E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaUsta Trader Panayotov, Türk gençlerini keşfe geldi---

Usta Trader Panayotov, Türk gençlerini keşfe geldi

Usta Trader Panayotov, Türk gençlerini keşfe geldi
26 Aralık 2019 - 08:00 borsagundem.com

Anton Panayotov ‘komşu’, ABD tecrübeli bir trader. İşinde bir numara. Çok konuşulacak eğitim modelini Ace Trading Academy ismi altında İstanbul’a getirdi. Üniversiteli gençlere ücretsiz eğitim veriyor, finans dünyasında iş kapısı aralıyor…

BORSAGUNDEM.COM – ÖZEL HABER

Bugünlerde, kalbi İstinye’de, Wall Street’te atan, beyninde finans küresi dönen herkesin ilgi alanına giren bir reklam, bir duyuru, büyük dikkat çekiyor.

Ace Trading Academy. Türkçesi trading akademisi; adından belli.

Heyecan verici tarafı mı? Bu eğitim yuvasının ücretsiz olması. Eğitimcilerin usta olması. Mezunlarına iş kapısını aralaması…

ABD’DE PİŞTİ, İSTANBUL’A GELDİ

Yatırımcı, borsacı, iş adamı, finansçı, mühendis, üniversite öğrencisi…

Kim olursanız olun, Anton Panayotov ismini bugüne kadar duymadıysanız da sakın şaşırmayın! Çünkü, bundan böyle çok duyacaksınız!!

Anton Panayotov genç, cesur, bilgili, yetenekli bir trader. Ace Trading Academy’nin fikir babası, kurucusu.

Milenyuma iki kala ABD’de okuduğu üniversiteden mezun olmuş. New York’un “trader” dünyasında kendine yer bulmuş. 12 yıl bu meslekte ter dökmüş. Hisse senetlerinde trading yapmış. Çalışma hayatı ona bir gerçeği öğretmiş: Teori yetmez, pratikte de becerikli olacaksın. Yani işin özünü kapacaksın.

Ve… 9 yıl önce Bulgaristan’da, eski dünyaya yeni bir ‘kazanç’, coşku getirecek, performans yüklü, vizyoner ruhlu, risk almaktan korkmayan gençleri keşfetmek için düğmeye basmış. Tez canla, fikri uygulamaya koymuş. İlk tabela Sofya’da asılmış.

 

İSTANBUL’UN BÜYÜKLÜĞÜNÜ FARK ETTİ!

Hani derler ya “ev alma, komşu al” diye.

İşte; memleket dar gelince, “genişleme” fikri ağır basınca, “Nereye gidebilirim, nerede parayı yönetecek yetenekler bulabilirim?” diye düşünürken…

Barcelona, Frankfurt, Madrid, Varşova arasında beyin jimnastiği yaparken…

‘Küresel ticaretin büyük parçası’ Türkiye, Türkler düşmüş aklına. 

Ee, dünya küçük, İstanbul büyük!

Anton Bey’e göre, Avrupa’nın en büyük şehri Boğaz’ın iki yakası! AB kalitesinde üniversiteler, anfileri dolduran yüz binler, her yıl diplomasıyla gurur kapısından yaşam yoluna adım atan binler, on binler…

İşte, insanın “finans iştahını” kabartan bu tablo, Panayotov’u da seyirci koltuğunda bırakmamış! 8 ay önce bir bahar havasında Boğaziçi’ne “patron” olarak adım atmış. Yeni bir tabela da İstanbul’a asılmış: Ace Trading Academy.

EĞİTİM ZİLİ ÇALDI

Yer tutulmuş, okulun şubesi kurulmuş, ders zili çalmış, program başlamış…

PARA YÖNETİMİ ÖZEL ÖĞRETİM GEREKTİRİR

Levent’teki merkez üste ziyaret ediyoruz Anton Panayotov’u. Finansçı kibarlığı ile karşılıyor bizi. Güler yüzlü, emin, iddialı. Hırsı içinde saklı.

Biz soruyoruz, o yanıtlıyor.

“İnsanların parayı yönetmeleri ve risk alabilmeleri için, konuyu yalnızca teoride değil pratikte de anlamaları gerektiğini fark ettim. Çünkü para yönetimi en önemli mesleklerden biridir. Çok fazla sorumluluk ve özel eğitim ve öğretim gerektirir..”

