E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiVirüs 3 trilyon doları yok edecek---

Virüs 3 trilyon doları yok edecek

Virüs 3 trilyon doları yok edecek
02 Nisan 2020 - 12:40 borsagundem.com

Küresel salgın korona virüs yüzünden küresel ekonomiye entegre ülkelerin dramatik bir resesyona doğru gittiğine dikkat çeken uzmanlar korona virüs salgınının dünya ekonomisine maliyetinin ise 3 trilyon doları bulacağını belirtiyor.

Halihazırda 860 bin kişiye bulaşan ve 42 binden fazla cana mal olan koronavirüs, milyonlarca insanın çalışma hayatını etkileyerek ekonomilerde büyük bir hasar oluşturdu. Yaz aylarında koronavirüs salgınının sona ereceği düşünülse de kesinliği olmayan bu öngörüler piyasalarda tedirginlik oluşturuyor.

KÜÇÜLME KAÇINILMAZ

Dünyadaki tüm ekonomilerin 2020 yılında küçülme yaşamasının kaçınılmaz olduğunu belirten Ekonomi Politikaları Uzmanı Dr. Aziz Hatipağaoğlu, bu durumun doğrudan doğruya üretim hacmini azaltacağını söylerken, istihdam üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmak için tedbir alınması gerektiğini ifade etti.

DEV EKONOMİLER İÇİN RESESYON TEHLİKESİ

Yaz aylarıyla birlikte sona ermesi durumunda bile koronavirüs salgınının dünya ekonomisine etkisinin 3 trilyon dolar civarında olacağını belirten Aziz Hatipağaoğlu, "Çin, ABD, Almanya, İngiltere, Hindistan, Güney Kore ve Japonya gibi gelişmiş ekonomiler başta olmak üzere küresel ekonomiye entegre olan birçok ülke dramatik bir resesyona doğru gidiyor. Özellikle Hindistan gibi ülkelerde salgının patlama yaşaması dünya ekonomisi için ağır sonuçlar doğuracak. Önümüzdeki bir kaç ayda, dış finansman ihtiyacı yüksek olan ülkelerin türbülansa girdiğini ve bu ülkelerin finansal açıdan zayıfladığını göreceğiz. Bu noktada şimdiden bu ülkelerin, yakın gelecekte finansman ihtiyacını nasıl karşılayacaklarına yönelik yol haritası belirlemeleri gerekli." dedi.

KÜRESELLEŞME TEORİSİ YIKILIYOR

Koronavirüs salgınıyla birlikte ülkeler arası gerilimin de tırmandığını aktaran Hatipağaoğlu, "Ülkeler sağlık ekipmanlarının ticareti konusunda hukuka uymayan uygulamalar yapıyor. Çek Cumhuriyeti İtalya’ya, İtalya da Tunus’a giden mallara el koydu. Özellikle Avrupa Birliğinin çatırdadığı gözardı edilemeyecek bir gerçek. Yaşanan bu salgın, küreselleşmeye dayanan kapitalist dünya sisteminin mutlak değişimine yol açacak. Küreselleşme bugüne kadar geldiği gibi devam edemez. Ülkelerin bir çoğu yeniden ekonomik yeterlilik ilkesine geri dönecek ve içlerine kapanacak. Kendi kendine yetebilme olgusu önem kazanacak." şeklinde konuştu.

SON ÇEYREKTE TOPARLANACAK

Yakın tarihte dünyanın tamamını bu çapta etkileyen başka bir olay olmadığının altını çizen Hatipağaoğlu, "Refah toplumunu oluşturacak ekonomik ve sosyal politikalara bu dönemde daha çok ihtiyacımız olacak. Uzmanların söylediği gibi bu salgının Haziran ve Temmuz aylarında etkisini azalması durumunda bu yılın son çeyreğinde iyileşme görülebilir. Bu iyileşmenin hızlı olup olmayacağı tamamen ekonomilerin alacağı kararlara bağlı. Başta ABD Merkez Bankası, Fed, ve Avrupa Birliği Merkez Bankası olmak üzere birçok ülke merkez bankalarının gerek olduğu ölçüde likidite ihtiyacını gidereceklerini söylemesi; hükümetlerin şirketleri, çalışanları, toplumu kuvvetli şekilde destekleyeceklerini ifade etmeleri; toplumun güven duygusunu güçlendirecektir." diye konuştu.

DESTEK SAĞLANMALI

Küresel resesyon dönemlerinde ülkelerin ekonomisi için oldukça önemli olan turizm, havacılık, otomotiv, tekstil ve perakende gibi rekabetçi sektörleri şimdiden tespit ederek desteklenmesi gerektiğini bildiren Hatipağaoğlu, "Ek olarak orta gelir katmanında olanların, emeklilerin, dezavantajlı kesimin, engellilerin ve tabiri caizse emeğiyle geçinenlerin bu dönemde hiçbir mazereti öne sürmeden, desteklenmesi resesyondan çıkış için hayati. Üretim hacminin azalması da ancak efektif talebin artmasıyla önlenebilir. Bu nedenle toplumun tüm kesimlerinin öncelikle satın alma gücünün diri tutulması gerekirken resesyondan çıkış döneminde de reel gelirlerinin artırılması şart." ifadelerini kullandı.

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • b.kemancı02 Nisan 2020 19:26

    her yere torpille veya hileyle adam doldurunca nasıl vürüsün çaresini bulsunlar yağcı yalakaysan yükselirsin yoksa hakla bişey veriliyormu.kardeşler 

  • b.kemancı02 Nisan 2020 19:21

    siz cimrilik edip yıllardır garibin fukaranın hakkını yiyip gezin 1 kötü aylığı ele alıp 3,e bölün 5 le çarpın bütün  bilinen hilelerle insanları yardım yapılamaz çünkü 120 tl üstünde alıyorsunuz deyin.Allahın  adaleti bu daha neler kaybedeceksiniz neler  biz yıllarca evde oturduk alışkınız siz düşünün ,biz et yiyemiyorduk fındık fıstık ceviz incir yiyemiyorduk haberlerde duyup veya görünce dalı kurusun diye beddua ediyoruz .çoluk çocuk ne gözle baktı bize yıllarca aciz ettiniz taciz ettiniz adam öldü karısına 500 tl daha eksik verdiniz çünkü siz kelle hesabı yaparsınız sigortanız hile yardım yüzde 57özürlü aylık yok niye babanızın emekli maaşı var .yazıklar olsun be batsın lan bu dünya .

  • Tekno papaz02 Nisan 2020 17:29

    ABD basar 10 trilyon dolar olur biter. 

  • VS02 Nisan 2020 14:13

    3 trilyon dolar yok olucakmış,bu virüs dolarmı yiyor, hayır, sadece para adres deşitirecek,eğlence turizm savunma futbola vs.gidecek para sağlığa, gıdaya vs gidecek

  • Cemal 02 Nisan 2020 13:04

    Nerde bu kadar bilim adamı, nerede bu laboratuar çalışanları. Hâlâ bulunmayışı sanki uzun sürdü gibi . Yılbaşında ortaya çıktı yanılmıyorsam, kaç ay oldu, ama hala aşı yok ortada.

  • Bika02 Nisan 2020 12:59

    Küresel olarak yılda 2 trilyon dolar askeri harcamalara gidiyordu,önümüzdeki 3 yıl ülkeler askeri harcamalarını yarıya indirirse sıfırlanmış olur. İnsanlık birbirini öldürmek amacıyla silah üreteceğine, savunma harcamalarını sağlık sektörüne kaydırmalı.