E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiÜnlü işadamı: İhale alıyoruz, zarar ediyoruz---

Ünlü işadamı: İhale alıyoruz, zarar ediyoruz

Ünlü işadamı: İhale alıyoruz, zarar ediyoruz
27 Temmuz 2013 - 14:46 borsagundem.com

O, Türkiye’nin en büyük gruplarından birinin sahibi… Ve mevcut sistemden şikayetçi...

Ülkenin en büyük sanayi yatırımcılarından olan Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, mevcut sistemde para kazanamadığından sitem etti. Özdemir, Siirt Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı’nın Temmuz ayı meclis toplantısına başkanlık etti. Meslek komitelerinin sorunlarını dinleyen Özdemir, bir meslek komitesinin çimento birim fiyatlarının yüksek maliyetinden şikayet edip LİMAK’a bağlı kurtalan çimento fabrikasında birim fiyatlarının aşağı tutulması ile ilgili talebi değerlendirdi.
Çimento fabrikasındaki arkadaşlarıyla görüşüp, birim fiyatlarının düşük tutulması için Siirtli yatırımcılara yardımcı olacağını ifade eden Özdemir, "Herkes zannediyor ki, iş aldığımda zengin oluyoruz. Halbuki zarar ediyoruz. Para kazanmamız bugünkü sistemde mümkün değil. Yol, baraj, sulama ve bina işinde büyük imkanlarla çalışmamıza rağmen para kazanamıyoruz. Nerede o eski birim fiyatı sistemi, sistem değişti, şimdi yeni sisteme tepki gösteriyoruz" dedi.

"DOĞU VE GÜNEYDOĞU’DA KDV YÜZDE 1’LERE İNMELİDİR"
 Esnafın, tüccarın ayakta kalabilmesinin en önemli unsurun az kredi kullanmasından geçtiğini belirten Özdemir, "Devlet bu konuda sistem ve model geliştirilmelidir, bu bölgede faizlerin çok düşün tutulması gerekir. Güneydoğu ve Anadolu’ya teşvik vereceksen, benim maliyetlerimi düşürecek teşvikler vermen gerekir. Çünkü yatırımcı bir mal üretiyorsa bunun ham maddesi batı illerindedir. Batıdan getirip burada işleniyor yeniden batıya götürüp satıyor, tüketici orada, pazar oradadır. Böyle olunca da Doğu ve Güneydoğu illerinde yatırım maliyet açısından riskli bir alan haline geliyor. Devlet bu bölgenin gelişmesini istiyorsa ham madde taşıma nakliyesine destek olması gerekir. KDV’de indirim yapması gerekir. Amerika’da KDV’ler gelişmiş eyaletlere göre değişiyor. Mesela, New York’ta KDV yüzde 13’tür, hemen yanı başında New Jersey eyaletinde ise yüzde sıfırdır. Bu ne anlama geliyor, devlet o bölgenin de gelişip kalkınmasını istiyor. Bu amaçla KDV’ler az gelişmiş il ve eyaletlerde çok daha düşük tutuyor. Ülkemizde de Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinin gelişmesi isteniyorsa KDV’nin mutlaka aşağı çekilmesi gerekir, nakliye desteği ve asgari ücret miktarı değişmelidir. Doğu ile batıdaki bir insanın geçim endeksi aynı değil yeni teşvikte bunların da değişmesi gerekir" diye konuştu.
Özdemir, Suriye’de yaşanan olaylara da değinerek, "Ülkemizde Doğu ve Güneydoğu’dan 12 il Suriye’de yaşanan savaştan ciddi anlamda olumsuz etkilendi. Düne kadar Suriye’ye nüfus cüzdanımızla girebiliyor ve oradan da ticaret yapabiliyorduk. Bugün ise yaşanan iç savaştan dolayı, esnaf için tüccar için çok önemli bir ticaret kapısı ortadan kalktı, inşallah normale döner" ifadelerini kullandı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (10)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • huseyin28 Temmuz 2013 19:29

    Zarar ettiğinden 3. havalimanı ihalesinide aldı zaten.merak etme abin sana özel birim fiyat sistemi ile ödeme yapar zarar etmezsin

  • SIRDAŞ.28 Temmuz 2013 11:37

    SANA ALDİYENMİ VAR işine gelmiyorsa hemen iptalet.FB çeye para yetiştireceğiz diye gemileri yakmaya başlama.

  • oktay27 Temmuz 2013 22:38

    Nasreddin Hoca misali Tepsiyi biraz da bize çevirinde birazda biz ölelim Limak çok değil 10 yıl önce böyle miydi , holding miydi ?

  • Yalçın27 Temmuz 2013 20:17

    Yalan bu güne kadar vergi verdimi açıklasın şirketlerinin sermayesi ne kadar yıllık kazançları ne kadar

  • misafir 27 Temmuz 2013 19:59

    siz bikere vergi denen şey var ondan haber bn 10 yıldır izliyorum gazetetde hiç cıkmıyorsın haberlede şu kdar vergi verdi diye

  • svs27 Temmuz 2013 19:21

    madem para kazanamıyorsun ne saldırıyorsun her ihaleye nerede bi ihale orada sen bırakta başkalarıda ekmek yesin

  • santana27 Temmuz 2013 15:45

    devlet bu sistemş uygularken hangı mantıkla hareket ediyor anlaşılır değıl. bende kuçuk kamu ıhalelerıne giriyorum maliyrtıne girdigim ıhalelerde bıle en yukseklerde kaldıgım oluyo .. alanlar hayrını gorsun

  • Ahmet aga27 Temmuz 2013 15:39

    Vahhhh gariplerim benim...Arkadaşın iban numarasını verinde fitremi ona göndereyim...

  • kılıç27 Temmuz 2013 15:36

    BU DÖNEMDE GÖRDÜGÜM VURGUNU HAYATIMDA GÖRMEDİM DANDİK BİR ŞİRKET KUR HALKA AÇ TRİLYONU VUR İFLAS AÇIKLA .ÖRNEK MANGO GIDA .GALİP ÇAY OCAGINDAN BU GÜN KATRİLYONLUK İŞ ADAMI SPK ADAMA 12000 TL CEZA VERİYOR KARDEŞİM ADAM O PARAYI ZATEN DİLENCİYE VERİYOR YANİ SEN YETERKİ SPK GÖR GEL FASON ŞİRKETİ KUR TRİLYONU GÖTÜR

  • vatandaş27 Temmuz 2013 15:27

    Vay be para kazanamıyorsa 3.havalimanına verdiği teklif neye istineden vermiş.Başkaban asıl bunların ekonomiyi kemirenler olduğunu görsün.Çünkü biz vatandaş olarak görüyoruz.....(Adamın ticaret hayatı boyunca verdiği vergi Allah bilir mahallebakkalının verdiği vergiye eşittir.)