E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıUzmanlardan bakır tahmini---

Uzmanlardan bakır tahmini

Uzmanlardan bakır tahmini
01 Nisan 2024 - 12:25 borsagundem.com

Uluslararası emtia piyasaları uzmanları arz sıkıntısı nedeniyle bakır fiyatlarının artmasını bekliyor.

Bakırda spot fiyat ile vadeli teslimat fiyatı arasındaki fark, 1994’ den bu yana en büyük fark oluştu.

Bakır tüccarlarının beklentilerinin önümüzdeki aylarda bakır piyasasının daha da sıkılaşacağı yönünde şekillenmesinin sebebi, Çin'in yavaşlayan ekonomik büyümesine ilişkin hayal kırıklığının yerini küresel arzın kısılacağı korkusunun alması.

Çin'in bakır talebi düşebilir

Binalardan elektrik hatlarına kadar her şeyde kullanıldığı göz önüne alındığında, küresel ekonomik sağlığın önemli bir barometresi olan bakırın Haziran ayında teslimat fiyatı spot fiyatından 105 dolar daha pahalı yani ton başına 8.832 dolar seviyesinde. Bloomberg verilerine göre, mevcut fiyat ve gelecekteki teslimat fiyatı arasındaki fark, 1994’den bu yana en büyük fark. Analistler, bu büyük farkın şu anda yeterli arzla baskılandığını düşünüyor ancak durumun hızla değişebileceğinden de endişe ediyor. Avustralya merkezli finansal hizmetler şirketi Macquarie, Çin'in bakır talebindeki artışın geçen yılki yüzde 6,7 seviyesinden bu yıl yüzde 3,9'a gerliyeceğini tahmin ediyor.

Bu arada, Beijing’in bu ayki teşvik beklentilerinin altında kalması sonrasında tüccarlarda Çin'den gelen bakır talebine ilişkin beklentilerini düşürdüler. Wuhan merkezli Zhengxin Futures’ın kıdemli analisti Zhang Jiefu, "Tüketici talebindeki toparlanma beklendiği kadar güçlü değil" dedi.

Faiz indirimi gündemde kaldıkça altın yükseliyor

 

Emtia piyasasında 'şahin' yükseliş

 

İmalat sektöründe durağan seyir

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)