E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaÜnlü milyarderden borsalar için balon uyarısı---

Ünlü milyarderden borsalar için balon uyarısı

Ünlü milyarderden borsalar için balon uyarısı
21 Temmuz 2020 - 11:46 borsagundem.com

Teknoloji hisselerinde görülen güçlü ralli ünlü milyarder Mark Cuban’ı balon ekonomi konusunda endişelendiriyor. Cuban hisselerdeki yükselişi 90’ların sonundaki teknoloji balonuna benzetiyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

NBA takımı Dallas Mavericks’in sahibi ünlü milyarder Mark Cuban teknoloji hisseleriyle ralli yapan borsaların 1990’ların sonu ve 2000’lerin başındaki teknoloji balonuna çok benzer olduğunu belirtiyor. Fakat Cuban’a göre bu rallideki en büyük fark ABD Merkez Bankası’nın (FED) salgın nedeniyle hasar gören ekonomiye destek sağlaması. Cuban CNBC’ye verdiği röportajda, “19 yaşındaki yeğenim hangi hisseyi alması gerektiğini soruyor. Boğa piyasasında herkes dâhidir ve FED sayesinde herkes para kazanıyor” ifadelerine yer verdi.

Ünlü milyarder FED’in politikalarının Wall Street yatırımcılarının risk iştahını arttırdığını ve piyasalara yeni bireysel yatırımcıların girerek riskli yatırımlarla hisseleri yükselttiğini belirtiyor. Teknoloji balonuyla yakın zamandaki ralliyi karşılaştıran Cuban, “Bazı açılardan bakıldığında FED ve likidite sebebiyle farklı olduğu düşünülebilir. Daha büyük resimde ise birbirine çok benziyor” ifadelerini kullandı.

Servetini 4,2 milyar dolara taşıyan ünlü milyarder balon piyasasının patlaması için uzun bir süre gerekebileceğini kendisine sürekli hatırlatmak zorunda kaldığını belirtiyor. Cuban, “Sürekli kendime internet balonunun yıllarca sürdüğünü hatırlatıyorum ve hala kazanılacak çok fazla para olduğunu kabul ederek sabırlı olmak çok zor” dedi.

Balonun patlaması zaman alabiliyor

Eski Fed Başkanı Alan Greenspan, Aralık 1996'da Profesör Robert Shiller'in yorumlarından esinlenerek yaptığı ünlü "mantıksız coşku" konuşmasıyla teknoloji balonu uyarısını dile getirmişti. Buna karşın internet ve teknoloji sektörü balonunun patlaması bu konuşmadan neredeyse 3 yıl sonra gerçekleşmiş, Mart 2000 ile Ekim 2002 arasında Nasdaq endeksi %80 düşmüştü.

Teknoloji ağırlıklı Nasdaq endeksi bu yılın mart ayında en düşük seviyelere ulaşmasının ardından güçlü bir tırmanış yaşadı. Salgın ortamında ekonominin görünümünün yarattığı endişe nedeniyle büyük teknoloji ve e-ticaret şirketleri yatırımcılara gelecek vadederek onların ilk tercihi oldu.

Nasdaq endeksi mart ayı diplerinden bu yana %55’lik bir ralli yaptı. Buna karşın diğer önemli Wall Street endeksleri S&P 500 %45 ve Dow Jones ise %43 oranında dip seviyesinden yükseldi.

Tesla hisselerinde balon uyarısı

 

Borsalar için hükümet teşvikleri aşıdan daha önemli

 

Teknoloji hisselerinin rallisi bitti mi?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (11)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Harika22 Temmuz 2020 08:53

    Düşünelim. Mart 'ta kriz patlak verdi ve piyasalar aşağı gitti. 2 ayda sadece bazı hisseler (teknoloji gibi) yukarı gitti ama çoğu hisse hala aşağıda ve ucuz. Özellikle Bist30 v3 50 hisseleri hala baya ucuz durumda. Piyasanın ağırlığını bunlar oluşturuyor zaten. Ve bir akıllı çıkıyor diyorki piyasa şişti. Hangi şirketler şişti dese daha mantıklıydı. Piyasanın ağır topları olan bist30 ve bist50 şişmedi. Mantıken düşünürsek zaten piyasa 2 ayda da şişmez, bu kadar kısa sürede kendileri gitti teknoloji şirketlerini bilerek şişirdiler. O zaman birde piyasanın ağır topları olan büyük şirketlere girsinler, onları şişirsin ler. Bana hiç şişmiş gibi gelmedi. Bunu söyleyen belki de daha alttan almak için pusuya yattı ve piyasa aşağı insin diye ekrandan ayrılmıyor dur. Dört gözle bekliyor dur

