E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaÜzeyir Doğan’dan borsacılara uyarılar---

Üzeyir Doğan’dan borsacılara uyarılar

Üzeyir Doğan’dan borsacılara uyarılar
20 Nisan 2016 - 11:43 borsagundem.com

Gedik Yatırım Yatırım Danışmanlığı Müdürü Üzeyir Doğan, 6 hisse önerdi ancak uzu vadeli alım riskli dedi, seçenek olarak mevduat ve dövizi gösterdi.

SERAP SÜRMELİ – BORSAGUNDEM.COM / ÖZEL

Gedik Yatırım tarafından dün düzenlenen basın toplantısında Kurumun 25. yıl onuruna düzenlenen kampanyalar ile Gündem Medya Grubu ve SPYD’nin de desteklediği “Bilinçli Yatırımcı Seferberliği” projesine ilişkin değerlendirmeler paylaşılırken, 2016’nın ilk çeyrek performansı da ele alındı. Gedik Yatırım Yönetiminin katıldığı toplantıda Dolar, TL, faiz konusunda görüşler paylaşıldı. Park Bosphorus Hotel’deki basınla buluşmanın bitiminde Borsagundem.com’a konuşan Gedik Yatırım Yatırım Danışmanlığı Müdürü Üzeyir Doğan, yatırımcılara portföylerine kademeli bir şekilde dolar almalarını önerdi. Doğan, “Döviz tarafında dolar uluslararası piyasadaki hakimiyetini 2016 yılında da devam ettirecek diye düşünüyorum” dedi. Borsada şu anda gelinen seviyenin 86 bin olduğunu hatırlatan usta borsacı önemli bir uyarı yaptı: “Bu seviyelerde orta ve uzun vadeli alım yapmak bana kalırsa çok çok riskli. Onun yerine mevduatı veya dövizi tercih etmek daha doğru.”
Üzeyir Doğan, “Borsa yatırımcısına hangi hisseleri önerirsiniz?” sorumuzayanıt verirken, 6 hissenin adını söylemeyi de ihmal etmedi. İşte sermaye piyasalarının usta ismi, Gedik Yatırım Yatırım Danışmanlığı Müdürü Üzeyir Doğan’ın Borsagundem.com’a yaptığı önemli açıklamalar…

DOLAR KISA VADEDE NE OLUR?

-Borsagundem.com: Dolarda neler oldu? Kısa vadede ve uzun vadede ne bekliyorsunuz?

Üzeyir Doğan: Dolardaki geri çekilme bizim iç dinamiklerimizden ziyade yurt dışı gelişmelerle ilgili. Örneğin dolar endeksi 100 civarından 94 civarına kadar geriledi dolar tüm uluslararası piyasada değer kaybetti. Bizde de değer kaybetti. Aslında TL’nin ortalama değer kazancına baktığımız zaman yüzde 3,5 civarı bir değer kazancı var. Bu diğer gelişmekte olan piyasalar ortalamasıyla hemen hemen aynı. Yani ekstre bir pozitif hava yok orada. Bundan sonra o pozitif hava oluşacak mı, oluşmayacak mı? Bizim içeride izleyeceğimiz politikalara bağlı. Yani Merkez Bankası’nın alacağı faiz kararları ve siyaset tarafındaki alınacak aksiyonlara bağlı. Yoksa yine yurtdışı piyasalarla o trendin korunacağını düşünüyorum.
Kısa vadede Dolar ne olur derseniz? Biz Gedik olarak sene başında, dolar için 2.75 dip seviye öngörmüştük. Ben hala o beklentimi koruyorum. Aşağı yönlü potansiyelin gitgide azaldığını düşünüyorum. 2.75 ve altındaki bir kurun bizim Merkez Bankamızı ve siyasetçilerimizi rahatsız edeceğini düşünüyorum. Sadece dolar/TL tarafında değil, tüm dünyada ticaret savaşları kur savaşları üzerinden gidiyor. FED’in inanılmaz derecede güvercin açıklamaya geçmesinin sebebi, dolar endeksinin 100’e dayanmasıydı. Ve 94’e kadar geriletti. Buraya geldikten sonra bazı Asya merkez bankalarının rahatsızlıklarını görüyoruz. Yine Avrupa Merkez Bankası, dolar biraz daha değer kaybederse aynı rahatsızlığı yaşayacak. Aynı durum bizim içinde söz konusu. TL’nin değer kaybetmesi bizim ihracat avantajımızı ortadan kaldıracağı için, burada Merkez Bankamızın da hükümetimizin de buna izin vereceğini zannetmiyorum. O nedenle aşağı yönlü potansiyel sınırlandı. Ben portföylere kademeli bir şekilde dolar almalarını tavsiye ediyorum. Döviz tarafında dolar uluslararası piyasadaki hakimiyetini 2016 yılında da devam ettirecek diye düşünüyorum.

50 BAZ PUANLIK BİR İNDİRİM ARTIK PİYASADA CEPTE GÖZÜKÜYOR.

-Merkez Bankası yeni Başkanı Çetinkaya’nın nasıl bir faiz politikası izleyeceğini düşünüyorsunuz? Sizce faiz düşmeli mi, yükselmeli mi ya da bulunduğu yeri muhafaza mı etmeli?

