E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemVarlık Barışı son anda geri çekildi---

Varlık Barışı son anda geri çekildi

Varlık Barışı son anda geri çekildi
15 Temmuz 2016 - 04:31 borsagundem.com

Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı Meclis'te yasalaştı. AK Parti, son anda tasarıdan Varlık Barışı ile ilgili maddeyi çekti

TBMM Genel Kurulu’nda bulunan ve temel yasa olarak görüşülen Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’ndan varlık barışı getirilmesine ilişkin geçici ikinci madde AK Parti’nin önergesiyle geri çekildi.

Aysel Alp'in Hürriyet'teki habenne göre AK Parti, muhalefetin rüşvet, terör, uyuşturucu suçlarından elde edilecek “kara paranın” Türkiye’ye getirilmesine neden olacağı iddiasıyla itiraz ettiği Varlık Barışı düzenlemesini gelecek hafta “müstakil” bir yasa tasarısı olarak Meclis’e getirme kararı aldı.

CHP, MHP ve HDP, Yatırım Ortamının İyileştirilmesine ilişkin torba tasarının yatırımların teşvikine ilişkin maddelerine destek verme karşılığında iktidardan varlık barışı maddesini geri çekmesini istedi. Yaklaşık bir haftadır yapılan görüşmelerin ardından dün iktidar ve muhalefet partilerinin grup başkanvekilleri arasında sağlanan uzlaşıyla AK Parti söz konusu maddeyi verdiği önergeyle geri çekti.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, uzlaşı noktasına nasıl geldiklerini Hürriyet’e şöyle anlattı: “Bizler yurtdışı varlıkların Türkiye’ye getirilmesi düzenlemesinin tümden iptalini istedik. Çünkü ABD’de eylül ayında yapılacak Zarrab duruşmasında önce bu yasayı alelacele getirdiler. Muhalefet partileri olarak torba tasarının tüm maddelerine önergeler vererek engellemeye çalıştık. Bunun üzerine yeniden bizimle görüşmek istediklerini bildirdiler. Dün MHP ve HDP’li grup başkanvekillerinin katılımıyla AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ile bir araya geldik. Sonunda bu maddeyi geri çekerek, önümüzdeki hafta Plan ve Bütçe Komisyonu’na ayrı bir düzenleme olarak getirip, itirazlarımızı dikkate alıp dört partinin uzlaşısıyla çıkarma sözü verdiler. Biz de tasarının diğer maddeleri için 80’er önerge vermekten vazgeçtik.”

AK Parti yetkilileri, “Muhalefetin söylediği gibi onların istediği şekilde bir değişiklik yapmayı taahhüt etmedik. Ancak üzerinde yeniden konuşarak, makul bir öneriyle gelirlerse buna uygun değişiklik yapabileceğimizi söyledik” dedi.

TASARI YASALAŞTI

Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı.

Kanunun getirdiği yenilikler özetle şöyle: 

Mahkeme, gerektiğinde kayyımın görevine son verebilecek, görevine son verilen ya da istifa eden kayyımın yerine yenisini seçebilecek. Bir kişi aynı anda en fazla 3 dosyada kayyım olarak atanabilecek.

İflasın erteleme kararı üzerine borçlu aleyhine hiçbir takip yapılamayacak ve daha önce başlayan takipler duracak, ihtiyati tedbir ile ihtiyati haciz kararları uygulanmayacak.

Erteleme süresi azami bir yıl olacak. Bu süre mahkemece uygun görülmesi halinde bir yıl daha uzatılabilecek.

İflasın ertelenmesine karar veren mahkeme, atanan kayyımın görevine devam etmesine karar verebileceği gibi aynı niteliklere sahip yeni kayyım da atayabilecek. Kayyım, takvim yılının her 3 aylık dönem sonu itibarıyla şirketin projeye uygun olarak iyileşme gösterip göstermediğini mahkemeye rapor edecek.

Kayyım ayrıca şirketteki olağanüstü gelişmeleri mahkemeye rapor edecek. Mahkeme, kayyımın verdiği raporlardan veya bilirkişi raporundan, borca batıklığın sürdüğünü belirlerse şirketin veya kooperatifin iflasına karar verecek.

Vergi istisnası getiriliyor

Yıllık ortalama ihracat değerlerine göre yapılan sınıflandırmada, son 3 yılda yıllık ortalama ihracat tutarı Bakanlar Kurulunun belirleyeceği değerin üzerinde olan firma yetkililerine, Bakanlar Kurulunca belirlenen esaslara göre 2 yıl süreyle hususi damgalı pasaport verilebilecek.

