E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemÜretim ve güven Türkiye’yi uçurur---

Üretim ve güven Türkiye’yi uçurur

Üretim ve güven Türkiye’yi uçurur
15 Kasım 2019 - 14:16 borsagundem.com

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) ve Milliyet Gazetesi işbirliğiyle düzenlenen zirvede, Türk ekonomisinin potansiyeli ve inovasyon fırsatları ele alındı. Zirvede söz alan konuşmacılar, “Üretim ve güven, Türkiye’yi uçurur” mesajında birleşti

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) ve Milliyet Gazetesi işbirliğiyle ‘Ekonomi ve İnovasyon Zirvesi’ düzenlendi. Zirvede, ekonomi ve güncel gelişmelerin yanı sıra, teknoloji ve inovasyon konuları ele alındı. Zirveye konuşmacı olarak katılan Milliyet Ekonomi Yazarları Ali Ağaoğlu ve Zeynep Aktaş'ın söylemleri dikkat çekti.

AĞAOĞLU: APPLE'IN KASASINDA TÜRKİYE'NİN 3 KATI PARA VAR

Yazar Ali Ağaoğlu, küreselleşme ile emek, sermaye, mal ve hizmetin dünyada serbestçe dolaşacağı, genel refahı yukarıya çekeceği ve gelirin herkese yayılacağı vaatlerini hatırlatarak, dünyadaki AVM’lerde işletmelerin yüzde 70’inin uluslararası markalardan oluştuğunu kaydetti. Dünyada 13 trilyon dolar negatif faizli para olduğunu kaydeden Ağaoğlu, “Apple’ın kasasında Türkiye’nin üç katı para var. ABD’de sermaye piyasalarının güçlü olmasının nedeni her üç ayda temettü vermesi ve dünyanın en büyük bono piyasasına sahip olmasıdır” dedi.

Ağaoğlu, ABD’nin kayaç petrolüyle 2020 itibariyle dünyanın en büyük petrol üreticisi ve ihracatçısı olacağını söyledi. Blockchain’in ciddi değişikliklere yol açacağını ifade eden Ağaoğlu, “Merkezi otorite ve sistemlerin değiştiği, herkesin ortak karar verdiği, verilerin bozulamadığı ya da değiştirilemediği bir yapıya doğru gidiyoruz” dedi.

AKTAŞ: 3.500 TON ALTIN YASTIK ALTINDA

Zeynep Aktaş, 31 Aralık 2018 ile 4 Kasım 2019 verileri baz alındığında en fazla değer kazananın altın olduğunu ve yüzde 26’lık değer artışı yaşadığını söyledi. Aktaş, borsada yüzde 10, dolarda yüzde 7, euro’da ise yüzde 5’lik değer artışı olduğunu söyledi. Aktaş, Türkiye’de son 16 yılda 252.2 ton altın üretildiğini, 2 bin 424 ton altın ithal edildiğine dikkat çekti. Aktaş, “Türkiye’de yastık altında 3 bin 500 ton altın olduğu tahmin ediliyor. Yaklaşık 145 milyar dolar, Türkiye’nin GSYH’nin yüzde 18’i” dedi.

Türk yatırımcısının güven ve istikrar istediğini belirten Aktaş, “Son 10 yılda güvenli limana sığınma ihtiyacı altın ve dolara yatırımın tercih edilmesine neden oldu. Altının 10 yıllık dönemde yüzde 348 getirisi var. Dolar 2018’deki yüzde 30’luk getirisiyle ön plana çıkmaya başladı. Doların değerlenmesi altını da yukarıya çekti” dedi.

İSO 500 şirketlerinde satışlar artarken kârların bu artışı yakalayamadığını söyleyen Aktaş, “Bunun nedeni de dövizdeki artış nedeniyle finansman giderlerinin artması” diye konuştu.

‘Merkez’ beklenti anketine göre, doların 2019 sonunda 6.05, 2020’de 6.35, 2021’de 6.41 olması beklendiğini kaydeden Aktaş, “2020’de faiz ilk yarıda düşük çift haneli devam edecek. Dolarda eğilim yukarı, ivmesi düşük olacak. Şirketlerin finansman giderleri azalacak. Kârlılık artacak, borsaya olumlu yansıyacak. Dengelenme süreci kademeli iyileşmeye dönüşecek” dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)