E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaTeknolojiVideo oyun endüstrisi daralıyor---

Video oyun endüstrisi daralıyor

Video oyun endüstrisi daralıyor
07 Temmuz 2022 - 14:49 borsagundem.com

Resesyon beklentisi oyun endüstrisini de vurdu. Yıllardır ilk kez daralan sektör, 2015 yılından beri istikrarlı şekilde büyüyordu.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Resesyon endişeleri tüm sektörleri vurmaya devam ediyor. 2015 yılından beri istikrarlı şekilde büyüyen video oyun sektörü, ciddi bir daralmayla karşı karşıya. Video oyun satışlarında uzun yıllar sonra ilk kez düşüşün beklendiği sektör, pandemi sürecinde müthiş bir yükseliş kaydetmişti.

2015 yılından beri istikrarlı büyüyor

Cnbc’den Ryan Browne’ın haberine göre, yıllık bazda son 7 yıldır yükselişte olan sektörün ilk kez yavaşladığı gözleniyor. İngiltere merkezli piyasa ve veri analizi şirketi Ampere Analysis’in araştırmasına göre küresel oyun pazarının 2022 yılında yıllık bazda yüzde 1,2 daralarak 188 milyar dolara gerileyeceği tahmin ediliyor. Sektör 2019 yılından 2021 yılına kadar yüzde 26 gibi rekor bir oranda büyüyerek 191 milyar dolarlık büyüklüğe ulaştı. Ampere Analysis verilerine göre, video oyunu satışları 2015 yılından beri istikrarlı şekilde artıyordu.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, video oyun endüstrisi, pandemi sürecinde insanların zamanının çoğunu kapalı alanda geçirmek zorunda kalmasından büyük oranda faydalanmıştı. Aynı yıl içinde Microsoft ve Sony’nin yeni nesil oyun konsollarını piyasaya sürmesinin de bu yükselişte büyük payı olmuştu.

Video oyun endüstrisi, pandemi sürecinde insanların zamanının çoğunu kapalı alanda geçirmek zorunda kalmasından büyük oranda faydalanmıştı.

Rusya pazarının etkisi

Bununla birlikte, Microsoft’un Xbox Serisi X ve S modellerini ve Sony’nin PlayStation 5 modelini piyasaya sürüşü, sektörün iki ucu keskin bir bıçak misali sallandığını gösterdi. Lojistik aksaklıklar ve parça kıtlığı, insanların yeni modelleri mağaza raflarında hatta internet üzerinde bulmakta zorlanmalarına yol açtı.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgaliyle artan tedarik zinciri sorunları ve yüksek enflasyon, video oyun sektörünün görünümünü iyice olumsuza çevirdi. Microsoft ve Sony dahil oyun yazılımı ve donanımı alanında faaliyet gösteren birçok şirket Rus pazarını terk etti.

Ampere Analysis’e göre Rusya 2021 yılında dünyanın en büyük 10. oyun pazarıydı. Bu yıl ise Rusya’nın küresel sıralamada 14.’lüğe düşmesi ve 1,2 milyar dolar değer kaybetmesi bekleniyor. Ampere Analysis Araştırma Direktörü Piers Harding-Rolls, rakamların oyun endüstrisinde bir durgunluk yaşanıyor olduğunun kanıtı olmadığını söylüyor. Harding-Rolls’a göre yüksek fiyatlardan kaynaklanan geçim zorluklarının tüketim alışkanlıkları üzerinde bir baskı oluşturmuş olması daha muhtemel.

2021 yılında dünyanın en büyük 10. oyun pazarı olan Rusya'nın bu yıl 14.’lüğe düşmesi ve 1,2 milyar dolar değer kaybetmesi bekleniyor.

2023’te büyümeye geri dönüş

Harding-Rolls, iki yıl süren büyük genişlemenin ardından oyun piyasasının 2022 yılında, büyümenin bir kısmını geri vermeye hazır olduğunu belirtiyor. Harding-Rolls’a göre bunun nedeni ise birden fazla faktörün bu yüksek performansı yavaşlatmak için bir araya geldiği bir dönemden geçiyor olmamız. Harding-Rolls, bu şartlar altında dahi sektörün bu yılı pandemi öncesi performansının üzerinde kapatacağını ve bir bütün olarak sektördeki görünümün 2023’teki büyüme tahminiyle birlikte olumlu kalmaya devam edeceğini sözlerine ekliyor.

Ampere Analysis’e göre pazarın 2023 yılında büyümeye dönmesi ve satışların 195 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

Sektörde yaşanan daralmaya, mobil oyun geliştiricilerinin iPhone kullanıcılarını izlemesini zorlaştıran Apple gizlilik değişiklikleri ve Microsoft’un Starfield ve Redfall gibi satış rekorları kıran oyunlarının yeni sürümlerinde yaşanan gecikmelerin de neden olduğu tahmin ediliyor.

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)