E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıVirüsle savaşı öğrenmek---

Virüsle savaşı öğrenmek

Virüsle savaşı öğrenmek
31 Mart 2020 - 09:50 borsagundem.com

İş Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende ABD ve Asya borsalarındaki yükselişe paralel Borsa İstanbul'da yukarı yönlü bir açılış bekleniyor

Piyasalar ateş altında savaşarak yaşamayı öğreniyor. Ekonomisini Nisan sonuna kadar kapatacağını açıklayan Amerika'da hisse senedi piyasaları yükseliyor. Avrupa ve Asya borsalarında kademeli bir toparlanma görüyoruz.

Piyasalardaki iyimserliğin arkasında iki önemli tespit var (i) Üç hafta önce ekonomisini kapatan İtalya'da salgının yayılma hızı yavaşlamaya başladı (ii) Salgını kontrol altına alan Çin'in Mart ayı
PMI verileri Şubat ayındaki 30-35 aralığından 50'nin üzerine çıktı.

Zafer ilan etmek için henüz çok erken. Önümüzdeki üç haftalık dönemde kayıplarımız çok fazla artacak. Ama enseyi de karartmayın.

Emsal ülkelerin tecrübeleri ve matematiksel modeller Mart sonunda alınan tedbirlerin sonuçlarını Nisan sonundan itibaren göreceğimizi söylüyor.

ABD ve Asya borsalarındaki yükselişe paralel Borsa İstanbul'da yukarı yönlü bir açılış bekliyoruz.

Kayıp sayılarındaki artış ve şirketler kesiminden gelecek kötü haberler yüzünden önümüzdeki günlerde borsada dalgalı bir seyir izleyeceğiz. Ancak yükseliş potansiyeli düşüş potansiyeline göre daha iyi duruyor.

Haberler & Makro Ekonomi

Türk Bankacılık Sektörü Şubat ayında TL 7.2 milyar net kar açıkladı. Açıklana net kar rakamı yıllık bazda %120 artışa işaret ederken, aylık olarak %9 düşüş göstermiş durumda. Yılın ilk iki ayında sektöre TL 15.1 milyar kar rakamına ulaşarak, karlılığını yıllık olarak %133 arttırmayı başardı. Geçen seneye göre daha düşük seyreden karşılık giderleri ve daha önemlisi güçlü marjlar bu seneki olumlu performansın arkasındaki itici güçler. Aylık bazda Şubat marjı bir önceki aya göre 30 baz puan gerilerken bunda kredi ve menkul kıymet portföyünün fonlama ya göre daha fazla aşağı yönlü yeniden fiyatlamaya maruz kalmasının rolü büyük. Ancak güçlü seyreden döviz kredi spredleri marjlardaki aşınmanın daha fazla olmasını engellemiş durumda.

Ücret ve komisyon gelirleri düzenlemelerin etkisiyle bir miktar zayıflık gösterse de bunun geçen aya göre daha düşük yazılan faaliyet giderleri ile telafi edildiğini görüyoruz. Karşılık giderleri yüksek seyretmeye devam ederken bunda takibe atılan krediler değil diğer karşılık giderlerinin etkili olduğunu görüyoruz. Sistemin takip oranı 5.4'den, %5.2'ye gerilerken özel karşılıkların da aylık bazda hafif gerilediği görülüyor. Kamu bankalarının 2020'deki güçlü performansı devam ediyor. Özellikle Merkez Bankası'nın agresif faiz indirimlerinden en fazla faydalanan bu grup geçen yıla göre karını çok önemli oranlarda arttırmış durumda. Sistemin öz kaynak karlılık oranı %19'dan %17'ye gerilemesine rağmen karlılık yüksek düzeyde seyretmeye devam ediyor. Sermaye yeterlilik oranı ise bir miktar gerilemeyle
%17.7 düzeyinde. Sektörün Şubat karlılık oranı kuvvetli ancak yatırımcılar bundan sonrasına odaklanmış durumda. Biz birinci çeyrek rakamlarının oldukça güçlü geleceğini düşünmeye devam ediyoruz. Bundan sonrasında ise karşılık giderlerinin artışı ve net faiz gelirlerinde bir baskı oluşacaktır. Virüs etkisinin ne kadar süreceğine bağlı olarak biz de tahminlerimizi şekillendirmeye devam edeceğiz.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)