E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaVergiler artırılacak korkusu ABD borsalarını sarstı---

Vergiler artırılacak korkusu ABD borsalarını sarstı

Vergiler artırılacak korkusu ABD borsalarını sarstı
24 Mart 2021 - 00:30 borsagundem.com

Biden'ın 3 trilyon dolarlık altyapı paketinin vergi artışlarıyla finanse edileceği iddiaları Yellen'ın Temsilciler Meclisi'ndeki sunumuyla pekişti. Avrupa'da Kovid-19 salgınının atağa geçmesi de yatırımcıları satışa yönelten diğer etken oldu

ABD borsaları, salı gününü düşüşle tamamladı. 

Endekslerin negatif seyrinde en önemli etken, Hazine Bakanı Janet Yellen'ın Temsilciler Meclisi'nde yaptığı sunum sırasında, vergi politikasının değişeceği hedefinden bahsederek söz konusu değişikliğin altyapı finansmanına katkı vereceğini söylemesi oldu.

KAPANIŞ PUANLARI

Dow Jones Sanayi Endeksi günü 308,05 puan ve yüzde 0,94 oranında düşüşle 32,423,15 seviyesinde tamamladı. S&P 500 Endeksi 30,07 puan ve yüzde 0,76 oranında kayıpla gün sonunda 3,910,52'ye geriledi. Nasdaq Endeksi ise 149,85 puan ve yüzde 1,12 oranında düşüşle günü 13.227,70 puanda kapadı.

3 TRİLYON DOLARLIK ALTYAPI PAKETİ

ABD medyasında yer alan "3 trilyon dolarlık istihdam ve altyapı paketi" haberlerinde kaynak olarak vergi artışlarının düşünüldüğü öne sürülmüştü.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada ise '3 trilyon dolar' rakamının kendilerine ait olmadığı, bir altyapı paketi açıklamak için de henüz erken olduğu ifade edilmişti. 

Biden'dan yeni paket hazırlığı! Bu defa 3 trilyon dolar

Ancak Hazine Bakanı Yellen'ın Temsilciler Meclisi'ndeki sunumu, iddiaları da doğrular nitelikteydi.

YELLEN'IN TEMSİLCİLER MECLİSİ'NDEKİ SUNUMU

17 Mart'taki açıklamasında "Biden'ın servet vergisini de değerlendirebileceğini" ifade eden Yellen, bu kez de Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi'nde yaptığı sunumda vergi politikasına ilişkin değişiklikleri değerlendirmeyi umduklarını belirterek, vergi politikası değişikliğinin altyapı programlarının finanse edilmesine yardımcı olacağını dile getirdi. 

3 trilyon dolarlık paket haberleri ve Yellen'ın vergi artışı sinyali, Wall Street yatırımcılarını "Ekonomi daha da kötüleşecek" endişesiyle satışa yöneltti. 

Fed Başkanı Powell'dan enflasyon açıklaması

AVRUPA'DAKİ SALGIN ENDİŞESİ

Negatif seyirde bir başka etken de, yeni tip korona virüs (Kovid-19) vakalarında görülen artış ve Avrupa'da salgına karşı alınan önlemlerin yeniden sıkılaştırılması oldu.

Bazı ülkelerde Kovid-19 salgınına karşı alınan önlemlerin sıkılaştırılmasıyla özellikle seyahat ve perakende sektöründe faaliyet gösteren şirketlerin hisseleri değer kaybetti.

TAHVİL FAİZLERİ

Tahvil faizlerinin seyri de piyasaların odağındaki yerini korudu. ABD 10 yıllık tahvil faizleri salı günü yüzde 1,62'ye kadar geriledi.

ABD'nin cari açığı 12 yılın zirvesinde

EKONOMİK VERİLER

Öte yandan ABD'de bugün açıklanan verilere göre, cari işlemler açığı, Kovid-19 salgınının etkisiyle geçen yıl yüzde 34,8 artışla 647,2 milyar dolara çıkarak 2008'den bu yana kaydedilen en yüksek seviyeye ulaştı.

ABD'de yeni konut satışları 9 ayın en düşük seviyesine geriledi

ABD'de yeni konut satışları da şubatta aylık yüzde 18,2 azalışla 775 bine inerek Mayıs 2020'den bu yana kaydedilen en düşük seviyeye geriledi.

ABD perakende satışları arttı

 

Avrupa borsaları Almanya hariç düşüşle kapandı

 

Banka hisseleri çöktü, borsa direndi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)