E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıVeriler ile birlikte TL varlıklarda volatilite artacak---

Veriler ile birlikte TL varlıklarda volatilite artacak

Veriler ile birlikte TL varlıklarda volatilite artacak
13 Nisan 2021 - 11:40 borsagundem.com

Dolar/TL, haftanın ikinci işlem gününe yükselişle başlamasının ardından 8,17 seviyesinde işlem gördü.

Dün, en düşük 8,1166 en yüksek 8,2307 seviyelerini gören dolar/TL, günü bir önceki kapanışa göre yüzde 0,3 değer kaybıyla 8,1575'ten tamamladı.

Dolar/TL, bugüne yükselişle başlamasının ardından saat 11.35 itibarıyla önceki kapanışın yaklaşık yüzde 0,09 oranında altında 8,1423'dan işlem gördü.

Euro/TL yüzde 0,23 azalışla 9,6950, sterlin/TL de 11,2059’dan satıldı.

Dolar endeksi yatay bir seyirle 92,2 seviyesinde bulunurken, euro/dolar paritesi bir önceki kapanışa göre yüzde 0,2 azalışla 1,1890 seviyesinde dengelendi.

Analistler, artan yeni tip korona virüs (Kovid-19) vaka sayıları nedeniyle Türk lirası varlıkları üzerindeki baskının devam ettiğini belirterek, bugün ABD'de açıklanacak enflasyon verisinin takip edileceğini kaydetti.

ABD'de enflasyonun tahminlerden hızlı artabileceği ve ABD Merkez Bankası'nın sıkılaşmaya mecbur kalabileceği endişeleri ile ABD'nin 10 yıllık tahvil faizinin tekrar yüzde 1,7 sınırına yükseldiğine dikkati çeken analistler, enflasyona ilişkin beklenti ve verilerin küresel risk iştahı üzerinde belirleyici olduğunu ifade etti.

İnfo Yatırım FX tarafından hazırlanan bültende, “Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın Nisan ayı toplantısını gerçekleştireceği hafta içerisinde piyasalar Perşembe gününe odaklandı. TCMB’nin yeni Başkanı Kavcıoğlu’nun başkanlığındaki bu ilk Para Politikası Kurulu toplantısı sonrasındaki verilecek karar merakla bekleniyor. Piyasalardaki beklentiler bankanın faiz oranlarında değişikliğe gitmeyeceği yönünde ağırlık kazanmış durumda. Fakat karar metni merakla incelenecek. Bunlar öncesinde ise piyasalar haftanın ilk işlem gününde yurtiçinden gelen İşsizlik Oranı verisini takip etti. TÜİK’in açıklamasına göre Türkiye’de işsizlik oranı yüzde 13,4 seviyesine yükseldi. Diğer yandan yine yurtiçinden gelen ve TCMB’nin açıkladığı Şubat 2021 dönemine ilişkin ödemeler dengesi verisi izlendi. Veriye göre Şubat ayında Türkiye’de cari açık 2.61 milyar dolar olarak gerçekleşti. Piyasalardaki beklentiler ise cari açığın 2,5 milyar dolar olacağı yönündeydi. Yeni günde ise piyasalar 10.00’da yurtiçinden gelecek olan Sanayi Üretimi ve Perakende Satışlar verilerini takip edecek. Veriler ile birlikte TL varlıklarında volatilite artacaktır. USDTRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 8,21199 – 8,30299 – 8,40438 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 8,00130 – 7,85217 – 7,70128 seviyeleri ise destek noktaları olarak test edilebilir” denildi.

Şeker Yatırım tarafından hazırlanan forex bülteninde, “Düşüş eğiliminde olan Dolar/TL kurunda Türk Lirası lehine işlemlerin devamı durumunda sırasıyla 8,1325 ve 8,0428 seviyelerine doğru geri çekilmeler olabilir. Kurun 8,1943 üzerindeki fiyatlamalarında ise 8,2654 direncine doğru yükseliş kaydedilebilir”. 

Vakıf Yatırım tarafından hazırlanan teknik analizde, “Dolar/TL kurunda 8.10-8.20 bölgesinde dalgalanma devam ediyor. Dolar endeksi ve ABD 10 yıllık tahvil faizleri geçen hafta bir miktar gevşese de, ABD’de açıklanan güçlü ekonomik verilerin ardından küresel dolar lehine hareketin devam etme ihtimali, gelişen piyasalar açısından risk oluşturmaya devam ediyor. Bu anlamda önümüzdeki dönemde kurun seyri, küresel piyasalarda fiyatlamaların hangi yönde gelişeceğine de önemli ölçüde bağlı olacak. ABD’de bugün açıklanacak olan enflasyon verileri fiyatlamalara etki edebilir. İçeride ise gündem, Perşembe günü gerçekleştirilecek TCMB PPK toplantısından çıkacak sonuç ve kurulun vereceği mesajlar olacak. Piyasa beklentisi,  toplantıda politika faizinin sabit bırakılacağı yönünde. Dolar/TL kurunda olası yukarı yönlü hareketlerde 8.20-8.28-8.38 seviyeleri direnç olarak izlenmelidir. 8.20 altında ise 8.10 ve 8.00 seviyeleri kısa vadede destek olarak öne çıkıyor.

Merkez Bankası'nın faizi değiştirmesi beklenmiyor

 

Bitcoin yeni bir rekor kırdı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)