E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıVaka sayısında artış, ekonomide daralma işareti---

Vaka sayısında artış, ekonomide daralma işareti

Vaka sayısında artış, ekonomide daralma işareti
20 Mart 2020 - 09:18 borsagundem.com

İş Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende ABD ve Asya borsalarındaki tepki alışlarına paralel Borsa İstanbul'da yukarı yönlü bir açılış bekleniyor

ABD ve Avrupa borsaları tepki alışları ile gün içi gördüğü diplerden geri dönüp pozitif bir kapanış yapmayı başardı. İtalyan ve Yunan tahvil faizlerinde ECB'nin varlık alımı açıklaması ve üçte bir kuralını gevşetebileceği sinyali sonrası çok sert bir geri dönüş görülüyor. Fed'in 9 merkez bankası (aralarında Brezilya, Meksika gibi gelişmekte olan ülke merkez bankaları da var) ile swap anlaşması yapması sonrası dolarda sınırlı da olsa değer kaybı görülüyor.

En kötü geride kaldı demek için henüz erken olabilir. Hastalığın ABD ve Avrupa'da yayılma hızının artmaya devam etmesi, alınan önlemler yüzünden ekonominin ne kadar daralacağına yönelik belirsizlik borsalarda yeni dipler görülebileceğine işaret ediyor. Ancak Brezilya, Kore, Rusya gibi gelişmekte olan borsalardaki sert tepki alışları ümit veriyor.

Türkiye varlıkları küresel piyasalarda tepki alışlarına tam olarak katılamasa da gelişmekte olan ülkelere göre daha iyi performans gösteriyor. Açıklanan paketin nakit bazlı kısmının sınırlı olması nedeniyle Borsa İstanbul'daki tepki alışları zayıf kalıyor. Ekonomi politikalarının banka bilançoları üzerinden yürütülmeye devam edilmesi banka hisselerini baskılıyor.

ABD ve Asya borsalarındaki tepki alışlarına paralel Borsa İstanbul'da yukarı yönlü (%0,5) bir açılış bekliyoruz. Ancak vaka sayısının hızla artması, ekonomideki daralmanın şiddetli olacağına yönelik işaretler ve tahvil faizlerindeki sert yükseliş nedeniyle tedirginiz.

Haberler & Makro Ekonomi

Fitch 2020 küresel büyüme tahminini %1,3'e çekti

Koronavirüs salgınının etkilerini değerlendiren uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings 2020 için küresel büyüme tahminini neredeyse yarı yarıya düşürerek %2,5'ten %1,3'e çekti.
Kuruluşun öngörülerine göre Avrupa %-0,4, virüs öncesi %2,0 büyümesi beklenen ABD ekonomisi ise %1,0 büyüyecek. Fitch'in 2020 için varil başına ortalama brent petrol fiyatı tahmini ise 41 dolar.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • $$$$$$$$$$$$$$$$$20 Mart 2020 12:00

    borsalardaki yükselişlerin suni olduğunu asıl sıkıntı ikinci ceyrek bilançolarında ortaya yavaş yavaş çıkacaktır.