Böyle giriyor sözlerine Bay Panayotov.

Ace Trading Academy’inin özelliklerini açarken, “Para yönetimi en önemli mesleklerden biridir; çok fazla sorumluluk, özel eğitim ve öğretim gerektirir. Ace Trading Academy’nin rakiplerinden farkı, eğitimin derslerle sona erdiği saf bir mesleki eğitim okulu olmaması” diyor.

Ayrıcılıklarını da ekliyor: “Programa katılan her kişinin daha sonra ortak hedge fonlarımızdan biri için bir para yöneticisi olarak çalışma teklifi alması. Program yıllarca test edildi, mesleğe çok sayıda profesyonel kazandırdı ki, hepsi de başarılı.”

NEW YORK’UN BAŞARILI TÜRK TRADER’LARI

Peki, “Neden Türkiye?”. Kararını masayı yatırıyorum.

“Bizim ki çok karmaşık, eğitim vermeyi beklediğiniz insan türüne bağlı bir karar” şeklinde yanıtlıyor Anton Bey. Ama bu adımın fişeğini ise, cümlenin sonuna saklıyor: “New York”ta şirketimizdeki en iyi traderlar Türk'tü.”

Manzara aydınlanıyor. Etkileyen sadece İstanbul değil tabi, asıl hedefi, ABD’de hayran kaldığı Türk gençleri.

“Üniversiteden yeni mezun olan gençlerin disiplini ve yeni şeyleri öğrenmeye istekli olmaları bizi Avrupa içinde İstanbul'u seçmeye yöneltti” sözleri ‘itiraf’ gibi. “Seçimimizden hiç pişman değiliz” diyor. Yetmiyor, devam ediyor Panayotov: “Türkler çok bilgililer, disiplinliler ve risk almak istiyorlar. İçleri yeni finansal piyasaların nasıl çalıştığını anlamak ve öğrenmek için istek dolu. En büyük arzuları yeni finansal araçları tanımak, profesyonel olarak yönetmek. Finansal mühendislik artık borsaları devralmış durumda, biz de tam olarak bunun için buradayız, onlara tüm yeni hibrit enstrümanları öğretiyoruz.”

GÜNDE 1 MİLYAR EURO CİRO

“Örneği var mı?” Sorum hazır, yanıtı da. “Daha önce akademiden mezun olan ve şu anda hedge fonu için çalışan öğrenciler, Sofya ve Londra'da, hisse senetlerinde günde 1 milyar Euro civarında ciro elde ediyor” diye konuşuyor.

Bombayı da patlatıyor. Her gencin duymak isteyeceği o sözleri dilinde tutmuyor, döküyor: “Ortak hedge fonunun hedefi 150 trader. Yeni mezun olan veya son 1-2 yılda mezun olan insanları işe almayı hedefliyoruz.”

İKİNCİ OFİS ANKARA’DA

Hedef gerçekleştiğinde Ace Trading Academy için yeni bir adres olacak mı?

“Evet” diyor Panayotov. “İkinci ofisimizi Ankara’da açacağız…”

Anton Panayotov, kurucusu olduğu Ace Trading Academy’nin amaçlarını, finans dahisi Türk gençlerini keşfin sırlarını Borsagundem.com’a anlatıyor.

PROGRAMA KATILAN, BAŞARILI OLAN HERKESE İŞ TEKLİFİ GİDER

- Kurumun kısa bir tanıtımını yapar ve Türkiye’deki hedeflerini anlatabilir misiniz?

Anton Panayotov: Bu eğitim programının kavramı, 90'ların sonunda New York’ta geliştirilen bir modelden geliyor. Bankalar dahil olmak üzere profesyonel trading şirketleri ve hedge fonları, yüksek öğrenimin gençleri para yönetimi ve yatırım konusunda gerçekten profesyonel olmak için yeterince hazırlayamadıklarını fark ettiler. ABD’deki en iyi üniversiteler bile, gerçekten profesyonel olmak için ihtiyaç duyulanın bir kısmını öğretiyor. Herkesin fark ettiği şey ise, pratikle akademi arasında bir boşluk olduğu. Biz de, insanların parayı yönetmeleri ve risk alabilmeleri için, konuyu yalnızca teoride değil pratikte de anlamaları gerektiğini fark ettik. Çünkü para yönetimi en önemli mesleklerden biridir. Çok fazla sorumluluk ve özel eğitim ve öğretim gerektirir.