Üzeyir Doğan: Aslında Erdem Başçı giderken 25 baz puanlık indirimi yapıp ve dışardaki faiz beklentilerini o toplantı özetiyle şekillendirmişti. Ve Merkez Bankası bu toplantıda başta Erdem Başçı da olsa Murat Çetinkaya da olsa bu faiz indirimini yapacaktı. Burada 50 baz puanlık bir indirimi Erdem Bey giderayak piyasaya beklenti olarak vermiş oldu ve piyasada bunu fiyatladı. Buradan sonrası Murat Bey’in ekstresi olacak artık. 50 baz puanlık bir indirim artık piyasada cepte gözüküyor. Bunun altında bir faiz indirimi olursa, Murat Çetinkaya’nın çok daha temkinli olacağı beklentisi. Eğer bunun üzerinde olursa da biraz daha gevşek politikalar izleyeceği beklentisi oluyor. O nedenle ben 50 baz puanda piyasanın çok fazla bir reaksiyon vereceğini zannetmiyorum. Üst bantta 75 baz puan olursa, piyasa bir miktar TL tarafında negatif fiyatlama olabilir. Çünkü acaba faizleri daha da mı düşürecek beklentisi oluşabilir. Ben Merkez Bankası’nın geçmiş tecrübelerini de göz önünde bulundurarak piyasayı hazırlamadan böyle bir adım atacağını düşünmüyorum. Bu toplantıda 50 baz puan indirim yapılabilir ama toplantı özetinde Mayıs ayındaki toplantıya da bir indirim mesajı verilebilir. O durumda da piyasanın çok negatif bir fiyatlamayı ben tercih edeceğin düşünmüyorum. O durumda hatta pozitif fiyatlama dahi söz konusu olabilir. 

-Yine yeni bir FED faiz bilmecesi yaşanıyor? Sizce Yellen faizi artırır mı? Artırırsa ne zaman? Piyasalar bu yeni beklentiden nasıl etkilenir?

Üzeyir Doğan: Ben açıkçası FED’in bu sene tekrar faiz artıracağını düşünüyorum. Ama bu faiz artışı 2-3-4 şeklinde olmayacak. Artık bu senaryo kalmadı. Bana göre bir faiz artışı cepte. İkincisinin de ucunun göründüğünü ama kesinleşmediğini düşünüyorum. Şu anda senaryo bir faiz artışı ve o da muhtemelen Eylül yada Aralık ayında gerçekleşecektir.

BORSADA YUKARI YÖNLÜ POTANSİYEL AZALDI, GETİRİ FIRSATLARI DA DÜŞTÜ

-Borsa, dolar, altın, TL dörtgeninde yatırımcıya nasıl bir yatırım öneriyorsunuz?

Üzeyir Doğan: Borsada şu anda geldiğimiz seviyeler 86 bin. Ben açıkçası 80 binin üzerindeki rakamların biraz köpük olduğunu düşünüyorum. Burada küresel piyasaların desteği vardı ama TL’nin aksine borsanın ekstra fiyatlaması söz konusuydu. Ben borsada yukarı yönlü potansiyelin azaldığını, getiri fırsatlarının da düştüğünü düşünüyorum. Biz endekste 92 bin hedefimizi sene başında koymuştuk.  Ama buraya geldiğinde yüzde 7’lik bir marj kaldığını görüyoruz ve bu çok ciddi bir getiri değil. Yani geri kalan 8-9 aylık dönemde mevduattan bile daha fazlasını elde edebiliyorsunuz. O nedenle bu seviyelerde orta ve uzun vadeli alım yapmak bana kalırsa çok çok riskli. Onun yerine mevduatı veya dövizi tercih etmek daha doğru.
Bakın ben sene başında şunu söylemiştim. 2016 yılı 2015 yılının aynadaki ters yansıması olacaktır. Yani trend 2015 yılında düşüştü, 2016 yılında yükseliş yönüne geçecek ama 2015 yılında nasıl ki çok sert düşüşler, çıkışlar, dalgalar gördük burada da aynısını göreceğiz. Yükselen trendi hala koruyoruz ve endekste yukarı yönlü potansiyel yıl içinde hala var. Ama bu trend tek bir seferde olmayacak ve çok sert düzeltmeleri de görüyor olacağız.
Benim tavsiyem bu tarz rallilerin yaşandığı dönemlerde hisse miktarını mümkün olduğu kadar azaltmak. TL ve döviz cinsi varlıklara bu dönemlerde geçmek önemli. Biz hatta sene başında 70 binin altında her türlü hisseyi alın, getiriler makul seviyelere geldiği zamanda hisselerinizi satın ve dövize geçin demiştik, şu anda tam da o dönem.

-Borsa yatırımcısı için hangi hisseleri önerirsiniz?

Üzeyir Doğan: Bankalar tarafında İş Bankası biraz daha cazip gözüküyor. Enerji tarafında Aksen beğendiğimiz hisselerden. Yine çimento sektöründe Bolu Çimento, Çimsa var. Bunların haricinde Trakya Cam ve Soda olabilir. İlk aklıma gelenler bunlar.

-Rusya krizinin, Irak’taki gerginliklerin, terörle mücadelenin piyasa üzerindeki etkisi hala sürüyor mu? Piyasalar bunlardan nasıl, ne kadar etkilendi?

Üzeyir Doğan: Aslında en kötü durumdayken de ne olduğunu bilmiyorduk. Şu an bir durgunluk var ama yine önümüzdeki günlerde me olacağını bilmiyoruz. Özellikle Suriye ve oradaki gelişmeler piyasanın hiç tahmin edemediği ve öngöremediği şekilde gelişiyor. Biz bunu kenarda bir risk olarak tutuyoruz. Biliyorsunuz Güneydoğu’da terörle mücadele devam ediyor. Ama sürecin nasıl devam edeceğin orada da bilmiyoruz. Tabi ki bu olayların ekonomiye olumsuz katkıları var. Belki ilerleyen dönemde bu ters tepki yapacak ve ekonomiye olumlu yönde ivme kazandıracak. (Güneydoğunun yeniden imarı gibi)Bunların hepsi kapı arkasındaki riskler. Birinin kapıyı açmasına bakıyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)