E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemUzman görüşü: Deprem niçin geniş bir alanda hissedildi---

Uzman görüşü: Deprem niçin geniş bir alanda hissedildi

Uzman görüşü: Deprem niçin geniş bir alanda hissedildi
23 Ocak 2020 - 03:09 borsagundem.com

Manisa Akhisar'daki 5.4 büyüklüğünde meydana gelen deprem, İzmir ve Balıkesir gibi komşu illerin yanı sıra İstanbul'da da hissedildi. 5.4 büyüklüğündeki depremin nasıl geniş bir alanda hissedildiği sorusunun yanıtı uzmanlardan

Manisa Akhisar'daki 5,4'lük büyüklüğündeki deprem İstanbul ve İzmir'i de kapsayan geniş bir çevrede hissedildi. Vatandaşlar depremin neden bu kadar geniş bir çevrede hissedildiğini merak etmeye başladı. TV'lerde canlı yayına telefonla katılan uzmanlar konuya açıklık getirdi.

CNN TÜRK canlı yayınına bağlanan deprem uzmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy Manisa'daki 5,4 büyüklüğündeki depreme ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı: "Öncelikle yöre halkına geçmiş olsun diliyorum. Bu bölge bir deprem bölgesi. Manisa’da pek çok deprem fay hattı var. Sanıyorum ki makaslama zonu üzerinde meydan geliyor depremler. Sürekli 4 üzerinde depremler meydana geliyor. Bu depremler, deprem fırtınası şeklinde geliyor ve büyük bir deprem olmayabiliyor. 4’ü geçen depremlerde hep bir miktar sokakta olmakta fayda var. İlk saatlerde biraz sokakta olmakta fayda var. Devletin gücü de orada zaten gerekli yardımlar yapılıyor. Bir süre bu seyiri izlemek zorundayız. Bu bölgede bir fay zonu var. Ege bölgesindeki faylar genellikle doğu batıdır ama buradaki kuzey güneye yakın depremler oluşmaya başladı. Bu Batı Anadolu’nun deprem şekline ters. Batı Anadolu’da İzmir çevresinde pek çok çöküntü alanı var ve buralardaki yapı stoklarının çoğu alüvyon dediğimiz gevşek zemin üzerinde. Dolayısıyla geniş bir çevrede hissedilmesinin birinci sebebi zeminin jeolojik durumu ikincisi de depremin derinliği ile ilgilidir." 

İÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Öztürk, "Bu bölgedeki kırıklarımızın boyu kısa. Çok büyük deprem yapacak kırıklar değil. Bu deprem oldu bitti. Bu bölgedeki halkın endişelenmesine gerek yok. Bu büyüklükte bir kırılma olduğunda İstanbul yine hissetmişti. Bu bölgede 6'yı geçen depremler de oldu. O depremde hava yağışlıydı. Binalar ıslanmıştı. Kötü bir dönemde olmuştu. Şuanda iklim kuru ve koşullar iyi. Halkın endişeleneceği bir durum yok. Rahatlıkla herkes işine gücüne baksın. Milletin acı çekmesine perişan olmasına gerek yok. Buradaki kırıklar bu boyutta deprem üretiyor. Bu kırıklar daha büyük bir deprem üretmiyor. Panikleyecek bir şey yok." ifadelerini kullandı.

Akhisarlılar soğuk havaya rağmen evlerine giremiyor

 

Manisa Valisi: Bir kaç metruk evin yıkıldığı bilgisi var

 

Manisa'da şiddetli deprem

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)