E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıVİOP'da tutunma çabaları---

VİOP'da tutunma çabaları

VİOP'da tutunma çabaları
23 Ocak 2014 - 09:03 borsagundem.com

MB’nin önceki günkü faiz kararının yarattığı iyimser etkinin düne taşınması ile BİST’te günün genelinde iyimser bir hava sözkonusuydu

Turkish Yatırım  tarafından hazırlanan Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası Bülteni:


"TUTUNMA ÇABALARI VS. YENİ REKORLAR''

İlk seansta 67,000-67,450 bandında primli salınan endeks, yeniden  2,26’nın üzerinde yükselmeye başlayan DolarTL ile ilk seansı 67,000 seviyesinin hafif altında kapatıp ikinci seansa da hafif  satıcılı başlasa da yeniden 67,000 üzerinde tutunma çabasına girdi ve günü %1,58 primle 67,367 puandan kapattı.

Merkez Bankası’nın ek parasal sıkılaştırma ilan edeceği günlerin de açıklanmaya başladığını görüyoruz. TCMB 27 Ocak tarihinde bir günlük Ek Parasal Sıkılaştırma (EPS) uygulayacağını açıkladı, normal günlerde 7.75 olarak uygulanan faizi 27 Ocak ve 30 Ocak EPS günleri için 9.00 olarak belirledi. Merkez bu EPS günlerinde minimum 100 milyon dolarlık satış  ihalesi gerçekleştireceğini duyurdu. Dün de belirttiğimiz gibi bu yeni politika çerçevesinin etkinliğinden bahsedebilmek  için EPS günlerinin sıklığını görmek gerektiğini düşünüyorduk, bu ay çok sık tekrarlanmayacağı dünkü açıklamalar ile  netleşmiş görünüyor. Etkisini ise 27 Ocak’ta kurdan takip ediyor olacağız..

Bugünün gündemine bakıldığında  Avrupa ve ABD’de öncü imalat ve hizmet sektörü satın alma yöneticileri endekslerini takip edeceğiz ki Dünya Bankası’nın ardından IMF’nin de küresel büyüme tahminlerini yükseltmesinin yarattığı küresel  iyimserlik bu flaş PMI’lardan da beslenebilir. Özellikle Avrupa tarafında 3.çeyrekte kamu borçlarının GSYH’ya oranının  2007 4.çeyrekten beri ilk kez düştüğünün görülmesi
ile iyimser moda hazır bir hava oluşmaya başladı.. Yine de deflasyon  ve buna karşı harekete geçileceği söylentileri EURUSD’den de görüleceği üzere stres yaratıyor, Draghi’nin açıklamaları bir  miktar rahatlama getirebilir ancak verilerin de etkisi ile EURUSD’yi takip etmemiz gerekiyor ki, bu ortamda hem Euro değer kaybeder hem de Çin verisinin (öncü imalat PMI) moral bozması sonucu dolara yönelim beklentileri yeniden  yükselirken parite içerde kura da yansıyabilir. Zaten sabah EURTRY ve USDTRY için de 3,09 ve 2,29 ile eski rekorların da egale edildiğini görüyoruz, iki günlük yükselişin ardından bu yükselişin de etkisi ile bir geri çekilme görmek şaşırtıcı olmaz.

Öncü PMI’lar dışında gündemde yurtiçinde TCMB’nin haftalık yurtdışı yerleşiklerin mülkiyetindeki hisse ve DİBS Stoku verileri varken yurtdışında ise Euro bölgesinde tüketici güveni Almanya’da öncü göstergeler, ABD’de işsizlik maaşı başvuruları, 2.el konut satışları ve FHFA verilerine göre konut fiyat endeksi var…
BIST’e teknik olarak bakıldığında ise geçen haftadan bu yana 67,000 altında kalındıkça 65,000 desteğinin görülme ihtimalini güncel bulmaya devam ettiğimizi söylemiştik, dün 67,000’de yoğunlaşan tutunma çabaları sonrası bu seviyenin  önemini artırdığını düşünüyoruz. Üzerinde en güçlü direnç 68,500’de bulunmaya devam ediyor. Merkez sonrası gördüğü  2,27 sınırını da aşarak yeni bir rekor test eden DolarTL’nin seyri ve İsviçre’de devam eden Suriye konferansındaki   gelişmeleri de yurtiçi siyasi gündeme ek olarak takip etmeyi sürdürmek gerektiğini hatırlatmak isteriz.."

TURKISH YATIRIM ARAŞTIRMA

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)