E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıVakıfbank bilanço analizi---

Vakıfbank bilanço analizi

Vakıfbank bilanço analizi
18 Şubat 2019 - 15:59 borsagundem.com

GCM Yatırım Ekonomisti Enver Erkan, Vakıfbank'ın 4. çeyrek bilançosunu analiz etti

''Vakıfbank, yılın ikinci yarısında mevduat maliyetlerindeki yüksek artıştan dolayı net faiz gelirlerini geçen yıla göre düşürmüştür, yılın genelinde ise net faiz gelirleri 2017 yılına göre %26 artış göstermiştir. Bu dönem içerisinde, TÜFEX getirileri ve kredi faiz gelirlerindeki artış net faiz marjını ve net karlılığı desteklemiştir.

Enflasyondaki yukarı yönlü gerçekleşmeler nedeniyle ikinci yarıda Banka TÜFE tahminini revize ederek daha yüksek TÜFEX getirileri elde etmiştir. Yılın 3. çeyreğinde makroekonomik ortamda ve doğal olarak faizlerde yaşanan dalgalanmanın, dolaşımdaki krediler ve donuk alacaklar üzerindeki olumsuz etkisi nedeniyle artan karşılık giderleri, 4. çeyrekteki toparlanma ile beraber tekrar azalmış ve net karlılığa olumlu katkıda bulunmuşlardır. 2018 genelinde net ücret ve komisyon gelirleri ise %72 oranında artış göstermiş ve yıl boyunca güçlü seyretmiştir.

Takipteki krediler oranının 4. çeyrekte, dönemsel olarak %4,7 seviyesinde gerçekleştiğini ve arttığını görüyoruz. Sermaye yeterlilik oranı ise, yılın son çeyreğinde %17 seviyesinde gerçekleşmiştir. Aktif kalitesini koruyan Banka, 2018 yılında solo 4 milyar 154 milyon TL kar elde etmiştir. 4. çeyrekte elde edilen dönemsel kar ise 1 milyar 44 milyon TL ile piyasa beklentisi olan 992 milyon TL ile bizim beklentimiz olan 1 milyar TL’nin üzerindedir.

Bankalarda kredi büyümesinde gerçek anlamda toparlanma için 2019’un ikinci çeyreğinden sonra düşmesini beklediğimiz enflasyonla birlikte faiz oranlarında normalleşmeyi beklemekteyiz. Bununla beraber, Merkez Bankası’nın TL mevduat munzamlarında 1 ve 3 yıl vadeli mevduat ve yükümlülüklerde 100 bps, diğer vadelerde 50 baz puan indirmesini TL maliyetlerinin düşmesi ve bankaların kredi verme imkanları açısından kısmi olumlu görmekteyiz. Bu kapsamda Vakıfbank, hem kamu bankalarında hem de bütün bankalar içerisinde karlılık açısından ön plana çıkarmaya devam ettiğimiz bankalar arasındadır.

Bankanın değerlemesini cazip bulmaktayız. Banka, rakiplerine göre daha düşük fiyat/defter değeri ile işlem görmektedir. 2,89 F/K oranı ve 0,42 PD/DD oranı ile çok ucuz kalmış olan Vakıfbank hisseleri uzun vade için potansiyele işaret edebilir. "

GCM Yatırım Ekonomisti Enver Erkan

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

Son Değer: 13,34
En Yüksek: 13,44
En Düşük: 13,18
Değişim -0,37 %
FK: 3,79
PD / DD: 0,55
İşlem Hacmi 84.902.862
Toplam Adet: 6.371.545
Ağırlıklı Ort.: 13,39
ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ersan18 Şubat 2019 17:32

    asyab hissesiolan küçük yatırımcıların  hisse paraları . para kazandırdı.bankaya.bddk .küçük yatırımcı  haber bekliyor