  • Yorum22 Temmuz 2020 01:10

    Şöyle mevcut hisselerinde karda olanlar pörtföyünün bir kısmını satıp dd sinin altında olan şirketlere ve daha saglam şirketlere aktarabilirler finans sektöründen holdinklerden böyle bist 30 bist 50 şirketleri var bu sizi bulunduğunuz hissenin geri çekilme olasılığına karşı beli ölçülerde korur en basit yapabileceğiniz şey bu ayrıca büstin de gideceği çok Bi yer kalmadı böyle durumlarda geri dönüşler yaşanabilir ve en hızlı düşüşler temelsiz yükselen hisseler de olur dedim ve sustum

  • ZEYREK ZEMHERİ21 Temmuz 2020 20:38

    bu kişiyi uzun süre takip ediyorum tahminleri % 93 oranın tutmuştur.boş yere bunlar dolar milyarderi olmuyorlar.

  • Serkan güler22 Temmuz 2020 13:04

    Hocam borsada yeniyim neye göre hareket etmeliyim

  • Mucise Reis ;)21 Temmuz 2020 18:43

    Evet. Adam haklı. ne oluyor ? bütün dunya devletleri kasa altınları harici para basıyor. tepeden aşağı parayı herkeslerin ödeme gücüne göre pay ediyor... dağıtılan para, bollaşan para herkeslerin cebine az çok giriyor... herkes bu parayı değerlendırmek için ülkemizde borsaya giriyor. Diğer alanlara girmeleri engelleniyor, vergisi, komisyonu, alım satım bedeli vb. böylece, herkes kendi gücüne göre aldığı karşılıksız parayı biryerlerde eritecek... böylece fazla para yanacak, yakılacka piyasadan. böyle oluncada kasadakı altın kadar= TL olacak... : ) devletler böyle yapıyor. herkes yapıyor. ama bu para atıyorum, Lehman gibi tek kurum tarafından alınıp, yakılırsa,dev batar yıkılır. Böylece devlet olaya müdahil olur, batışı engellemek için. o bakımdan parayı yaymak, herkesın ödeme gucune gore pay edip zarar ettırmek mantıklı olan : ))) Borsacı bunu dmek istemiş

  • Okie Dokie21 Temmuz 2020 12:48

    BİST'te balonun hormonlusu var. Hatta uçan balon. Ama işte gel gör ki açığa satış yasağı var. Açığa satış yasağı kalksa da ılık ılık yumuşak yumuşak aksak.

  • Yorum22 Temmuz 2020 00:59

    Rtalb dediğin şirket pcr kitiyle türkiyeye tanıştıran şirket ilk yerli üretimi yapan şirket şu an hızlı tanı kiti antikor testi üreten şirket pcr kiti fda onaylı whu onayı bekliyor ayrıca 20 ülkede dünyanın teknolojide benim dediği ülkelerde satılıyor abd İngiltere dahil Bi şep bilip bilmeden konuşuyorsunuz sen git böyle gelişmiş ülkelere hammadde satan şirketleri al bu ürün yüksek teknolojik ürünler

  • EKRİST21 Temmuz 2020 15:35

    israil li  bu sefer kitabın ortasından yorum yapmıssın.hemde nasıl hemde hormunlunun organikleri var ki.adamı covid 19 kötü çarpar uyutur.en az 10 sene sonra eğer ki şirket batmas borsada kalır ise zararını kurtarabilirsin.mesala deva.kutporsenel.Rtblt.

  • HÜLYA KOBALT21 Temmuz 2020 12:39

    senin gibilerin yorumlarına inansa idim.paramı 5 katlayamaz idim.yılsonu hedefim büyük bir olay olmaz ise 5 $

  • Yorum21 Temmuz 2020 12:31

    Ne oldu sende mi terste kaldın koçum milyarlar eridi mi emin olun bu adamın serveti 4.2 milyardan daha yüksekti marttan sonra bu servet 3 lere kadar inip ardından 4 lere çıkmıştır şimdide kenara çekilip borsaları düşmesi için dualara başlamıştır emin olun böyle yüzlerce milyarder var

  • İzzet kocaman21 Temmuz 2020 12:12

    Teknoloji hisseleri düşsün, diğerleri yükselsin İzzet Altınmeşe saçı gibi olsun