E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemVatandaşın devlete olan borçları erteleniyor---

Vatandaşın devlete olan borçları erteleniyor

Vatandaşın devlete olan borçları erteleniyor
18 Ekim 2020 - 08:53 borsagundem.com

Emlak vergisinden trafik cezalarına kadar kamu kurumlarına olan hemen hemen tüm borçların ödemesinin kolaylaştırılması ve ertelenmesi için yeni paket hazırlanıyor

Tüm dünya ekonomisinde derin hasarlar açan pandemi süreci Türkiye'de de birçok kişinin işsiz kalmasına neden oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla pandeminin yaralarını sarmak için bugüne kadarki en kapsamlı yeniden yapılandırma paketi hazırlanıyor.
Sabah'ın haberine göre; paket, yaklaşık 4 milyon vatandaşın 500 milyar lira civarındaki borcunu kapsayacak.
Emlak vergisinden trafik cezalarına kadar kamu kurumlarına olan hemen hemen tüm borçların ödemesinin kolaylaştırılması, ödemesiz bir dönemle ertelenmesi sonra da uzun vadeli taksitlendirilmesi planlanıyor. Öğrenim kredisi borçlarının da yapılandırma kapsamına alınması bekleniyor.

KAPSAMLI BİR ÇALIŞMA YAPILDI

Yaz tatili süresince sahada olan milletvekillerine en çok gelen talep, devlete olan borçların yeniden yapılandırılması oldu. İş dünyasından da aynı yönde istekler AK Parti'ye ulaştı. Bunun üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, kapsamlı bir çalışma yapılması talimatı verdi.

AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, yeniden yapılandırma ile ilgili bir çalışma yaptıklarını, düzenlemeyi istihdam paketine eklemeyi düşündüklerini açıkladı.
AK Parti'nin hazırladığı paketin detayları da ortaya çıkmaya başladı. İşte üzerinde çalışılan konular ve formül:

Vergi, sigorta prim borçları, kaçak köprü geçişleri, trafik cezaları, gümrük cezaları, belediyelere olanlar da dahil çeşitli borçlar ile bazı idari para cezalarının yapılandırma kapsamına girmesi planlanıyor.

Böylece, bu düzenlemenin şu ana kadar çıkartılan en kapsamlı yeniden yapılandırma olması öngörülüyor.

ÖĞRENİM KREDİSİ BORÇLARINA DA KOLAYLIK

Üniversitelerden mezun olan öğrencilerin öğrenim kredileri ile ilgili yaşadıkları sorunlar daha önce Başkan Erdoğan'a iletilmişti.

Erdoğan'ın talimatları doğrultusunda yapılandırma kapsamına öğrencilerin kredi borçları da dahil edildi.

AK Parti, çiftçilerin tarım kredi kooperatiflerine olan borçlarının da pakete eklenmesi istiyor. Ancak bu konudaki karar daha sonra verilecek.
Paket kapsamına girecek yeniden yapılandırmadan yaklaşık 4 milyon vatandaşın yararlanması bekleniyor. Yapılandırılacak toplam borç tutarı ise 500 milyar lira civarında.

AK Parti grubu, pandemi nedeniyle borçların ödenmesinde sıkıntı olduğuna dikkat çekip, "Şu ortamda borçlar yapılandırılıp taksitler hemen başlatılırsa yine ödemelerde zorluk yaşanabilir. Bir yıl tüm borçlar ertelensin daha sonra taksitler başlasın" dedi.

Çalışmalar da bir yıl erteleme üzerine yapılmaya başlandı. Ancak erteleme süresinin 6 ay ya da daha kısa bir süre olması da gündemde. Erteleme sonrası borçların uzun süreli taksitlere bölünmesi planlanıyor.

FAİZ VE CEZALAR DA İNDİRİLECEK

Kapsamı diğer yapılandırmalardan daha geniş olacak paket ile kamuya ilişkin borçların gecikme faizi, gecikme zammı vb başlıklarında da indirime gidilmesi planlanıyor.

Ancak bu oranların ne kadar olacağı henüz netleşmedi. Ayrıca taksitlerini düzenli ödeyecekler ile ilgili her türlü haciz işlemi de durdurulacak.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (16)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Nuri18 Ekim 2020 17:48

    100 kerede yapılandırsan dolaşık olanlar yine ödemiyor.

