E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemVe Musul savaşı bitiyor---

Ve Musul savaşı bitiyor

Ve Musul savaşı bitiyor
11 Mayıs 2017 - 17:38 borsagundem.com

Irak ordusu, yedinci ayına girmek üzere olan operasyonda sona gelindiğini resmen ilan etti. Ülkenin ikinci büyük kenti, terör örgütü IŞİD'den günler içinde temizleniyor

Irak ordusundan Korgeneral Osman el Ganimi, 17 Ekim 2016'da başlayan Musul operasyonun birkaç gün içinde tamamlanacağını söyledi. BBC'ye konuşan Ganimi, kutsal Ramazan ayı başlamadan terör örgütü IŞİD'in tamamen yenilmesini beklediklerini açıkladı. Ganimi, "Allah'ın yardımıyla IŞİD birkaç gün içinde bitecek" dedi.

Irak ordusu, geçen hafta açtığı kuzeybatı cephesinden hızla ilerliyor. Dünden bu yana birçok cadde ve sokak IŞİD'den geri alındı.

17 Temmuz ve İktisadiye mahallelerine saldıran ordu birlikleri, yoğun çatışmalar sonucunda onlarca teröristi öldürdü. Terör örgütü bomba yüklü araçları askerlerin üstüne gönderiyor. Sosyal medyada paylaşılan bir görüntüde, bomba yüklü aracın ordu birlikleri tarafından havaya uçurulduğu yer aldı.

Artık terör örgütünün elinde çok az sayıda mahalle kaldı. Sayıları 1000'den az olan teröristler, kuşatma altındaki Eski Şehir bölgesinde 450 bin kadar sivili rehin tutuyor. Kuzey cephesinden ilerleyen ordu birlikleri, Eski Şehir'i çevreleyen askerlerle buluşacak.

410 bin sivil evlerini terk etti, 8 bin sivil öldü

Operasyonun başlangıcından bu yana Musul'daki çatışmalardan en az 410 bin sivil kaçtı. Evlerini terk etmek zorunda kalan yüz binlerce insanın büyük kısmı çevredeki çadır kentlerde barınıyor, bazıları ise diğer kentlerdeki akrabalarının yanına sığındı.

Birleşmiş Milletler verilerine göre, savaşın başlangıcından bu yana 8 bin sivil öldü veya yaralandı.

Cephede savaşan askerlerden ise 774'ü hayatını kaybetti, 4 bin 600'ü ise yaralandı.

Musul operasyonunda ordu birlikleri, Peşmergeler, Şii milisler Haşdi Şabi ve aşiretlerin de içinde bulunduğu 100 bini aşkın silahlı güç katılıyor.

Elleri kesilen kardeşler...

IŞİD'in hırsızlık suçlamasıyla kalabalığın önünde ellerini kestiği Azad ve Muhammed isimli kardeşler, protez el için yardım bekliyor. Sağ eli olmayan kardeşlerden Muhammed, günlük beş dolara inşaatlarda çalışıyor.

Yerel medyaya konuşan Azad, "Bir IŞİD'li gelip bizden un aldı ama parasını ödemedi. Birkaç kez paramızı istedik vermedi. Biz de evinin kilidi kırarak unumuzu geri aldık. Onun IŞİD emiri olduğunu bilmiyorduk. Bir ay gözaltında tuttuktan sonra herkesin önünde elimizi sağ ellerimizi kestiler" sözleriyle yaşananları anlattı.

En kritik yer

17 Ekim 2016'da başlayan büyük Musul operasyonunda kenti ikiye bölen Dicle Nehri'nin doğusundaki mahalleler Ocak ayında IŞİD'den temizlendi. Şubat ayında ise batı yakası için operasyon başlatıldı.

İlk günlerde hızlı bir şekilde güney ve güneybatı cephelerinden ilerleyen ordu birlikleri, hayati önemdeki Musul Uluslararası Havalimanı ve El Gizlani Askeri Üssü'nü IŞİD'den geri aldı. Peşinden Musul-Telafer yolu kesildi, Mart'ın ikinci haftasında hükümet binalarının bulunduğu bölge kurtarıldı. Bu bölgede, artık tamamen enkaza dönmüş Türkiye'nin Musul Başkonsolosluğu binası da yer alıyordu.

Eski Şehir'in kapısına dayanıldığında ise, ilerleme neredeyse durdu. Haftalardır IŞİD lideri Ebubekir El Bağdadi'nin Haziran 2014'te kendisini halife ilan ettiği El Nuri Camii kuşatma altında ve teröristler dar sokaklara kurdukları pusularla direniyor.

Bunun üzerine Mayıs ayının ilk haftasında kuzeybatı cephesi açıldı.

Topraklarının üçte ikisini kaybetti

Musul, terör örgütü IŞİD'in elinde tuttuğu en büyük kent. Terör örgütü, şu anda Musul'un yanı sıra Rakka'da da kuşatma altında tutuluyor. Örgütün batıdaki en büyük merkezi El Bab ise, Fırat Kalkanı Harekâtı'yla 23 Şubat tarihinde geri alındı.

IŞİD, geçen yıl elindeki toprakların dörtte birini kaybetti. 2014'ten bu yana Irak'ta kaybettiği alan ise yüzde 65. Irak'ta Felluce ve Libya’da Sirte gibi kentlerden temizlenen kanlı örgüt, Musul'u da kaybetmesi halinde yalnızca Rakka'ya sıkışacak.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)