E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaVBTS güncellendi: 2 yeni tedbir getirildi, süre 1 aya çıkarıldı---

VBTS güncellendi: 2 yeni tedbir getirildi, süre 1 aya çıkarıldı

VBTS güncellendi: 2 yeni tedbir getirildi, süre 1 aya çıkarıldı
10 Kasım 2021 - 18:33 borsagundem.com

Borsa İstanbul, Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi'ne 2 ek tedbir uygulaması getirdi. BİST ayrıca, hisselerde uygulanan 15 günlük VBTS tedbir süresini 1 aya çıkarma kararı aldı

BORSAGUNDEM.COM

Borsa İstanbul, Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi'nde (VBTS) çeşitli değişikliklere gitme kararı alındığını duyurdu.

Konuyla ilgili Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) açıklamada, VBTS'nin değişen piyasa koşulları çerçevesinde geliştirilerek etkinliğinin artırılması amacıyla SPK ve BİST tarafından alınan kararlar ışığında, VBTS'ye yeni tedbilerin eklenmesi, tedbir süresinin uzatılması gibi düzenlemeler yapıldı.

VBTS'YE 2 YENİ ÖNLEYİCİ TEDBİR EKLENDİ

Yapılan değişikliklerle, VBTS'ye 2 yeni önleyici tedbir eklendi. Halihazırda VBTS kapsamında uygulanan "Açığa Satış ve Kredili İşlem Yasağı", "Brüt Takas" ve "Tek Fiyat Yöntemi ile İşlem Görme" tedbirlerine ek olarak, "Emir Paketi" (Piyasa Emri ve Piyasadan Limite Emir Girişinin Kısıtlanması, Emir İptalinin, Emir Miktar Azaltımı ile Emir Fiyat Kötüleştirmesinin Yasaklanması ve Emir Toplama Bilgi Yayınının Kısıtlanması) ve "Emir İletim Kanallarının Kısıtlanması (İnternet Emir Yasağı) olmak üzere 2 yeni tedbir eklendi. Böylece VBTS kapsamında uygulanacak tedbirlerin sayısı 3'ten 5'e çıkarılmış oldu.

Yeni getirilen düzenlemelerle beraber VBTS kapsamında uygulanacak tedbirlerin uygulanma sırası ise "Açığa Satış ve Kredili İşlem Yasağı", "Brüt Takas", "Emir Paketi", "Tek Fiyatla İşlem Görme" ve "Emir İletim Kanallarının Kısıtlanması (İnternet Emir Yasağı) olarak belirlendi.

Söz konusu tedbirlerin uygulanmasına ilişkin KAP'ta yer alan açıklamada ayrıca "Diğer taraftan söz konusu tedbirlerden herhangi birinin veya bir tedbirin herhangi bir bileşeninin ilgili payın bulunduğu Pazarın/Platformun işlem esaslarında yer alması, SPK kararı, Borsa tedbiri veya başka bir sebepten dolayı uygulanıyor olması halinde, tedbirler uygulanmayan ilk tedbir aşamasından başlanarak sıra ile uygulanacaktır. Buna göre Sistemde söz konusu tedbir aşaması oluştuğunda bu tedbirin uygulanmayan bileşenleri tanımlanacak veya sıradaki bir sonraki tedbir aşaması uygulanacaktır. Yeni sistemde de, mevcut uygulamada olduğu gibi herhangi bir tedbir uygulanırken sonraki aşama tedbirin oluşması durumunda önceki aşama tedbirlerin uygulanmasının bitiş tarihi, yeni tedbirin süresinin sonuna kadar uzayacaktır" ifadelerine yer verildi.

TEDBİR SÜRESİ 15 GÜNDEN 1 AYA YÜKSELTİLDİ

BİST ve SPK tarafından alınan karara göre, VBTS kapsamında hisselere getirilen tedbirlerin süresi mevcut düzenlemeye göre 15 gün olarak uygulanırken, yeni düzenlemeyle birlikte tedbir süresi 1 ay olarak uygulanacak. Hisselere önleyici tedbir uygulanacak durumlarda, tedbire konu olan pay yine mevcut uygulamada olduğu gibi, BİST tarafından piyasa kapanışının ardından KAP'a bildirilecek.

Bu kapsamda VBTS yapılan güncellemeler, 15 Kasım 2021 tarihinden itibaren geçerli olacak.

TEDBİRLER PAYIN İŞLEM ESASLARINDAN AYRI OLARAK DEĞERLENDİRİLECEK

BİST açıklamasına göre, VBTS kapsamında hisselere getirilen tedbirler, pazar yapılanması, pazar değişimi, SPK kararı veya diğer nedenrlerle yürürlükte olan uygulamann geçerlilik süresinden ayrı olarak tedbir süresinin sonuna kadar uygulanmaya devam edecek.

Buna göre VBTS kapsamında oluşan ancak başka bir sebepten dolayı harici olarak uygulanan tedbirler aynı kapsamda VBTS tedbir süresi sona ermeden kaldırıldığında, bu durum VBTS tedbir süresini etkilemeyecek ve bu tedbir VBTS kapsamında süre sonuna kadar uygulanmaya devam edecek. Ayrıca tedbirler devam ederken yeni bir tedbir oluşması durumunda bir sonraki tedbir aşaması mevcut aşamaya göre belirlenecek.