Ace Trading Academy’yi başka herhangi bir fikirden farklı kılan eğitimin derslerle sona erdiği saf bir mesleki eğitim tesisi olmaması. Burada farklı olan şey, programa katılan her kişinin daha sonra ortak hedge fonlarımızdan biri için bir “para yöneticisi” olarak çalışma teklifi almasıdır. Program yıllarca test edilmiştir ve mesleğe bugüne kadar birçok başarılı profesyonel kazandırdı. Bazıları bu hedge fonu için çalıştıktan sonra emeklilik fonları ve diğer kurumlar için çalışmaya devam ediyor. Finans mesleğinde çalışmayı sürdürüyorlar. Eğitim programlarının bir parçasıyken ve hedge fonu için parayı yönetirken kazandıkları tüm bilgilerden dolayı kendilerine çok değer veriliyor.

12 YIL NEW YORK’TA TRADER’LIK YAPTIM

- Sofya’daki şirketinizi ne zaman kurdunuz?

Anton Panayotov: Sofya’daki şirket 9 yıl önce kuruldu. Ve bu model üzerinde çalışıyor. Merkez de Sofya’da. Ben 1998 yılında Amerika’da üniversiteden mezun oldum ve o zamandan beri trader olarak çalıştım. 12 yıl boyunca New York'ta trader’lık yaptım.

Mezun olduktan sonra, daha sonraları Deutsche Bank tarafından satın alınan, Bankers Trust’da Para Piyasaları, FX ve Egzotik Para Birimleri’nde görev aldım. 1999’da hisse senedi trading işlemlerine başladım. Geçmişim her zaman trading oldu. Ben de New York’ta Ace’le aynı modeli uygulayan Hartland Securities’in bir ürünüyüm.

Bizim için İstanbul fikri 3 yıl önce başladı. 3 yıl önce, programı başka nerede kuracağımıza karar vermeye çalışıyorduk. Bu çok karmaşık, eğitim vermeyi beklediğiniz insan türüne bağlı bir karar. New York’ta çalıştığım şirkette en iyi traderlar Türk'tü.

İstanbul muhtemelen Avrupa'nın en büyük şehri. Her yıl 600 bin-700 bin arası öğrenci üniversiteden mezun oluyor. İstanbul, Avrupa'nın en iyi üniversitelerinden bazılarına sahip. Bunlar gerekli temel eğitimi sağlıyor. Geri kalanı ise bu işte başarılı olmanın özel bileşeni olan Türkiye'deki genç insanlar arasında çokça gördüğümüz kişisel özellikler. Burada gençler çok bilgililer, disiplinliler ve risk almak istiyorlar. Tüm bu nedenler bizi İstanbul'u genişlememiz için bir sonraki yer olarak görmemizi sağladı. Seçilecek tüm Avrupa şehirlerinden İstanbul’un en iyi seçenek olduğunu düşündük ve bu kararımızdan hiçbir şekilde pişman olmadık.

Bir sonraki şehir olarak Barcelona, Frankfurt, Madrid ve Varşova’yı düşündük ama İstanbul bunların hepsinden daha iyi. Gençlerin disiplini ve yeni şeyleri öğrenmeye istekli olmaları bizi bu şehirler arasından İstanbul'u seçmeye yöneltti. Ayrıca, İstanbul'da daha fazla üniversite var. İstanbul’da hala programı geliştirme sürecindeyiz. Ancak şimdiye kadar programa seçilen kişiler tam olarak da beklediğimiz gibiydi.

EĞİTİME KATILANLARA TÜM YENİ HİBRİT ENSTRÜMANLARI ÖĞRETİYORUZ

-Katılan stajyerlerin profili hakkında da bilgi verebilir misiniz?

