E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıÜnlü yatırımcı Jim Rogers'tan TL yorumu---

Ünlü yatırımcı Jim Rogers'tan TL yorumu

Ünlü yatırımcı Jim Rogers'tan TL yorumu
10 Mayıs 2018 - 11:28 borsagundem.com

Ünlü yatırımcı Jim Rogers, Türk Lirası ile ilgili değerlendirmelerde bulundu

Türk Lirası'nda rekor seviyeler birbirini takip ederken, ünlü yatırımcı Jim Rogers'dan dikkat çekici bir yorum geldi. 

Rogers, "Türk lirasında bence daha çok jeopolitik sebepler etkili. Sorunu yaratan siz değilsiniz, sizin çevreniz" ifadelerini kullandı. 

Ünlü yatırımcı ve finans uzmanı Rogers, son dönemde Türk lirasının ABD doları karşısında yaşadığı değer kayıplarını değerlendirirken, "Türk lirasında ise bence daha çok jeopolitik sebepler etkili. Bu sizin komşusu olduğunuz alanla ilgili... Sorunu yaratan siz değilsiniz, sizin çevreniz." dedi.

Petrol fiyatlarının 2014 yılından başlayarak düşüşe geçtiğini ve yakın zamanda dibi gördüğünü ifade eden Rogers, rezervler azaldıkça petrol fiyatlarının da yeniden yükseleceğini, bir savaş durumu oluşması halinde petrol fiyatlarının çok fazla artış kaydedeceğini söyledi.

Rogers, "Ben böyle bir beklenti içerisinde değilim. Sadece söylüyorum. ABD’deki problem, savaş istediklerini düşünüyorlar. Amerika savaş istiyor. Umuyorum böyle bir şey olmaz. Çin, Güney Pasifik, İran, Suriye, Rusya... Şu anda her yerde karışıklık var. Risk ne kadar uzakta olursa olsun risktir. Orta Doğu’da bir savaş olması halinde petrol fiyatları artacaktır." diye konuştu.

Küresel piyasalara ilişkin de analiz yapan Rogers, "En son ayı piyasası gerçekleşeli yaklaşık 8-9 yıl oldu. Normalde her 4-8 yıllık zaman dilimlerinde ayı piyasası oluşur. Şu anda vadesi geçmiş durumda. Fakat ayı piyasası oluştuğunda çok ama çok ciddi olacak." dedi. 

Jim Rogers, "fiyatlarda uzun süreli düşüşün yaşandığı ve fiyatların daha da düşeceğine dair yaygın bir karamsarlığın hakim olduğu piyasa" olarak bilinen ayı piyasasının yaklaşık 8-9 yıl önce gerçekleştiğini belirterek, "Normalde her 4-8 yıllık zaman dilimlerinde ayı piyasası oluşur. Şu anda vadesi geçmiş durumda. Fakat ayı piyasası oluştuğunda çok ama çok ciddi olacak." dedi. 

Rogers, "Bu olağan dışı... Normalde her 4-8 yıllık zaman dilimlerinde ayı piyasası oluşur. Şu anda vadesi geçmiş durumda. Fakat ayı piyasası oluştuğunda çok ama çok ciddi olacak. Bir sonraki ayı piyasası benim tüm hayatımda gördüklerim içerisinde en kötüsü olacak." diye konuştu.

2008’de büyük bir sorun olduğunu, borcun çok yüksek seviyede bulunduğunu ve o zamandan bu yana borçluluk oranının hemen hemen her yerde çok hızlı bir şekilde arttığını ifade eden Rogers, "Şu anda çok daha fazla (küresel) borç var. Bu yüzden bir sonraki ayı piyasası, benim hayatımdaki en kötü çöküş olacak." dedi. 

Küresel finansal krizlerin bir günde gerçekleşmediğini, şartların zaman içerisinde olgunlaştığını dile getiren Rogers, "Piyasalar yavaşça alçalmaya başlar. Birkaç yıl sonra herkes krizin içerisinde olduğunu fark eder. Büyük değişimi, son gününe kadar fark etmezsiniz. 2007 yılında İzlanda iflas ettiğinde kimse anlamadı. Ardından İrlanda iflas etti ve Lehman Brothers battı." şeklinde konuştu.(Business HT)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Türkoğlutürk 10 Mayıs 2018 15:45

    On yıldır yapılan hatalar ne olacak.

  • vatandaş10 Mayıs 2018 14:49

    her şeye burnunu sokan türkiye nin geleceği yer burası. hala akıl ile değil kabadayılık ile ülke yönetilmeye çalışılıyor. başarasızlıklar da dış güçlere fatura ediliyor. Uzmanlar, bilim adamları, üniversiteler . liyakatlı kişiler... bırakılmış bürokratlarla iş düzeltilmeye çelışılıyor.Bu da gittikçe çöküntü ve ümitsizlik meydana getiriyor.

  • yılmaz10 Mayıs 2018 23:56

    türkiye burnunu soktu diyorsun bunun sebebi o burnunun dibine abd ,rusya ve tüm batı avrupanın silahı,parası,kullandığı militanları,misyonerleriyle ...çıkarları için yerlşemesi sebep olmuş olmasın..................

  • Mustafa10 Mayıs 2018 14:37

    10 numara analiz etmis

  • Bika10 Mayıs 2018 14:22

    Amerika'nın savaş istediği belli de esas savaş isteyen Cumhuriyetçiler ne zaman iktidar olsalar dünyanın bir bölgesinde pek çok devletin içinde olduğu savaş oluyor ve bol bol silah ticareti oluyor.

  • KERİM 10 Mayıs 2018 11:55

    ADAM HAKLI