E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemUzmanlar uyardı: Maymun Çiçeği'nin tespiti zorlaştı---

Uzmanlar uyardı: Maymun Çiçeği'nin tespiti zorlaştı

Uzmanlar uyardı: Maymun Çiçeği'nin tespiti zorlaştı
12 Haziran 2022 - 17:01 borsagundem.com

Amerika Birleşik Devletleri'nde sağlık uzmanları son zamanlarda tespit edilen Maymun Çiçeği vakalarının alışıklık belirtileri göstermediğini, bunun da hastalığın teşhisini zorlaştırdığını söyledi.

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi Başkanı Rochelle Walensky, "Vakalarda, hastalığın endemik olduğu Afrika ülkelerinden farklı olarak daha hafif ve vücudun sınırlı alanlarında kendini gösteren belirtiler gördük." ifadelerini kullandı.

Vakalar kesinlik göstermiyor

Walensky, bu durumun bazı vakaların saptanamamasına dair endişelere neden olduğunu söyledi. Mevcut vakaların hastalığın ateş, vücut ağrıları ve deri döküntüsü gibi karakteristik semptomlarını göstermediği belirtildi.

Euronews'teki habere göre maymun çiçeği vakalarının, cinsel yollarla bulaşan diğer hastalıklarla karıştırılabileceğini ifade eden Walensky dikkatli olunması konusunda uyardı. Dünya genelinde şimdiye kadar bin 300'den fazla Maymun Çiçeği vakası tespit edildi. Hastalık, maymun çiçeği virüsünün endemik olmadığı 27'den fazla ülkede yayıldı.

Ülkemizde Maymun Çiçeği vakası var mı?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Beştepe’de yapılan Cumhurbaşkanlığı Kabinesi'nin ardından dünyada paniğe neden olan maymun çiçeğiyle ilgili gazetecilerin sorularına şu yanıtı verdi:

"Maymun çiçeğini biliyoruz, temasla geçiyor. Yurt dışında nasıl gelişti? Temasla oldu artı salgıyla geçiyor, damlacık enfeksiyonuyla geçmiyor. Dolayısıyla salgın, pandemi ve benzeri olabilecek durumu söz konusu değil. Lüzumsuz gündem yapmayalım, vatandaşı tedirgin etmeyelim. Halen de bizde görülmedi ama maymun çiçeğine benzer belirtiler gösteren birçok virüs var. Her benzer görüntü için maymun çiçeği demeyelim. Medyada birtakım haberler yapılıyor, görseller paylaşılıyor sonra testlerini yapıyoruz negatif çıkıyor. İnsanlarımızda 'görüldü de bunu bir şekilde gizlediler mi, açıklamadılar mı, dünyada görülüyor da bizde niye görülmüyor' gibi bir kaygıya sebep oluyor. Yoğun temas olduğu durumlarda daha çok oluyor."

En fazla maymun çiçeği vakası Avrupa’da

Bakan Koca'dan maymun çiçeği açıklaması

Prof. Dr. Üstün: Çiçek aşısı olanlar 'maymun çiçeği’nden korkmasın!

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)