Anton Panayotov: Bunlar üniversiteden yeni mezun olan gençler. Finans eğitimine sahip olmak zorunda değiller. Psikoloji, matematik, inşaat mühendisliği de eğitimi görmüş oluyorlar. Yeni finansal piyasaların nasıl çalıştığını anlamak ve öğrenmek için isteklikler. Tamamen yeni finansal araçlar dünyasına girmeyi ve onları yönetmeyi öğrenmeyi istiyorlar. 2019'daki finansal piyasalar 2005'teki gibi değil. Borsalar şimdi gerçek şirket hisse senetlerinden daha çok hibrit ve türev enstrümanlara sahip. Finansal mühendislik tamamen borsaları devralmış durumda. Biz de tam olarak bunun için buradayız, onlara tüm yeni hibrit enstrümanları öğretiyoruz.

EĞİTİMİN ÜCRETSİZ OLMASININ SEBEBİ, SEÇİLME SÜRECİNİN ZORLUĞU

-Eğitim süreci hakkında bilgi verebilir misiniz?

Anton Panayotov: Eğitim en iyi traderlar tarafından verilen derslerden oluşuyor. Bunlar aynı süreçten geçmiş ve 7 yıl boyunca ortak yatırım fonumuzda başarılı olmuş traderlar. Yani ders verenler hiç yatırım yapmamış bir profesör değil, pratik tecrübeye sahip. Stajyerleri kendileri seçiyorlar. Mülakatları kendileri yapıyorlar. Başvuranlar arasından seçilen kişiler daha sonra mülakata çağırılıyor. Ve onların arasından stajyerler seçiliyor.

Eğitimin ücretsiz olmasının nedeni ise seçilme sürecinin çok zor olması. Çünkü, başlangıç eğitimini geçtikten sonra, hedge fonu için parayı yönetmeniz gerekiyor. Bu yüzden, seçim süreci çok titiz ve bu yüzden eğitim ücretsiz. Hedge fonun kendisi için para yapacak çok iyi eğitilmiş insanlara ihtiyacı var.

Eğitim, stajyerler hedge fon için alım satıma başladıklarında bile bitmiyor. Tüm eğitim 6 ay sürüyor, ancak ilk aşama 1 aydır. 1’inci aydan sonra, stajyerler ABD'deki profesyonel para yöneticilerinin de lisans aldıklarında geçmek zorunda oldukları Seri 7 sınavına çok benzeyen bir sınava girmek zorundalar.

İlk ay Seri 7 sınavına girmeye hazırlanıyorlar. Bu sınavı geçtikten sonra hedge fon için canlı hesaplarla işlem yapmaya başlıyorlar. Canlı hesaplarla trading yapmaya başladıklarında aynı anda eğitimin ikinci aşaması başlıyor.

Başladıklarında yalnızca Amerikan borsalarında trade ediyoruz. Daha sonra, diğer borsalarda işlem yapmalarına izin veriyoruz. Ancak Amerikan borsası en gelişmiş olduğu için, en derinleridir ve en iyi öğrendikleri en yüksek verimli finansal ürün sayısına sahiptir. Orada paranın nasıl yönetileceğini öğrendikten sonra, diğer borsalarda işlem yapacaklar.

Eğitimden sonra, hedge fonlarda trading yapmaya başlıyorlar. Hedge fonun kendi parası var ve kişi bir hesaptan işlem yapıyor. Para toplamıyoruz ya da stajyerleden herhangi bir şekilde para talep etmiyoruz. Ne hedge fonu ne de Ace Trading Academy, Türkiye'de hiç bir şekilde para toplamıyor. Biz sadece yetenek arıyoruz.

ORTAK HEDGE FONUNUN HEDEFİ 150 TRADER

-Ace Trading Academy’de eğitim görenleri nasıl bir gelecek bekliyor?

Anton Panayotov: Eleman değişim oranımız yüzde 5'ten daha az. Bu da hedge fonda kullanılan stratejilerle ilgili. Bu stratejileri çok fazla şirket anlamıyor ve bilmiyor. Hedge fonun sunduğu olanaklar o kadar iyi ki stajyerlerin işi bırakmak için fazla nedenleri kalmıyor. Hedge fon ve Akademi'nin strateji ve araçlar açısından öğrettiği şeyler, sektörde uzun ömürlülüğü garanti ediyor ve insanların burada uzun süre kalmasını sağlıyor. Eğitimimiz size araçlar hakkında bilgi verir, ancak aynı zamanda traderlar’ın duygusal ve psikoloijk olarak istikrarlı olmasını sağlamak için psikoloji ve risk yönetimini öğretme konusunda emek harcar.

