E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemÜye sayısı Yargıtay'da 200, Danıştay'da 90'a inecek---

Üye sayısı Yargıtay'da 200, Danıştay'da 90'a inecek

Üye sayısı Yargıtay'da 200, Danıştay'da 90'a inecek
14 Haziran 2016 - 05:52 borsagundem.com

Adalet Bakanlığı’nca hazırlanan Danıştay ve Yargıtay’ı yeniden dizayn eden 38 maddelik kanun tasarısı dün Meclis’e sunuldu

AK Parti hükümetinin cemaat yapısının tasfiye edilmesi amacıyla iki kez daire ve üye sayısını artırdığı Yargıtay ve Danıştay’da, bu kez 20 Temmuz’da devreye girecek istinaf mahkemeleriyle iş yükünün yüzde 80-90 azalacağı gerekçesiyle yeni bir operasyon daha yapıldı.

Oya Armutçu'nun Hürriyet'teki haberine göre Adalet Bakanlığı’nca hazırlanan Danıştay ve Yargıtay’ı yeniden dizayn eden 38 maddelik kanun tasarısı dün Meclis’e sunuldu. Yargıtay’ın daire sayısı 46’dan 24’e, üye sayısı 516’dan 200’e; Danıştay’ın daire sayısı 17’den 10’a, üye sayısı 195’ten 90’a inecek. 65 yaşa kadar olan görev süresi Anayasa Mahkemesi (AYM) gibi 12 yılla sınırlandırılacak. Bir kez seçilen bir daha seçilemeyecek.

CEMAATE SÖZLÜ SINAV ÖNLEMİ

Yargıda 4 kişiden 1’inin yerini değiştiren kararnameden sonra tasarıyla yüksek yargı da yeniden dizayn edilecek. Yargıda yıllardır ertelenen istinaf modeline geçilecek. Hâkimlere, yargısal işlemleri üzerinden değerlendirme ve ‘çok iyi, iyi, orta ve zayıf’ diye not verilmesi sistemi yeniden getirilecek.

Türkiye Adalet Akademisi Kanunu’nda yapılan değişiklikle yazılı sınav sonucu atamaları yapılan adli ve idari yargı hâkim adaylarına sözlü sınav getiriliyor. Sınavda 70 ve üzeri puan alan başarılı kabul edilecek ve iki ay içinde sözlü sınav hakkı tanınacak. Sözlü sınav, Başkanın başkanlığında Bakanlık Teftiş Kurulu Başkanı ve Bakanlık Personel Genel Müdürü ile Yönetim Kurulu tarafından akademide ders veren öğretim elemanları arasından seçilen iki asıl ve bir yedek üyeden oluşan sözlü sınav kurulu tarafından yapılacak.

Terör suçlarına dönük geçici madde de konuldu. Terör davası dokunulmazlık nedeniyle duran vekillerin davasında mahkemelerce yetkisizlik kararı verilemeyecek. Bu davalar, kesin hükümle sonuçlandırılıncaya kadar bu mahkemelerce görülecek. Bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihe kadar bu fıkra kapsamındaki suçlar nedeniyle başlatılmış soruşturmalarda yetkisizlik kararı verilemeyecek. İlgili savcılıklar soruşturmayı yürütecek.

BAŞKANLAR VE HSYK ÜYELERİ KALIYOR

Kanun yürürlüğe girdiği tarihte Danıştay, Yargıtay başkanları, başsavcıvekilleri, başkanvekilleri, daire başkanları ve Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK) Danıştay ve Yargıtay kökenli üyeleri hariç üyelikler sona erecek, kadroları iptal edilecek. İki kez üye seçilememe kriteri, HSYK’nın Danıştay kökenli 4 ve Yargıtay kökenli 6 üyesine uygulanmayacak. Bu 10 üye görevleri bitmesine üç ay kala ilgisine göre HSYK veya Cumhurbaşkanı’nca yeniden Danıştay-Yargıtay üyesi seçilebilecek.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • hakkı hakkı14 Haziran 2016 12:59

    kanuna göre değil adamına göre, duruma göre karar alan, Allaha şirk koşan bir yargı sistemi var. Allah kanunu ile yönetilmiyoruz bari şu 5 para etmez kanunlarınızda adaletli karar verin. O da yok. Parayı veren, güçlü olan düdüğü çalıyor.

  • ısmarlama kanunlar, yargılamalar14 Haziran 2016 09:09

    paralel de bahanesi oldu. haksız, hukuksuz dini imanı para olan tayfa dolacak desenize.