E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaÜnlü ekonomistten hesaplaşma uyarısı---

Ünlü ekonomistten hesaplaşma uyarısı

Ünlü ekonomistten hesaplaşma uyarısı
30 Kasım 2020 - 10:44 borsagundem.com

Cambridge Üniversitesi Profesörü ve Allianz’ın Baş Ekonomik Danışmanı Mohamed El-Erian borsalardaki boğa piyasasına rağmen oluşacak bir iflas dalgasıyla küresel borsaların kendilerini büyük bir hesaplaşma içerisinde bulabileceği konusunda uyardı

BORSAGUNDEM.COM- DIŞ HABERLER SERVİSİ

Kovid-19 salgınındaki yükseliş ve ekonomik verilerdeki endişe verici sinyaller düşünüldüğünde küresel yatırımcıların geçtiğimiz hafta oldukça iyi bir performans gösterdiği söylenebilir.

Dow Jones Endeksi hafta başında 30.000 seviyesinin üzerinde kapanıştan sonra cuma günkü kapanışta %2,2 yükselerek 29.910,37 puanda Şükran Günü tatiline girdi. S&P 500 ve Nasdaq endeksleri de rekora yakın kapanışlar gerçekleştirdi.

Ancak İngiltere’deki Cambridge Üniversitesi’nin en köklü birimlerinden Queens Collage’ın Başkanı ve Allianz’ın Baş Ekonomik Danışmanı olan Mohamed El-Erian boğa piyasasının uzun süre devam edeceğini düşünmüyor.

Yahoo Finance’e yaptığı açıklamada El-Erian, “Borsaların neden daha iyi bir yönü benimsediğini ve neden bu yönde gelişmeyi kabul ettiğini anlayabiliyorum. Ancak önümüzde halen oldukça engebeli bir yol var ve korkarım ki önümüzdeki birkaç ay içinde bazı şirketlerin büyük baskı altında olduğunu göreceğiz” dedi.

Ekonomi profesörü yatırımcıların risk aldıklarını ve bu riski almayı destekleyecek geçerli sebepler olduğunu kabul ediyor. Özellikle ABD Merkez Bankası’nın borsadaki ilerlemeyi durdurma niyetinde olmadığını açıkça belirtmeye devam etmesi ve aşıya ilişkin umut verici haberlerin pandemiyi yakın zamanda sona erdireceğine ilişkin görünüm bu riski destekleyen önemli faktörler.

El-Erian konuyla ilgili açıklamasında, “Bir aşı olduğuna ve merkez bankalarının borsaları yükseltmek için ekonomideki değil de borsadaki hasarı minimize edeceğine dair inancımızı olduğu sürece göreceğimiz şey insanların daha fazla getiri için esnemeye devam etmesi olacaktır” ifadelerine yer verdi.

Ancak El-Erian bu iki faktörün bir potansiyel sorunu çözmekte yetersiz kalacağını dile getiriyor: iflaslar. Üstelik ekonomi profesörüne göre bu ihtimal çok da uzakta değil. Yatırımcıları daha dikkatli olmaya çağıran El-Erian, “Başka bir parçalı analiz daha yapın. Çünkü daha fazla verim için esnemeye devam ettiğiniz sürece daha fazla temerrüt ve iflas riski alıyorsunuz ve bu merkez bankalarının sizi kurtarabileceği bir durum değil” sözlerini kullandı.

Ekonomi profesörü ayrıca borsalardaki boğa piyasası rallisinin gerçek dünyada olup bitenlerden ayrılmasına da değindi.

El-Erian, “Reel ekonomi ile Wall Street arasındaki var çok fazla genişledi ve genişlemeye devam ediyor. Bu durum toplum için sağlıklı değil ve uzun vadede borsalar için de sağlıklı bir durum değil. Özellikle de eğer ekonomi hızlı bir şekilde toparlanmazsa ve çok yükselen varlıkların oluşturacağı krizi doğrulamazsa uzun vadede bir hesaplaşma konusunda endişe etmeniz gerekebilir” dedi.

 

Pandeminin yükselmeyen hisselerinin rallisi başladı

 

Tokyo Borsası’nda 26 yılın en güçlü performansı

 

Borsa yeni haftaya büyüme ile başlıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • RAMO CANCAN30 Kasım 2020 11:40

    dünya da büyük bir ekonomik kriz çıkartılar.sonra da bir gariban ülke ile savaş çıkartıp bu krizi aşarlar tarihte hep böyle olmuyormu.bu iran olabilir.