E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemVirüsle mücadelede 2 trilyon euro masada kaldı---

Virüsle mücadelede 2 trilyon euro masada kaldı

Virüsle mücadelede 2 trilyon euro masada kaldı
23 Haziran 2020 - 17:25 borsagundem.com

Bloomberg News tarafından derlenen rakamlara göre, Avrupalı hükümetlerin şirketlere korona virüs için sunduğu kredi destek fonlarının yüzde 15'inden azı kullanıldı.

Avrupa'nın korona virüsün neden olduğu ekonomik çöküş karşısında mücadele için sahip olduğu en güçlü silah henüz hedefine ulaşmış değil.

Bloomberg News'in Avrupa'nın en büyük ekonomilerinden yedisinden derlediği rakamlara göre hükümetlerin bankalar yoluyla şirketlere yönelik kredi garantileri gibi biçimlerde sunduğu fonların yüzde 15'inden azı kullanıldı.

Buna göre 2 trilyon eurodan (2.3 trilyon dolar) fazla para -İspanya'nın GSYİH'sinden daha fazla- 18 Haziran'dan bu yana hala kullanılabilir durumda.

Garantilerin küçük ve orta ölçekli şirketleri hayatta tutmak için kritik önemde olmasıyla birlikte programdan kaynaklı sorunlar, özellikle İtalya ve İngiltere'de toparlanmanın yavaş olması riskini doğuruyor. Air France-KLM ve Renault SA gibi daha büyük şirketler ise halihazırda kurtarma paketlerini aldı ya da tahvil satışı yaptı.

20 milyondan fazla işletmeyi temsil eden Brüksel merkezli grup Eurochambres başkanı Christoph Leitl, "Garantilere ilişkin ilk geri dönüşler dağıtımın yavaş olduğu ve ihtiyaç içerisindeki işletmelerin faydalanamadığı yönünde oldu. Aylardır süren ekonomik yavaşlamayla mücadele eden işletmeler için çok ihtiyaç duyulan işletme sermayesini güvenceye alırken faaliyetlerini başlatmaları için bizim kararlılığa ve ulaştırmaya ihtiyacımız var." dedi.

Bununla birlikte program tamamen etkisiz değildi. Programın yoğun talep görmesinin ardından İspanya kredi garanti fonunda ciddi ölçüde bir artışı değerlendiriyor. İsviçre'de bankalar resmi işlemleri azalttı ve hükümetin hedefini hızlı bir şekilde yakaladı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)