E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaÜzeyir Doğan'dan borsa stratejisi---

Üzeyir Doğan'dan borsa stratejisi

Üzeyir Doğan'dan borsa stratejisi
13 Ocak 2016 - 06:53 borsagundem.com

Sermaye Piyasalarının usta ismi Gedik Yatırım’dan Üzeyir Doğan, Borsagundem.com’a konuştu, çok özel tüyolar verdi…

Sermaye Piyasalarının önde gelen kurumlarından Gedik Yatırım, ‘piyasalardaki risk ve fırsatların detaylı olarak incelendiği strateji raporu’nu basın toplantısı ile açıkladı. Yatırımcı cephesinde heyecan uyandıran 2016 raporunda, sıkılaştırıcı önlem alan ülkelerle genişleme ihtiyacı olan ülkeler arasındaki ayrışmanın devam edebileceği, Türkiye’de ise fiyat istikrarı ve büyüme konusundaki dengenin önemli olduğu vurgulandı.
Basın toplantısına Gedik Yatırım Genel Müdürü Metin Ayışık ve Genel Müdür Yardımcısı Can Pamir ile birlikte katılan Gedik Yatırım Yatırım Danışmanlığı Müdürü Üzeyir Doğan, küresel büyüme oranında ılımlı bir iyileşme beklenirken, pozitif ve negatif ayrışan ülkelerin farklı hikayeleri olabileceğini, ABD ve İngiltere'nin pozitif ayrışmasının sürdüğünü belirtti.
Toplantı bitiminde küresel piyasalar ve borsaya yönelik gelişmelerle ilgili olarak Borsagundem.com’a konuşan Doğan,  “Bizim 2016 için stratejimiz, borsada 70 bin altı ve 65 bine yaklaşıldıkça hisse ağırlığını artır, 90 bine yaklaştığında da hisseyi azalt dövizi artır” dedi. “Portföylerde mutlaka mevduat ya da mevduat eş değeri ürün olmak zorunda” uyarısını yapan Doğan sözlerine şöyle devam etti:
“Portföylerde özel sektör tahvilleri ve buna bağlı fonlar tercih edilebilir. Özelikle borsa 70 binin altındayken yüzde 30-35 civarına kadar hisse senedi konabilir. Geri kalan yüzde 15’lik kısımda dolar ve gümüş diyorum.” 
2015’e çok iyi bir başlangıç yapıldığını söyleyen ama sonrası için ‘kötü geçti’ yorumunu dile getiren Üzeyir Doğan’a göre 2016’da yine çok dalgalanmalar görülecek ancak trend hafif de olsa yukarı yönlü olacak.
Sermaye piyasalarının usta ismi Gedik Yatırım Yatırım Danışmanlığı Müdürü Üzeyir Doğan’ın, Borsagundem.com’la paylaştığı ‘sıcak’ değerlendirmeleri şöyle:

FED

2016 yılına baktığımızda, makro çerçevede 2015 yılından çok büyük bir değişim olmayacak. Yani dünya ekonomisinin büyümesi bizim bir tık üzeri diyoruz. Bu Türkiye için de geçerli. 2016 senesine kötü başlasak da 2015 yılından daha iyi bir yıl olacağını tahmin ediyoruz. 
Evet, bu süreçte FED faiz artıracak. Ama bunu artık piyasalar biliyor ve büyük oranda da fiyatladı. Şu anda 100 baz puanlık bir artış FED’in senaryosunda var ama bu 100 baz puanın olmadığı görülünce daha mutlu olunacak. Burada bizim tahminimiz 50 veya 75 baz puanlık bir artış olması yönünde. Bu da piyasaya pozitif bir katkı yaratacaktır. 

ÇİN

Yine Çin büyük oranda 2016 yılında da sorun yaratacak gibi görünüyor. Ama dengelenme sürecinde hem yuan hem Çin borsası 2016 yılının ortasında muhtemelen belirli bir dengeye kavuşmuş olacak. Çin, 2016 yılının ikinci yarısından sonra çok büyük problemler görmeyecek gibi tahmin ediyoruz. 

AVRUPA

Avrupa ılımlı toparlanıyor. Özelikle ihracat tarafında bize ekonomik olarak bir katkı sağlayabilir. Tabi ki bu pozitif bir unsur… 

BORSA İSTANBUL

Tüm bu çerçeveyi göz önünde bulundurduğumuzda ve 2015 yılı içerisindeki bu beklentilerin fiyatlara oldukça kötü şekilde yansımasıyla baktığımızda, bizim Borsa İstanbul için aslında cazip çarpanlar hikayesi doğuyor. Aslında tek cazip hikayemiz de bu oluyor. Son yıllara baktığımızda bir tek 2008 krizinde gerçekten kriz fiyatlanmasının yapıldığı bir yıl olmuş. O nedenle baktığımızda bu çarpanlar borsayı cazip hale getirebiliyor. Özelikle 70 binin altındaki rakamlar ve 65 bine doğru gerilemeler bizim borsa için sadece bu gerekçeyle yeni yatırımcı çekebilir. O nedenle biz burada hisse senetlerinin artık yavaş yavaş toplanması gereken bir dönem olduğunu düşünüyoruz. 
Özelikle 70 binin altında sabretmeyi bilen yatırımcılar için çok iyi şirketler var. Bu şirketlerden örneğin, TÜPRAŞ, İş GYO, İş Bankası, Yapı Kredi Bankası, Bolu Çimento, Aselsan, TOFAŞ ve Bagfaş diyebilirim. Bu hisseler 70 binin altında kademe kademe sürekli toplanabilecek hisseler. Burada sabreden yatırımcı zaten mevduat getirisine yakın bir getiriyi bu şirketler kâr ürettikleri için temettü olarak da alıyorlar aynı zamanda. Oradan da bir katkıları olacak. O nedenle bu önerdiğim hisse senetleri, ciddi bir şekilde yatırım fırsatı sunuyor.  

DOLAR

Dolar, 2016 yılında da değerlenmeye devam edecek. Dolar, 2015 yılında yüzde 30 değer kazanmıştı ama bana kalırsa 2016 yılında o kadar değer kazanması çok mümkün değil. Bizim beklentimiz 3.10-3.15 aralığı yıllık ortalaması. Ama yıl içerisinde 3.25-3.30 civarı da görülecek rakamlar. O nedenle özelikle dolar/TL’de stresin azaldığı, tansiyonun düştüğü zamanlardaki geri çekilmelerde, 2.90-2.85’lerde portföylere dolar eklemek lazım. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)