E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiUsta analistlerden borsa için önemli uyarı---

Usta analistlerden borsa için önemli uyarı

Usta analistlerden borsa için önemli uyarı
14 Temmuz 2020 - 11:56 borsagundem.com

Küresel ekonomiye ilişkin toparlanma beklentileri gittikçe karamsarlaşırken Goldman Sachs’ın beklentileri geri dönüş tablosunun tahminlerden daha iyi olabileceğini belirtiyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Korona virüs ekonomisi hakkında endişe edilmesi mümkün oldukça fazla konu var. Fakat Goldman Sachs analistleri borsalara ilişkin çok daha aydınlık bir görüntü çiziyor.

Marketwatch’un haberine göre, Goldman Sachs’ın Küresel Yatırım Araştırmacısı Jan Hatzius önderliğindeki araştırma ekibi pazartesi günü paylaştıkları notta küresel ve ABD odaklı satın alma endekslerini (PMI) değerlendirdi. Endekslerdeki ortalamanın 50 düzeyinde olması genişleme ile daralma arasındaki nötr çizgide bulunulduğunu gösteriyor. Analistler, bunun "endişe verici derecede yavaş bir iyileşme hızı" anlamına geldiğini belirtiyorlar.

Fakat geçtiğimiz bahar ayında yaşandığı gibi felaket büyüme şoklarının ardından PMI verilerinde seviyeler yerine aylık değişimlere bakılmasını öneren analistler bunun yönlendirici veri olarak tanımlıyor. Goldman Sachs analistleri PMI verileri yükseldiğinde genellikle aktivitedeki ivmeyi geride bıraktığını yazıyorlar.

Araştırma ekibi PMI verilerine ilişkin, “Birlikte ele alındığında, ABD anketlerinde Nisan ayında 30’luk düşük seviyelerde görünen veriler haziran ayında 50 civarında önemli geri dönüş sağladı. Aslında bu rakamlar sürdürülebilir büyüme ile tutarlı olduğunu göstermektedir” ifadelerine yer verdi.

Analistler 2008 Finansal Krizi’nden 2011 yılındaki Fukuşima nükleer santral felaketine kadar geçmişteki 25 felaketin oluşturduğu ani ekonomik durmaları incelediklerinde PMI verilerindeki 40 seviyelerindeki düşüşlerin U ya da L şeklindeki geri dönüşlerle ilişkide olduğunu buldular.

ABD Tedarik Yönetimi Enstitüsü’nün (ISM) üretim endeksinde geçtiğimiz ay gerçekleşen %52,6 oranındaki yükseliş araştırma ekibinin ifadelerine göre ekonominin haziran ayından itibaren halihazırda hızlı bir geri dönüşün içerisinde olduğunu gösteriyor. Analistler verilerin okunmasına ilişkin, “Cesaret verici olmakla birlikte iyileşmenin V şeklinde mi yoksa kısmı bir V şeklinde mi sınıflandırılması gerektiği konusunda bir şey söylemek için henüz çok erken. Haziran ayı PMI seviyeleri iki senaryo için de tutarlı olacaktır” dedi.

ISM üretim göstergesi Mayıs ayında %43,1'lik bir yükselişle ve Nisan ayındaki %41,5 oranındaki 11 yılın en düşük seviyesinden geri dönmüştü.

Goldman Sachs analistleri ise kısmi bir V şeklinde geri dönüş tahmin ettiklerini belirtiyorlar. Bu geri dönüş eylül ayına kadar 2020 yılındaki üretim düşüşünün yarısından daha fazlasının üretime dönmesini kapsıyor. Ancak ABD gayrisafi yurtiçi hasılasının korona virüs öncesi seviyelere dönerek tam bir iyileşme sağlayabilmesi için 2021 yılının ortalarına kadar beklemek gerekecek.

Bank of America'dan petrol tahmini

 

Banka bilançoları borsada yönü belirleyecek

 

Avrupa borsaları düşüşle açıldı

 

Borsa İstanbul küresel piyasaları izliyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)