Yeni mezun olan veya son 1-2 yılda mezun olan insanları işe almayı hedefliyoruz. Ortak hedge fonunun hedefi 150 trader. İstanbul'da bu hedefe ulaşıldığında, muhtemelen Ankara'da ikinci ofisimizi açacağız.

Daha önce akademiden mezun olmuş olan ve şu anda hedge fonu için çalışmakta öğrenciler, Sofya ve Londra'da, hisse senetlerinde günde 1 milyar Euro civarında ciro elde ediyor (Londra'da da bir eğitim grubumuz var). Bu eğitim modelinin ABD dışında uygulanması bir devrim niteliğinde. Verdiği derinliği ve bilgi açısından eşi benzeri yok.

Son 15 yılda algoritmik trading çok popüler oldu. Algoritmalar insanların yerini almak için yaratılmıştır, ancak yine de insanlar tarafından icat edilmektedir. Algoritmaların bir sonraki aşamasını yaratacak yetenekleri bulup buraya getirmek istiyoruz.

Amacımız bir ATM makinesini sizin için nakit parayla doldurmak. Yalnızca kendi PIN kodunuzu oluşturmanız gerekiyor. Otomasyonun gerçekleştiği ilk yerlerden biri de finansal piyasalardı. Biz 20 senedir otomasyonun insanların yerini alacağını söylüyoruz ama öyle olmuyor. Algoritmalar yine yetenekli insanlar tarafından yaratılmaya devam edecek. Biz de bunu yapmak için buradayız.

TÜRK SERMAYE PİYASALARI AVRUPA’NIN ÇOK İLERİSİNDE

-2019 Türkiye piyasaları ve önümüzdeki yıl hakkında yorum yapabilir misiniz?

Anton Panayotov: İçerideyken bakış açısını kaybetmek kolaydır, ancak dışarıdayken farklı bir açıya sahipsinizdir. Türkiye sermaye piyasaları birçok Avrupa ülkesinden daha gelişmiş durumda. Sadece Almanya ve İngiltere sermaye piyasaları daha gelişmiş. Diğer tüm Avrupa ülkeleri, Türk sermaye piyasalarından bir şekilde öğrenebilir. Örneğin Fransa, sosyalist bir ülke ve sosyalizmin hükmettiği herhangi bir ülkede, sermaye piyasaları gelişemez.

Sermaye piyasaları güçlü şirketlerin olduğu yerde var olur. Güçlü sermaye piyasalarına sahip olmak için güçlü şirketlere sahip olmalısınız. Rusya'da sermaye yatırımlarının ilgisini çekecek serbest bir ekonomi görmüyoruz. Rusya'nın güçlü şirketleri yok.

İyi şirketlerden sonra en önemli şey hukukun üstünlüğüdür. Kurumsal hayatı çözen iyi bir adli hukuk sistemi olmasıdır. Türkiye çok iyi kurulmuş bir şirketler hukukuna sahip; kurumsal anlaşmazlıkları çözmenin temeli uygun şekilde belirlenmiştir.

Türkiye'nin maliye politikaları hakkında doğru kararlar aldığına inanıyoruz. Tabanı görmüş olabileceğimizi düşünüyoruz. Türkiye dengeli bir yaklaşım izlemeye devam ederse, daha önce olduğundan daha yavaş olmasına rağmen iyileşmeye başlayacaktır. 2 yıl önce Türkiye ekonomisinin aşırı ısındığını, çok hızlı büyüdüğünü düşünüyoruz ki, asıl sorun buydu. Çok uzun süre çok hızlı büyüyen herhangi bir ülke sorun yaşar.

Türkiye izole bir ülke değil, küresel ticaretin büyük bir parçası. Türkiye'nin, maliyesini kontrol altına almak için doğru adımları attığını düşünüyoruz ancak dünyanın şu anda daha büyük sorunlara sahip olduğuna ve 2020'de aşırı volatilite olabileceğine inanıyoruz. Bu da kaçınılmaz olarak Türkiye'yi etkileyecektir.  

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)