Bu kapsamda üst pazara geçişlerde pay üzerindeki tedbirler tedbir süresi sona erene kadar uygulanmaya devam edecek ve payın dahil olduğu yeni pazarın ilgili işlem esasları tedbir süresi bittikten sonra uygulanmaya başlayacak. Payın daha alt bir pazara/platforma geçmesi durumunda ise paydaki tedbirlere ek olarak geçiş tarihinden itibaren yeni Pazarın/Platformun işlem esasları tanımlanacak.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (19)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Murat tali11 Kasım 2021 23:11

    Dobur prisman onun gibi niceleri burut takasta diyorlar adamlar daha cok yukseliyorlar dumenciler

  • kurt borsacı11 Kasım 2021 20:27

    bugün küçük yatımcılara iyi mal sattım.küçük yatırımcılara soymak ve söğüşlemek bizim işimiz.heheheheeee

  • Hakkı11 Kasım 2021 19:48

    Beklentilerden iyi ve veya kötü gelen bilançoların öncesindeki alım satımlar vede kap'a haber düşmeden önceki hareketler niye incelenmez.? Diplomalı, lisanslı, kurum, uzman, analist taifesinin milleti ters köşeye yatırıp mal çakmaları niye soruşturulup kovuşturulmaz?

  • Farukkk11 Kasım 2021 19:00

    Alınan tedbirler tabi ki küçük yatırımcı koslrunsun diye alınıyor ama küçük yatırımcı akıllanmıyor ne yazık ki. Kısa sürede kar edeceğim diye uçan hisselere daha da gidecek diye dalıyor yukarıdan malı eline verdiriyor sonra niye tedbir geldi spk küçük yatırımcı soyuyor filan demeye. Sana spk mı dedi git al diye. Pardon küçük yatırımcı demişim yatırımcı lafı yanlış oldu çarpma küçük keklik demek daha doğru. Sen gidip uzun vadeci yatırımcı olup BIST 30 dan hisse alıp yatırım yap bak zarar oluyor mu. Ama ky yapmaz onu niye kısa sürede köşe dönecekler çünkü bir akıllı onlar çünkü değil mi.

  • Baytar11 Kasım 2021 19:42

    Frukkkooo sen bir dahsinin, sen milenyumun dahisisin, buralarda harcanıyorsun, hatta yeryüzü bile sana dar.

  • Kürşad11 Kasım 2021 09:42

    Hisseye yasak koymak abes. Bistte İnsider, manipülasyon en çok işlenen suçlar, bu suçlardan ceza alanı duymadık. Ayrıca arzlarda çok arıza var, işlem görmeye başladığı anda bir hisse neden/nasıl düşer. Çift etiketle, yani gizli ve açık fiyatla mı arz yapılıyor?

  • kurt borsacı10 Kasım 2021 23:22

    küçük yatırımcıyı soymak bizim işimiz heheheee

  • kücük yatırımcı soyuluyor10 Kasım 2021 23:15

    yeni tedbirmiş.gecen sene KENT GIDA da internet emir yasağı geldi.üstüne üstelik bi gecede alelacele PÖİP e alınarak bi günde bütün birikimlerimiz pul oldu.

  • Musa10 Kasım 2021 22:57

    Asla iyi niyetli değiller, Alınan her tedbir ky soymak için bir çabadır..

  • Harmen10 Kasım 2021 22:32

    Defolun gidin

  • Artızede10 Kasım 2021 21:12

    İnternet yasağını zaten uyguladınız ya..Çap dışı uygulama...millet uzaya,gidiyor,bunlar tekefonla emir verin diyor.bu seferde telefonlar kilitleniyor.yelefonlara bakan yok..oldu olacak dumanla haberleşelim.

  • Okuyucu 10 Kasım 2021 20:24

    Kütahya şeker fabrika hissesine niye tedbir gelmiyor.

  • Bay x10 Kasım 2021 20:06

    Hisseler giderken tedbir alıyorlar gitmesin diye düşerken tedbir niye almıyor borsada küçük yatırımcı kaybetsin diye bir yerlerini yırtıyorlar

  • Farukkk11 Kasım 2021 18:54

    Küçük yatırımcı akıllansın da bir daha kısa sürede kar edeceğim diye ona buna yem olmasın diye tedbirler alınıyor ve her defasında bu tedbirler küçük yatirimciya zara veriyor doğru ama bu tedbirler küçük yatırımcı akıllansın diye alınıyor. Küçük yatırımcı da artık akıllansın da bıraksın artık uçan hisselrden kar etme hevesinden vazgeçsin bir artık

  • Dimiiiii10 Kasım 2021 19:59

    Ahahahaha aman ne güzel sen bir bak bakalım halka arzlar ne durumda? Bir bak bakalım genel gider adı altınsa milyonlarca lira nereye harcanmış? Bir bak bakalım halka arz fiyatı neereeeee şimdi nerdeeee enflasyon nerdeeee yatırım nerdeee,boş işlerle uğraşacağınıza yatırımcıya sahip çıkın ama yoook işiniz gücünüz zaten belli ralli var eee var nerde yukarı yüzde 20 marj???? Patır patır inerken açıktı aşağı yüzde 20 marj trene bakar gibi bakıyorlardı dimiiiiii

  • Kaçkar KAPLANI10 Kasım 2021 19:46

    Makarna alalım mı makarna...!

  • Memo10 Kasım 2021 19:36

    Hikaye hepsi. Işin basinda kendileri var. O yasak bu yasak, dostlar alişverişte gorsun biz çalisiyoruz!!! Calismiyorsunuz, milleti soyuyorlar

  • Adı değişmiş10 Kasım 2021 19:05

    İnternetten emir yasağı zaten vardı

  • misafir10 Kasım 2021 19:11

    vbts kapsamında değildi