E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıVirüs kapıyı kaç kere çalar?---

Virüs kapıyı kaç kere çalar?

Virüs kapıyı kaç kere çalar?
25 Haziran 2020 - 09:30 borsagundem.com

İş Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende Borsa İstanbul'da hafif satıcılı bir seyir bekleniyor.

Dünya borsaları ikinci dalga endişesi ile geriliyor. Florida, Kaliforniya ve Texas eyaletlerinde vaka sayısındaki artışın hızlanması satışın arkasındaki temel gerekçe olarak gösteriliyor. ABD ve Avrupa ticaret savaşı ihtimalindeki artış, satış için gösterilen diğer bir neden.

Bizim görüşümüzde önemli bir farklılık yok. Ekonomilerin açılma sürecinde vaka sayısının artması kaçınılmaz bir gelişme. Salgını kontrol altına almadan ekonomisini açan ABD gibi ülkeler ikinci dalgaya karşı daha kırılgan konumda.

Sorulması gereken soru ikinci dalganın olup olmayacağı değil ekonomilerin kapatılmasına yol açıp açmayacağı. Bizim görüşümüz net.

İkinci çeyrekte oluşan devasa fatura ekonomilerin yeniden toplu kapatılmasını engelleyecek. Toplu kapatma yerine bölgesel kapatma ve kırılgan kesim korunarak salgınla savaşılacak.

İkinci dalga filmini 11 Haziran'da ilk kez görmüştük. Teknik olarak kritik yerlere gelen ABD endeksleri vaka sayısındaki artış gerekçesiyle sert bir şekilde gerilemişti. Borsa İstanbul o tarihte 110 seviyesini aşmaya çalışıyordu. Şimdi 115.000 seviyesini kırmakta zorlanıyor. Virüs kapıyı kaç kere çalar bilmiyoruz. Şimdilik tek söyleyebileceğimiz piyasaların dalga boyunun küçüldüğü.

Dünya piyasalarındaki sert satışlara paralel Borsa İstanbul'da hafif satıcılı bir seyir bekliyoruz. Para Politikası Kurulu toplantısı yurtiçinde gündemdeki en önemli gelişme. Piyasa beklentisi 25 baz puan daha faiz indirimi. Bizim beklentimiz Merkez Bankasının durması. 1575 bp faiz indirimi sonrası ilave 25bp olmasının katkısı sınırlı olur.

Enflasyon cephesinde de iyi haberler görmüyoruz. İlave faiz indirimi için yerimiz yok. Aktif oranı uygulamasından sonra ilave indirime ihtiyacımız da kalmadı.

Haberler & Makro Ekonomi

IMF küresel büyüme beklentisini aşağı çekti, Türkiye için %5 daralma tahminini korudu

Varlık Yönetim Şirketi

Basında yer alan habere göre, bankaların problemli kredilerini alacak yeni bir aktif yönetim şirketi kurulacak. Bankaların ortak olacağı şirket problemli kredileri bankalardan belirli bir ıskontoyla alacak. Böylece Bankalar sermaye yeterlilik oranlarını düzeltip, likidite ve kaynaklarını daha iyi yönetebilecekler. Atılacak bu adımı doğru buluyoruz. Özellikle devletin de sermayesine katkıda bulunması durumunda çok daha etkili bir yapı kurulabilir.

Kamu Sigorta Şirketleri

Kamu sigorta şirketlerinin Güneş Sigorta çatısı altında birleşme süreci Sigortacılık ve Özel Emeklilik Denetleme ve Düzenleme Kurumu tarafından onaylandı. Buna göre Halk Sigorta hissedarları için 0.4887, Ziraat Sigorta için 16.2273'lük bir değişim oranı belirlendi. Buna göre TL 981mn'luk bir sermaye artırımı olacak ve birleşik şirketin ödenmiş sermayesi TL 1.52 milyara ulaşacak. Bundan sonraki süreçte son onayı SPK verecek. Güneş Sigorta'daki azınlık payı bugünkü düzeyi olan
%38'den %14'e gerilemiş olacak ancak yeni şirketin Pazar payı ve karlılığı düşünüldüğünde çarpanlarının da yüksek olacağını öngörüyoruz.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)