E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiVirüs, Avrupa ekonomisini küçültmeye devam ediyor---

Virüs, Avrupa ekonomisini küçültmeye devam ediyor

Virüs, Avrupa ekonomisini küçültmeye devam ediyor
23 Nisan 2020 - 14:51 borsagundem.com

Euro Bölgesi bileşik satın alma yöneticileri endeksi (PMI) Nisan ayında 13.5 seviyesine geriledi

Avrupa ekonomisi Nisan ayında, korona virüsün yayılmasını kontrol altına almaya yönelik kısıtlamalar ve şirketlerin ayakta kalma çabaları ile yalnız bırakılmasıyla birlikte yoğun bir darbe aldı.

Euro Bölgesi'nde özel sektör faaliyetinin göstergesi olan Bileşik Satın Alma Yöneticileri Endeksi, IHS Markit'in açıklamasına göre, Nisan ayında, Mart ayındaki seviyesi olan 29.7'den 13.5'e indi. Bu keskin düşüş ekonomistlerin beklediğinden daha fazlaydı ve gösterge yaklaşık 20 yıl öncesine giden PMI verileri dikkate alındığında en düşük seviyeye indi.

Bu rapor, Perşembe günü bölge için olası 2 trilyon euroluk (2.2 trilyon dolar) bir kurtarma paketini görüşecek Avrupalı liderler için oldukça tatsız bir ön izleme oldu. Hükümetler milyarlarca euroluk yardım için taahhütte bulundular ve Avrupa Merkez Bankası (AMB) Çarşamba günü en hassas üye ülkeler için kalkan oluşturmak amacıyla çabalarını artırdı.

PMI verisi, hükümetlerin korona virüsün yayılmasını önlemek amacıyla aldıkları tedbirler sonucu hareketlerin kısıtlanması ve işyerlerinin kapanmasından dolayı Avrupa ve küresel ekonominin resesyona girmekte olduğunu işaret eden diğer verilerle ile paralel durumda. Uluslararası Para Fonu (IMF) ekonomideki bu gerilemenin neredeyse bir asrın en keskin daralmasını işaret ettiğini kaydetti ve Euro Bölgesi'nin bu yıl yüzde 7.5 daralacağı tahmininde bulundu.

IHS Markit, bölge ekonomisinin fiilen büyük kısmının kapalı olması ile birlikte, imalat ve hizmet sektörlerinde yeni işlerin Nisan ayında rekor hızda düştüğünü açıkladı. Hizmet sektörü ise, dinlence sektörü, hava yolları, restoranlar ve otellerin aldığı darbeden dolayı yükün büyük kısmını üstlenmiş durumda.

Momentumu güçlü hisselerde bir ayda yüzde 100’lük getiri

Avrupa'nın büyük ülkeleri sıkıntıda

Euro Bölgesi'nin en büyük iki ekonomisi Almanya ve Fransa'nın verileri de ikinci çeyreğin başında daha önce görülmemiş büyüklükteki ekonomik gerilemeyi işaret etti.

Euro Bölgesi anketi ayrıca güvendeki düşüşü ve rekor istihdam kısıntılarını da gösterdi. İstihdam düşüşünün bir kısmı çalışanların ücretsiz izinlerini de kapsıyor, ancak eğer salgın dolayısıyla kapalılık durumu uzarsa, şirketler bu çalışanları işten çıkarmak durumunda kalacak.

Öte yandan, bazı hükümetler, kapalılık durumundan dolayı oldukça ağır sıkıntı çeken firmalara ve çalışanlara yardımcı olabilmek için kısıtlamaları gevşetmeye ve ekonomilerini yavaş bir şekilde açmaya başladı. Ancak ülkeler virüs konusunda her şeyin temize çıkmadığının farkındalar ve bu nedenle işbaşına normal bir şekilde dönüş şimdilik oldukça uzakta.

Krizlere alışık borsacılardan yatırım tavsiyeleri

IHS Markit'in baş iş dünyası ekonomisti Chris Williamson, "Umutlar felç durumunun çözülmesine yardımcı olmak için kısıtlama tedbirlerinin yavaşça kaldırılmasına bağlı," dedi ve "Ancak iyileşme virüsün ikinci dalga yayılmasını önlemek için acı verici bir şekilde yavaş olacak. Talepte böyle uzun süreli bir düşüşte, istihdam kayıpları yoğunlaşıp mevcut rekor hızın da ötesine geçebilir ve virüsün kontrol altına alınmasının maliyetine bağlı olarak, yeni korkular ortaya çıkacaktır" değerlendirmesinde bulundu.

AB'de kamu borcunun GSYH'ye oranı düştü

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Arif24 Nisan 2020 08:29

    Bütün dünya para basıyorda biz bassak neden enflasyon yükselecek iş Amerikanın neden yükseliyor biz avrupadanda amerikada da iyi durumdayız olmazsa sabitle döviz kurunu kim ne diyecek sana insanı yaştaki, devlet yaşasın boşunamı demiş büyüklerimiz

  • Uzay23 Nisan 2020 22:41

    Türkiyede ekonomik yönde büyük katkı sadece işadamlarına yapıldı.Küçük esnaf işsiz kesim mağdur kalmıştır.ihtiyaç sahiplerine 1000lira verilerek durumu idare etmeye çalışan bir yapı var.Yapılması gereken plânlı hareket ederek ne kadar insan işsiz kaldı ne kadar küçük veya büyük esnaf kapalı hesap edilerek devletin tahvil kağıtları ve piyasadaki üretimi karşılığında iç piyasayı güçlendirecek ekonomiyi canlı tutacak merkez bankasına para basılması emri verilmeli.Enflasyon olacak safsatasını bir kenara bırakıp içeriye odaklanmalıyız.Gerekli ekonomik destekleri sağlam birşekilde vermeliyiz.Mesleki eğitim Tarım Teknoloji bundan sonraki süreçte önem verilmesi gereken en önemli noktalar olmalıdır

  • CAN23 Nisan 2020 15:09

    ÜLKELER VİRÜSTEN SONRASINI DÜŞÜNMELİ ÇÜNKÜ ÇOK SAYIDA İŞYERİ KAPANMAK ZORUNDA KALDI BUNLARIN AÇILMASI SERMAYE GEREKTİRECEK YADA TEMMELİ KANACAK.