E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıVirüsün yayılması sonucu: Satışlar ve volatilite---

Virüsün yayılması sonucu: Satışlar ve volatilite

Virüsün yayılması sonucu: Satışlar ve volatilite
12 Mart 2020 - 09:17 borsagundem.com

Şeker Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende tepki alımı denemelerinin satış fırsatı olarak kullanılması beklenmektedir.

Güne dün satıcılı başlayan BIST-100 Endeksi gün içinde bu eğilimi devam ettirerek dalgalı bir seyir izlerken, günü %0,10 düşüşle 100.966’dan kapattı. Bankacılık Endeksi sınırlı pozitif ayrışma ile günü yükselişle kapattı. Yurtdışı borsalarda virüsün yayılmaya devam etmesi nedeniyle panik satışları ve yüksek volatilite devam ediyor.

ABD bir ay süre için Avrupa’ya uçuşları askıya alırken, İtalya ticari faaliyetleri durdurmaya hazırlanıyor.

Türkiye’de ilk korona virüsüne rastlanması ve yurtdışı piyasalardaki fiyatlamalara paralel BIST ile
TL’de değer kayıpları devam etti. CDS’ler yükseliş eğilimine devam ederek günü 432 seviyelerinden kapatırken, TL varlıklara ilişkin risk algısının tekrar güçlendiğine işaret ediyor. VIX Endeksi 54 seviyelerinde ve yüksek seyrini koruyor. VIX Endeksi’ndeki yükseliş eğilimi devam ettikçe başta ABD Borsaları olmak üzere borsalardaki volatilite ve satış baskısının devam etmesi beklenir.

Volatilitenin dağılarak risk algısının zayıfladığının teyidi için teknik olarak VIX Endeksi’nin ilk etapta 34 seviyesi altına geldiğini görmemiz gerekiyor. Fed’den Mart toplantısı için 75 baz puanlık faiz indirimi
%100 olasılıkla fiyatlanırken, ayrıca Fed’den bir parasal genişleme adımı (QE) bekleniyor. Bu tür bir adım piyasalardaki paniği sonlandırabilir ve tepki alımlarını destekleyebilir.

Fed toplantısına kadar piyasalardaki dalgalanma ve riskten kaçış eğiliminin devam etmesi beklenmektedir. BIST’te ve TL’nin de yurtdışı piyasalardaki eğilime paralel hareket etmesi beklenir. Yurtiçinde virüs bulaşan kişi sayısının artması BIST’te ekstra satış baskısına neden olması beklense de mevcut durumda yurtdışı borsalara göre satışların daha düşük kalması ve tepki yükselişlerinde ise BIST’in daha güçlü tepki alımlarıyla eşlik etmesi beklenir. Bugün ABD’de açıklanacak ÜFE enflasyon verisi ve Avrupa Merkez Bankası faiz kararı takip edilecek.

Avrupa Merkez Bankasının farklı enstrümanlar yardımıyla parasal genişleme yönünde bir karar alması borsalarda tepki alımlarına neden olabilir. Asya borsalarında %2-7 arasında değişen sert satışlar yaşanırken, ABD ve Almanya vadeli endeksleri BIST kapanışına göre %5 üzeri düşüşle seyrediyor. Endeksin güne güçlü satıcılı bir eğilimle başlaması beklenmektedir. Gün içinde tepki alımı denemeleri oluşsa da yurtdışı borsalardaki satışların devamıyla birlikte tepki alımı denemelerinin satış fırsatı olarak kullanılması beklenmektedir.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)