E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemVarank: Aşı çalışmalarında hayvanlar üzerinde testlere başlandı---

Varank: Aşı çalışmalarında hayvanlar üzerinde testlere başlandı

Varank: Aşı çalışmalarında hayvanlar üzerinde testlere başlandı
08 Mayıs 2020 - 15:15 borsagundem.com

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, "3 üniversite hayvanlar üzerinde testlere başladı" dedi. Varank, "Yerli solunum cihazı satın almak isteyen ülkelerden oldukça fazla talep var, bunları değerlendiriyoruz ancak öncelik kendi ihtiyacımız" diye konuştu

Sanayi ve Teknoloji Bakan Mustafa Varank, CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova'nın sorularını yanıtladı. Varank, korona virüs aşısı çalışmalarında 3 üniversitenin hayvanlar üzerinde test aşamasına geldiğini duyurdu.

Varank'ın açıklamalarından satır başları şu şekilde:

Öncelikle kendi ihtiyacımızı gidereceğiz. Cihaza talep oldukça fazla. Ev tipi solunum cihazı ihracı başladı. Medikal ürünlerin yurt dışına satışı yeniden serbest.

YERLİ TEST KİTLERİ ÜRETİMİ

13 firmamız yerli test kitleri üretebiliyorlar. Bu kitleri 50'den fazla ülkeye ihraç ediyoruz. Nano teknolojiye dayalı ve dünyada ilk olacak test kitini üretmeyi hedefliyoruz. Haziran ayı gibi prototip üretilecek. 

KORONA VİRÜS AŞISI NE ZAMAN?

Virüs daha ülkemiz sınırlarına girmeden önce bilim insanlarımızla toplantı yapmıştık. İlaç ve aşı geliştirilmesi için bir platform oluşturmuştuk. Aşı ve ilaçla ilgili projeleri değerlendirmeye aldık. Bilim insanlarımız ve üniversitelerimizle sıkı iletişim halindeyiz. Şu anda bunu buradan ilk kez duyurmuş olayım; 3 üniversite hayvanlar üzerinde test aşamasına geldi. Bir üniversitemiz hayvanlar üzerinde çalışmalara da başladı. Bilim insanlarımız bu iş üzerinde büyük bir özveriyle çalışıyor.

MASKE ÜRETİMİ

Türkiye'nin şu anda günlük maske üretim kapasitesi 40 milyon maskeyi geçmiş durumda. Günlük 40 milyon maske üretimi Türkiye'nin ihtiyacının çok üzerinde. Tek kullanımlık olmayan maskeler için de üretim kapasitesini artırmaya çalışıyoruz. Tek kullanımlık olmayan maskeler için Ticaret Bakanlığımız bir tavan fiyat belirleyebilir. Birkaç gün içinde bez maskelerle ilgili standartları belirleyen bir açıklama yapacağız.

TEKNOLOJİYE YATIRIM ÇAĞRISI

Türkiye güçlü bir sanayi ülkesi. Biz bu dönemde şunu gördük; kendi kendine yetiyor olmak çok önemli. Bu virüs süreci dijitalleşmenin önemi tekrar göstermiş oldu. Şu iki aylık dönemde gördük ki herkes dijitalleşmeye çok hızlı şekilde adapte olabiliyor. Dijitalleşmeye çalışan KOBİ'lerimize destek veriyoruz. Bu dönemde de hem dijitalleşmek isteyen hem de dijital teknolojileri geliştiren KOBİ'lerimize desteklerimizi sürdüreceğiz. 

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (11)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Kaçan Grup09 Mayıs 2020 09:02

    sayın bakanım bence ilk olarak koyunlar üzerinde denensin.

  • mustafa08 Mayıs 2020 19:16

    o kadar yalan var ki boğulmamak elde değil...

  • Ewt aşı09 Mayıs 2020 01:52

    Bir kere de alkışla be kardeşim. Ne araştırdın da hemen yalan diyorsun. Bu nasıl bir utanmazlık. Senin çoluğuna çocuğuna yazık. Yediğin lokmaya aldığın havaya yazık. İsraf..

  • Ha aşı mı dedin?08 Mayıs 2020 16:35

    Aşı kim siz kim...

  • YORUM08 Mayıs 2020 16:21

    demek oluyor ki iki günde ülkemizin ihtiyacını karşılayacak maske üretiyoruz, ancak biz hala maske bulamıyoruz... nerede bu maskeler?

  • Ahmet Akar08 Mayıs 2020 20:56

    Niye bulamıyorsun biz bulduk eczanelere git var mı yok mu görürsün kardeşim

  • Dogan08 Mayıs 2020 15:38

    Terör örgütünden bir sürü İT boşa içeride yatıyor onların üzerinde deneme çalışması yapabilirsiniz.

  • Vatandaş08 Mayıs 2020 15:36

    Bıyıklar tam "badem"...! Göze girmenin ilk hali.!!

  • Geyik08 Mayıs 2020 15:27

    Cehape zihniyeti, SSK'yi ezanlar susturamaz, bayrağımızda bira içtiler, geziciler dış mızraklarla play station oynuyor. Lan! Yanlış haberin altına kopyala yapıştır yaptım galiba.

  • AAAA08 Mayıs 2020 16:17

     :D trollük te olur böyle hatalar, üzülme, zaten haber önemli mi ki..  buldun mu bir AKP li  altına yaz gitsin... :D  ama güzel taşlama...

  • ekonomist/stratejist 08 Mayıs 2020 15:23

    Harika. Süper ben inanıyorum dünyanın en iyi kitini üreten ülkemiz aşının da kralını yapar. Aşı için hangi üniversitenin daha ön planda olduğunu tahmin edebiliyorum. Allah bilim insanlarımıza ve sağlık çalışanlarımıza güç ve kuvvet versin. Atatürk'ün dediği gibi Türk zekidir Türk çalışkandır. Beni Türk hekimlerine emanet edin dediğinde ne kadar da haklıymış Atatürk. Çünkü hayranı olduğumuz Avrupa'yı ve ABD'yi gördük insana hiç değer vermiyorlar. Sağlıkta çığır açan ve dev yatırımlar yapan akp hükümetine de teşekkürü borç bilirim. Dünyanın sağlık sektörü konusunda küresel merkezi Türkiyem olacak.