadan çıkması halinde ABD başkanlık seçimleri gibi diğer faktörlere daha fazla odaklanacağını söyledi.

Altın ve gümüş yatırımında yeni fırsat mı doğuyor?

Emtia yatırımcılarının yıl boyunca bir gözü de değerli metallerdeydi. Yatırımcılar pandeminin yükselmesiyle birlikte güvenli liman olarak gördükleri altın ve gümüş yatırımlarına olan talebi arttırdı. Küresel ekonomilerdeki toparlanmanın işaretleri, aynı zamanda endüstriyel bir metal olan gümüşün altının yükselişini geride bırakmasına yol açtı. Yıllık bazda 8 Eylül itibariyle gümüş vadelileri %50 yükseliş gösterirken altındaki yükseliş %27 seviyesinde kaldı.

Metals Daily’nin CEO’su Ross Norman “Altının daha yükseğe taşınmasını destekleyen faktörler hala bizimle” ifadelerini kullanarak 10 yıllık ABD Hazinesi verimlerinin hala belirleyici olduğunu ve ABD başkanlık seçimlerinin fiyat değişimlerinde büyük rol oynayacağını belirtti. Norman ABD başkanlık seçimlerine ilişkin “Yakın olması beklenen yarışın kesin olmayan sonuçları belirsizliği arttıracak ve ek olarak altını yükseltecektir” ifadelerine yer verdi.

Metals Daily altının yıl sonuna kadar 2.200 dolar ons fiyatına ulaşmasını bekliyor. Norman, “Bu altının yıllık %45 oranında yükseceğini gösteriyor” dedi. Emtia uzmanına göre gümüş yıl sonunda 35 doları zorlayacak ki bu da yıllık %95 oranında muazzam bir kazancı gösteriyor.

Corcoran genel olarak emtiaların kısa vadede oldukça değişken fiyatlarda olabileceğini ve bunu “bir risk olarak değil bir fırsat olarak” gördükleri bir değişim olduğunu söylüyor. Corcoran çoğu emtia biriminin saik fiyatlarının altında seyrettiğine dikkat çekerek, “Yatırım için en iyi fırsatlar emtia fiyatlarının saik fiyatlarının saik fiyatlarının çok altında olduğu zamanlardır” ifadelerini kullanıyor.

Altın fiyatlarında hareketlilik

 

ABD'nin ham petrol stokları arttı

 

Gümüş fanatikleri nakit sisteminin çökmesini bekliyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)