Hayat sigortasında düzenleme

Hayat sigortasından 10 yıl prim ödeyerek ayrılanlar ve emeklilik hakkı kazananlar, toplu para almak yerine tasarruflarını 10 yıl ve üzeri tek primli gelir sigortalarına yatırırsa, yatırılan kısma ait ödemeler vergiden muaf tutulacak.

Bu istisnadan yararlananların vefat, maluliyet veya tasfiye gibi zorunlu nedenler hariç olmak üzere, 10 yıl tamamlanmadan bu gelir sigortalarından ayrılmaları halinde, ayrılma tarihinde yapılan ödemelerin içerdiği irat tutarı üzerinden kesinti yapılacak.

Vergi istisnaları geliyor

İş merkezi Türkiye'de bulunmayan dar mükellefiyete tabi işverenlerin, o ülkedeki bölgesel yönetim merkezlerinde istihdam ettiği kişilere döviz olarak ödediği ücretler, vergi istisnası kapsamına alınacak.

Yurt dışında hizmet veren işletmelerde, yüksek katma değerli hizmet veren işverenlerin istihdam ettiği hizmet erbabının ücretleri üzerinden hesaplanan vergiye kısmi indirim uygulaması getirilecek.

Yurt içi tasarrufların artırılması kapsamında sermaye piyasası araçlarının vergilendirilmesinde, stopaj oranının elde tutma süresine göre farklılaştırılabilmesine yönelik Bakanlar Kurulu yetkilendirilecek.

Uluslararası ihale kavramı tanımlanıyor 

Kanunla, döviz kazandırıcı faaliyetlere ilişkin damga vergisi istisnası uygulamasında "uluslararası ihale" kavramı, "Kamu kurum ve kuruluşları tarafından yerli ve yabancı firmaların ayrı ayrı veya birlikte iştirakine açık olarak çıkılan ve yabancı firmalarca da teklif verilen ihale" şeklinde belirleniyor.

Okul idareleri ile veliler veya öğrencilerin karşılıklı hak ve menfaatlerini düzenleyen kağıtlar, resmi dairelerce yurt dışına gönderilen kişiler adına yurt dışında bulunan eğitim ve öğretim kurumları ile sağlık kurumlarına veya bu kurumlara ödenmek üzere ilgili kişilere yapılan ödemelere ilişkin düzenlenen kağıtlar damga vergisinden istisna olacak.

Anonim, limited ve eshamlı komandit şirketlerin pay devirleri damga vergisinden istisna olacak.

Ticaret sicili harçları peşin tahsil edilecek

Ticaret sicili harçları, ticaret ve sanayi odaları veya ticaret odalarınca ya da ilgili odalar tarafından makbuz karşılığı peşin olarak tahsil edilecek.

Kanunda, ihracat ve ihracata ilişkin olduğunun belgelenmesi kaydıyla, harçlardan müstesna olan işlemler şöyle sıralanıyor:

"İhracat karşılığı yapılacak ödemeler, ihracattan doğan alacağın ihracatçı tarafından temliki, ihracat bağlantıları için düzenlenecek anlaşmalar, transit ticarete konu malın satın alınması ve satılması, tedarik edildikleri şekliyle ihraç edilmek üzere mal alımı, ithalat vergilerinden tam muafiyet suretiyle geçici ithalat rejimine tabi ambalaj malzemesi ithali ile kati ihraç edilen mallara ait ambalaj malzemesinin geçici ihracı ve ithali, dahilde işleme izni kapsamında iznin geçerli olduğu süre içerisinde yapılan ithalat, gerçekleştirilen mamul ürün ihracatı karşılığı olarak bu ürünlerin üretiminde kullanılan girdilerin Toprak Mahsulleri Ofisinden veya Şeker Kurumunca tespit edilen şeker fabrikalarından alımı."

Emlak vergisinden muafiyet

Kanunla, tahkim müessesesinin etkinleştirilmesi ve mahkemelerin yükünün azaltılması amacıyla, tahkim davalarında nispi karar ve ilam harcının alınmaması sağlanıyor.

Tacirler arasında tesis edilen ipotek işlemlerinde, hesaplanan tapu harcının yüzde 50'si alınmayacak.

Kanunla, Emlak Vergisi Kanununda değişiklik yapılıyor. Buna göre, yatırım teşvik belgesi kapsamında inşa edilen binalar, inşalarının sona erdiği tarihi takip eden bütçe yılından itibaren 5 yıl süre ile emlak vergisinden muaf tutulacak.

Doğal afet nedeniyle kayba uğrayanların borçları bir yıla kadar ertelebilecek
Yangın, su baskını, sel, kuraklık, yer kayması ve deprem gibi doğal afetler ile tutukluluk ve sabotaj gibi nedenlerle ekonomik kayıplara uğrayan işverenler ile sigortalıların, süresi dolmuş borçları bir yıla kadar ertelenebilecek.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)