E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaÜnlü ekonomistten yatırımcılara soğuk savaş uyarısı---

Ünlü ekonomistten yatırımcılara soğuk savaş uyarısı

Ünlü ekonomistten yatırımcılara soğuk savaş uyarısı
26 Temmuz 2021 - 14:26 borsagundem.com

Çin’in ABD’de halka arz olan şirketlere uyguladığı yaptırımlar ünlü ekonomist Stephen Roach’a göre bir soğuk savaşın erken evrelerini işaret ediyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Ünlü ekonomist Stephen Roach, Çin Hükümeti’nin ABD borsalarında listelenen Çin hisse senetlerine yönelik artırdığı baskıların küresel ekonomi üzerinde geniş çaplı etkileri olacağı konusunda uyardı.

Morgan Stanley Asia’nın Eski Başkanı ve Yale Üniversitesi Ekonomi Profesörü Stephen Roach Çin’in bu hamlelerinin soğuk savaşın erken evrelerini işaret ettiğini belirtiyor.

Asya konusunda dünyanın en önemli uzmanları arasında değerlendirilen Roach CNBC’deki röportajında, “Çin söz konusu olduğunda çok uzun zamandan beridir iyimser birisiyim. Ancak bu tür hamleleri gerçekten de oldukça rahatsız edici buluyorum. Çin yeni girişimcilik odaklı ekonomisinin tam da merkezinin peşine düşmüş durumda” açıklamasında bulundu.

 

Roach’a göre dünyanın en büyük iki ekonomisi arasındaki gerginlik 1970’lerin başlarından beridir görülmeyen seviyelere ulaşabilir. Ünlü ekonomist, “ABD şirketleri direkt olarak Çin’le ticaret yapmasa dahi neredeyse her şey küresel tedarik zincirine dokunuyor. Bu nedenle ABD-Çin ilişkisindeki gerginlik ABD şirketlerini ve ABD şirketlerine yatırım yapan yatırımcılara önemli etkiler oluşturacaktır. Çin’le olan ilişkilerden kurtulamazsınız” ifadelerine yer verdi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre söz konusu endişelerin merkezinde Çin’in ABD borsalarında halka arz olan şirketlere yönelik yaptırımları yer alıyor. Geçtiğimiz Cuma günü Çin menşeili eğitim şirketleri TAL Education ve New Oriental Education Çinli piyasa düzenleyicisi kurumların hedefi oldu. Hisselerde düşüş gözlemlendi.

Wall Street’te ikinci çeyrekte halka arzların en yoğun olduğu alan 42 halka arzla teknoloji sektörüydü. Bu 42 şirket arasında çoğunluğu ise Çin menşeili teknoloji şirketleri kaplıyordu. Aralarında araç çağırma uygulaması Didi Global gibi önemli şirketlerin de olduğu Çin merkezli teknoloji firmaları halka arz sonrasında Çin Hükümeti’nin tedbirlerinin hedefi oldular.

Yale Üniversitesi’nin kıdemli ekonomisti birkaç aydır Çin’in hamlelerini karşısında dikkat edilmesi konusunda uyarıyordu. Nisan ayındaki röportajında Çin ve ABD ilişkilerinin aşınmakta olduğunu ve iki ülkenin soğuk savaşın eşiğine geldiği konusunda uyarılarda bulunan Roach şimdi ise bu sınırın aşıldığını belirtiyor.

Roach röportajının sonunda, “Bu tür hamleler Çin’in uzun yıllar boyunca heyecan verici olan merkezini hedef alıyor. Bu beni oldukça endişelendiriyor” dedi.

In-Fa tayfunu Çin'i fena vurdu: Milyonlarca insan tahliye edildi

 

Çin borsasını karıştıran gelişme

 

Çin'den AB Komisyonu'nun karbon vergisine tepki

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)