E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemVergi sisteminde AB modeline geçiliyor---

Vergi sisteminde AB modeline geçiliyor

Vergi sisteminde AB modeline geçiliyor
06 Ocak 2021 - 08:45 borsagundem.com

Avrupa Birliği ülkelerinde olduğu gibi enflasyonist yönü yüksek nispi vergileme ağırlıklı modelden asgari maktu ağırlıklı modele geçiliyor.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, enflasyonla mücadele kapsamında vergi sisteminde önemli bir değişikliğe gidiyor. Gelir İdaresi Başkanlığı'nca yürütülen çalışmayla Avrupa Birliği ülkelerinde olduğu gibi enflasyonist yönü yüksek nispi vergileme ağırlıklı modelden asgari maktu ağırlıklı modele geçiliyor.
Sabah'tan Hazal Ateş'in haberine göre, mevcut sistemde bir üründe fiyat artışı olduğunda vergi de artıyor, bu nedenle maliyet enflasyonu yükseliyor. Yeni modelle hem gelirde istikrar sağlanacak hem de enflasyon baskısı azalacak.

Gelir İdaresi Başkanı Bekir Bayrakdar, "Vergi düzenlemesi makroekonomik reformlar kapsamında yapılıyor. Enflasyonla mücadele kapsamında AB ülkelerinde olduğu gibi asgari maktu ağırlıklı modele geçiyoruz. Zam olunca daha çok vergi alınıyor. Bu uygulamayla gelirler açısından daha istikrarlı bir modele geçiliyor, bir taraftan da uzun vadede enflasyonist baskıdan kurtulmuş oluyoruz" dedi.

Matrah ve vergi oranlarının yeniden düzenlenmesi, doğrudan vergilerin gelirler içindeki payında artışın sağlanması da planlanıyor. Etkinliği olmayan istisna, indirim, muafiyetler kaldırılacak. Bir sonraki adımda gelir ve kurumlar vergileri tek yasada birleştirilerek, maktu vergilerin fiyatlar genel seviyesindeki değişime göre artırılması hedefleniyor.

Vergiye uyum maliyetlerini azaltan, uyuşmazlıkların kısa sürede çözen ve vergi cezalarının gönüllü uyumu artıracak yasal düzenlemeler yapılacak. Vergisel teşvikler ekonomik ve sosyal etkileriyle birlikte değerlendirilecek. Vergi yükü ve gelir tahminlerine yönelik genel ve sektörel analizler yapılacak.

NİSPİ VE MAKTU VERGİ NEDİR?

Nispi vergi çalışandan kesilen gelir vergisi gibi orana dayalı olarak, maktu vergi ise mükellefler arasında ayırım yapmadan farklı oranlarda değil herkesten eşit olarak alınan vergi. Geçen ay yayımlanan kararla sigara üzerinden alınan nispi vergi yüzde 67'den 63'e düşürüldü. Sigara üzerinden alınan maktu ve asgari maktu vergiler sabit tutuldu.

2021 Emlak vergisi ve MTV bedeli belli oldu

 

Sahte içki ölümlerine esnaftan 'vergi' çözümü

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Yorum06 Ocak 2021 17:18

    En önemlisi gayrimenkul da emlak vergisi artı gayrimenkul da elde edilen gelirlerin vergisinde AB uyumu bunu gerçekleştirir seniz herşey yoluna girer devletin öyle abuk subuk vergilendirme yapmasında gerek kalmaz bunu kademe kademe yapabilirsiniz ayrıca bu vergileri denetlemek için Avrupa’daki gibi parayı takip etmeniz lazım mesela adam kira alıyor örnek 10 lira banka hesabına yatırılıyor kiracı tarafından gerisi elden veriliyor mülk sahibi bu parayı kendi eliyle hesabına yatırıyor kimse demiyor bu parayı nereden buldun çipli kimlik kartları tüm para işlemlerinde kullanılacak tek araç olmalı ve bu parasal işlemler maliye tarafından online robotlar tarafından kontrol edilmeli

  • Berber Bekri 06 Ocak 2021 11:30

    20 yıl önce de geçiyorduk AB.uyum yasaları vardı hukuk alanında o bu oldu mu?olmadı olmaz

  • KERİM06 Ocak 2021 09:49

    VERGİ İADE SİSTEMİNİDE GETİRİN SATIN ALIRKEN KAZANIRKEN ÖDEMEKTEN BIKTIK YETER ARTIK

  • SAIT06 Ocak 2021 16:20

    KIRMIZIYA BASAN HERHALDE HİÇ VERGİ ÖDEMİYOR

  • Mg06 Ocak 2021 09:28

    TÜİK gözü aydın... Artık enflasyon eksi bile çıkar...Zaten hedef 1$=5 Tl’de artık çok kolay...Almanlar daha çok kıskanacak, en çokta %25’lik köprü zamlarını!

  • Vay halimize06 Ocak 2021 09:11

    Bizim şeref yoksunları zammı yapar aradaki vergi farkını fiyata yansıtır 1tl zamlanacak ürün 2tl zamlanır enflasyon daha da yukarı çıkar fiyat isyimrarı daha önceden lav edilen devlette olan tarım kopetatifletini aktif hale getiretek olur eskideye dönün yeter.

  • amanin amanin06 Ocak 2021 08:55

    Gelir İdaresi Başkanı bu ygulamayla gelirler açısından daha istikrarlı bir modele geçiliyor, bir taraftan da uzun vadede enflasyonist baskıdan kurtulmuş oluyoruz demiş. İyi de kardeşim dünyayı yeniden keşfetmiyosunuz, madem vardı böyle bişey ve daha iyiydi, neden yıllardır daha yeni geçiyo bu sisteme??? diye sormayak mı

  • Yorum06 Ocak 2021 17:29

    Ben söyliyeyim AB de çok sıkı vergilendirme var buna geçmeye şimdiye kadar cesaret edemiyorlardı örnek vereyim AB de her gayrimenkul un yıllık emlak vergisi o emlağın bir yıllık kirasının 1 ila 1.2 si civarındadır kirada olsun olmasın ayrıca kiradaysa yıllık emlak kira gelirinin vergisi yine bir aylık vergiye denk gelir yani ortalama gayrimenkul un vergisi bir yılın iki ayına denk gelir bu vergi geliri çok istikrarlı bir gelir kalemi devlet için yani bizdeki gibi 1 milyonluk eve öyle yıllık ikiyüz üçyüz TL gibi komik vergiler yok tabi bizimkilerde bu vergi gelirini araçlara getiriyorlar ve bu ekonominin ayağına plana gibi oluyor şimdi bu araç vergi sinden vaz geçip gayrimenkule dagıtacaklar