E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaVarlık Barışı'ndan ne kadar geldi?---

Varlık Barışı'ndan ne kadar geldi?

Varlık Barışı'ndan ne kadar geldi?
05 Kasım 2013 - 15:25 borsagundem.com

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, katıldığı canlı yayında Varlık Barışı'ndaki son durumla ilgili açıklamalarda bulundu

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, canlı yayında CNBC-e Genel Yayın Yönetmeni Servet Yıldırım ve Ankara Haber Müdürü Zerrin Elçi'nin sorularını yanıtladı.

MİLLİ PİYANGO EN GEÇ OCAK'TA ÖZELLEŞİR
Milli Piyango özelleştirmesiyle ilgili konuşan Maliye Bakanı, "Milli Piyango özelleştirmesinde Kasım ayında ihale ilanına çıkacağız. Süreci en geç Ocak ayında tamamlamayı planlıyoruz" dedi.

KÖPRÜ - OTOYOL ÖZELLEŞTİRMESİ
Köprü – Otoyol özelleştirmesiyle ilgili de konuşan Şimşek, “Özelleştirme için önce kanunu değiştirip, Otoyol AŞ gibi bir şirket kurmamız gerekiyor. Kanun 2014’ün ilk aylarında çıkarsa, gelecek yılın ilk yarısının sonlarına doğru halka arz olabilir” dedi.

VAKIFBANK İKİNCİL HALKA ARZI
Şimşek, Vakıfbank'ın ikincil halka arzıyla ilgili "Sorumluluk hâlâ Hazine Bakanlığı'nda. Bize gelirse hızlı bir biçimde yaparız" değerlendirmesini yaptı.

ÖZELLEŞTİRMELER GELİR AMAÇLI DEĞİL
Mehmet Şimşek, Türkiye'nin bütçe olarak oldukça iyi bir durumda olduğunu, özelleştirmelerin gelir amaçlı yapılmadığını söyledi. Maliye Bakanı, "Özelleştirmeleri gelir amaçlı yaptığımız söylenemez" dedi.

ÖZELLEŞTİRME PROGRAMI
Şimşek, özelleştirme programında önceliklerini de açıkladı. Maliye Bakanı, “Şimdi elektrik üretim özelleştirmelerine odaklanacağız. Elektrik sektörü özelleştirmeleri bir yapısal reform niteliğinde” diye devam etti.

VARLIK BARIŞINDA 67 MİLYAR LİRA BEYAN EDİLDİ
Şimşek varlık barışındaki son durumla ilgili bilgi verdi. Maliye Bakanı, bugüne kadar varlık barışında 5 Kasım itibariyle beyan edilen toplam tutarın 67,4 milyar lira olduğunu söyledi ve varlık barışına ilginin yüksek olacağını düşündüklerini ve bir hedef belirlemediklerini ifade etti.

ŞU ANA KADAR GELEN 6,1 MİLYAR LİRA
"Şu ana kadar gelen miktar yaklaşık 6,1 milyar lira" diyen Şimşek, şu ana kadar ödenen verginin 121,2 milyon lira olduğunu kaydetti.

TÜRKLERİN DIŞARIDA 130 MİLYAR LİRASI VAR
Maliye Bakanı, varlık barışı sürecinde piyasalarda bir miktar dalgalanma yaşandığını, yurtdışında Türkler üzerinde kayıtlı 130 milyar liralık kaynak olduğunu belirtti.

AFFA PRENSİP OLARAK KARŞI DURDUM
Şimşek, af niteliğindeki yapılandırmalara prensip olarak karşı durduğunu ifade etti.

PARANIN DIŞARIDA TUTULMASI ANLAMLI DEĞİL
Türkiye’nin kaynak ihtiyacının ortada olduğunu söyleyen Şimşek, paranın dışarıda tutulmasını anlamlı bulmadıklarını söyledi.

KUR TAHMİNİM OLMAZ
Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın kur tahminine yönelik konuşan Şimşek, "Benim kurla ilgili tahminim olmaz. Kurun ancak yönüne yönelik tahmin yapabilirsiniz" diye konuştu.

TL’DEKİ DEĞER KAYBI ENFLASYONU ETKİLEDİ
TL’deki değer kaybını değerlendiren Şimşek, "TL’de yaşanan değer kaybının enflasyona yansıması oldu” dedi. Maliye Bakanı, TL'nin dolar karşısındaki değer kaybının ithal mallardan alınan KDV'de artışa neden olduğunu belirtti. Şimşek, TL’deki değer kaybının etkisinin sınırlı olduğunu, bu durumun hem olumlu hem de olumsuz yanlarının bulunduğunu dile getirdi.

ÖZEL SEKTÖR YATIRIMLARI
Hanehalkının döviz cinsi borcunun olmaması özel tüketim için önemli. Birçok büyük projeyi artık özel sektör eliyle yapıyoruz.

ENFLASYON HEDEFİN ÜZERİNDE SEYREDECEK
Şimşek, enflasyonla ilgili değerlendirmelerine şöyle devam etti: "Hafif yükselme olsa da enflasyon hala tek hanelerde. Arzumuz düşük, tek hanelerde enflasyon görmek. Bazı iç ve dış etkenlerden dolayı enflasyon bu yıl hedefin üzerinde olacak. Önemli olan enflasyona dair orta vadeli beklentilerin bozulmaması."

SIRTIMIZI FED'E DAYAYARAK İLERLEMİYORUZ
Şimşek, ABD Merkez Bankası Fed’in piyasalarda yarattığı dalgalanmayla ilgili de değerlendirme yaptı. Maliye Bakanı, “Biz sırtımızı Fed politikalarına dayayarak ilerlemiyoruz. Bütçe tarafında sıkı duruşumuzu devam ettiriyoruz” dedi. Şimşek sözlerine şöyle devam etti:
“Şu anda piyasada konuşulan konu para musluklarının biraz sıkılması. Gelişen ülkeler sermaye açlığına terk edilirse ayrı bir boyut yaşanır. Batı ekonomilerinde kırılganlık sürüyor, deflasyonist süreçler konuşuluyor.”

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Borsacı05 Kasım 2013 15:49

    Demek en azından 61 lira Türkiye ile bağlantılı kişilerin yurt dışında paraası veya mal varlığı var. Şişirilmiş de olsa yine iyi. O para gelmez. En fazla girdi-çıkdı yapar. O paranın büyük kısmı alınan kredilerin teminatı zaten.