E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıVolatilite emtia şirketlerine yaradı---

Volatilite emtia şirketlerine yaradı

Volatilite emtia şirketlerine yaradı
13 Ocak 2021 - 14:35 borsagundem.com

Emtia tüccarları piyasalardaki karmaşadan fayda gördü. Emtia ticareti pandemi sürecinde yaşanan volatilitenin meyvelerini topluyor

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Emtia tüccarları korona virüs krizinin en büyük kazananlarından oldu. Dünyanın önde gelen emtia şirketlerinden, Trafigura’nın geçtiğimiz ay gerçekleştirdiği rekor işlem sonuçları, büyük çoğunluğu özel sermaye şirketlerinden oluşan küçük bir grup şirketin, volatilitenin yüksek olduğu emtia piyasalarının dalgalanmalarından büyük getiriler sağlayabileceğini gösterdi. Şirket 850 kişiye 600 milyon dolara yakın nakit öderken, 2015’ten bu yana hissedarlara ödenen miktar 3,5 milyar dolara yükseldi.

Şirketin Finans Direktörü Cristophe Salmon, “kovid tüm dünyayı vurdu ancak, her bölgeyi aynı anda vurmadı” dedi. Açıklamasının devamında, “bu da getiri sağlayabileceğimiz bölgelere yönelebileceğimiz anlamına geldi” ifadesini kullandı.

Emtia tüccarları aynı zamanda, genellikle gelişen ülkelerde bulunan hammadde tedarikçilerini, zengin ve hızla büyüyen ülkelerdeki tüketicilerle buluşturan aracılar olarak rol oynuyor. Bunun sonucunda oldukça dar marjlar görülse de, devasa işlem hacimleri ortaya çıkıyor.

Bu şirketlerin küresel anlamda kapsadığı alan ve terminal ağları, depolama tesisleri ve nakliye donanımları, Oliver Wyman’ın ortaklarından Roland Rechtsteiner’a göre, emtia fiyatları ikinci çeyrekte düştüğünde, getiri sağlamak için oldukça iyi bir pozisyonda olmalarını sağladı.

Financial Times’ın haberine göre, petrol alanında, şirketler panik satışları nedeniyle oldukça ucuz fiyatlarla ham petrol alarak, bunları vadeli işlemler piyasasında daha yüksek fiyatlara satarak neredeyse sıfır riskle kar sağladı.

Şirketler aynı zamanda korona virüsün yayılmasının neden olduğu fiyat arbitrajlarından da fayda gördü. Çin’in pandeminin ortaya çıkmasının ardından gösterdiği hızlı toparlanma talebi yükseltirken, aynı anda Afrika ve Güney Amerika’daki madencilik faaliyetleri karantina uygulamaları nedeniyle darbe aldı. Trafigura’nın net geliri, %84 artış göstererek 1,6 milyar dolara yükseldi. Petrol piyasalarındaki dalgalanma, ABD’de ham petrol fiyatlarının, Nisan ayında kısa bir süreliğine negatife dönmesine neden oldu. Petrol ticaretinde, brüt kar üç kat artış göstererek, 5,3 milyar dolarlık rekor bir seviyeye ulaştı.

Metal ticaretinde ise brüt kar %30 artışla, 1,53 milyar dolar seviyesine yükseldi. Önde gelen madencilik şirketlerinden Glencore’un ticaret birimi, Haziran ayına kadar geçen altı ayda 2 milyar dolarlık rekor bir getiri açıklarken, Mercuria’nın net getirisi ikinci çeyrekte 277 milyon dolar oldu. Üst düzey emtia tüccarları ve yöneticiler, petrol piyasasının yapısının, sektörün yüksek performansının ardındaki en büyük faktörlerden olduğunu söyledi.

Gunvor CEO’su Torbjörn Törnqvist, 2020’nin Cenevre merkezli şirket için oldukça iyi bir yıl olduğunu söyledi. Ancak şirket pandemi nedeniyle rafinerilerinde değer düşüklüğü nedeniyle zarar etti. Trafigura da defter değerlerinin piyasa değerlerine indirilmesi ve değer düşüklüğü nedeniyle, varlıklarının değerlerinde 1,5 milyar dolarlık kayıp kaydetti.

Törnqvist, “brüt kar açısından oldukça başarılıyız ve bilançomuz daha güçlü” diyerek, 2020’nin ikinci çeyreğinin “sektör için kayıtlara geçmiş en iyi yıl olabileceğini” ekledi. 

Açıklamasının devamında, “bu koşulları yeniden yakalayabileceğimizden emin değilim. OPEC ve Rusya arasındaki fiyat savaşı ve talepteki düşüşle, mükemmel bir fırtına yaşandı” ifadesini kullandı.

Ziraat Bankası, ATM'lerde dijital parayı test ediyor

 

Bitcoin şirket bilançolarında zemin kazanıyor

 

2021’de borsaları bekleyen 3 büyük risk

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)