  • Numan18 Ekim 2020 17:43

    Çiftçi den genel sağlık sigortası alınmamalı, köylü karnını zor doyuruyor

  • yea18 Ekim 2020 14:47

    Faiz haram, diüşecek diyor. TV lerde heryerde faiz haram, müslüman ulked eolmas, vb. vb.  gelgörki, vatandaştan faizle para tahsit etmeye çalışıyor... HACİZ etmeye kalksa zaten sistem çökecek....

  • ...18 Ekim 2020 14:45

    Trafik cezasından bıktım... Gerçekten Ne oy veririm, nede oy atın derim. o derece yıldım. Yoruldum.. kanun var diye, uçana, kaçana alakasız yerlerde, cezalar gelmeye başladı. ödeyemeyincede millet, taksitlendirmeler, bilmem nelerle sözde iyilik yapıyor... Şehir içi trafik hız sınırı yoğunlukdan 30 - 40 km lere düşüyor. yol bakımı, trafik yoğunluğu ... bunlara çözüm arayan yok.. neymiş, kamera knmuşmuşda emniyet kemeri yokmuşmuşta al sana ceza... yahu, Senin görevin kanunu işletmek, ama cea kısmı işliyor, gönder 1 ekip aracıda trafiği yolu açsın, söyle belediyenede bozuk yolları onarıp hatları çoğaltsın...  Kanun haklıdır. Fakat tek tarafı uygulayıp, diğer tarafı  görmezden gelmek oy olarak sizlere dönecek 

  • Tam komedi18 Ekim 2020 14:38

    Mahalle arasında 50 km tamam ama  normal yollarda 50 km hızla yol biter mi ? Günün belli saatinde radar uygulaması yap 70-80 km hıza 290 tl ceza yaz gece o yoldan 140 km geçene tık yok !!! Böyle uygulama olur mu ? Tehlikeli bir yol ise minicik değil  normal bir tabela koyarsın RADAR diye ve 24 saat denetleme yaparsın !!!  Vergisini zamanında ödeyene %25 indirim yaparsın ödeyemeyene faiz uygulamazsın ! Bak bakalım vatandaş vergisini  nasıl ödüyor !

  • Altümsek18 Ekim 2020 11:25

    Çiftçi borçları silinmeli

  • EKRİST19 Ekim 2020 00:05

    Babayın parası idi.alınca iyi ödeyincemi iyi değil.zehir sıkkım olsun .devletin parasını haksız yere yiyenlerin kökü kurumuş ve kimseye hayır etmemiştir.

  • Vatan Sever18 Ekim 2020 11:23

    Benim emlak vergisi ve diğer vergilerimi zamanında ödemem hata mı değerli vekiller?

  • Uyan18 Ekim 2020 12:20

    Zaten durust vatandas her zaman keriz yerine alınıyor..gununde odeyen vatandas 1 yillik yuzde 20 indirim yapilirsa yonetim bu iste samimi oldugu anlasilir

  • Bilal18 Ekim 2020 11:21

    Mutahhitlerin milyar tl vergi borcu siliniyor, vatandaşın bin tl borcu faizi ile taksite bağlanıyor. Fakirden alıp zengine veriyorlar

  • makine 18 Ekim 2020 11:19

    müslüman ülkede gecikme faizi de ayrı çelişki. kemer takmadı diye, hız yaptı diye ceza kes sonra geç öderse faizini al? diyanet işleri başkanı müslüman kardeşimiz biraz da böyle işlere fetvelar verse ya. hep işinize geldiği gibi . sonra Allahım bizi affet.

  • Öyle bu işler18 Ekim 2020 12:31

    O alacağın olursa geçerli vereceğime olmaaaaaaz

  • köfteci18 Ekim 2020 11:08

    borcunu ödeyen enayi oluyor

  • Ödeyen 18 Ekim 2020 11:08

    Teröre destek /hoşgörü !!! Trafik cezasına en ufak bir af yada indirim gelmemeli...

  • Arif18 Ekim 2020 10:22

    Eskiden vergilere af çıkıyordu şimdi almak için iyilik yapıyorlarmış. Vatandaş eskileri beğenmez

  • reis18 Ekim 2020 09:41

    yine aynı terane ödeyen enayi durumunda..