E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiÜnlü ekonomistin tepki çeken Türkiye hesabı---

Ünlü ekonomistin tepki çeken Türkiye hesabı

Ünlü ekonomistin tepki çeken Türkiye hesabı
21 Haziran 2018 - 10:45 borsagundem.com

John Hopkins Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Steve Hanke, Türkiye'de zımni enflasyonu yıllık yüzde 38,5 olarak hesapladı. Hesabın hatalı olduğuna dikkat çeken Türk ekonomistler Twitter'da Hanke'ye tepki gösterdi

Gelişmekte olan ekonomlere ilişkin analizleri ve döviz kuru tahminleri ile tanınan John Hopkins Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Steve Hanke'nin Türkiye'de yıllık enflasyon hesabı tartışma yarattı.

Hanke, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) resmi verilerine göre Mayıs ayında yüzde 12,5 olan enflasyonun 19 Haziran itibariyle yüzde 38,5 olduğunu iddia etti.

Hanke'nin zımni enflasyon modeli, dolar kuru üzerinden satın alma gücü paritesi değerini de hesaba katarak çalışıyor. Bu modelin kur geçişkenliği oranını ihmal etmesi ve tüm fiyatlar için dolar varsayımı yapması Türkiye için enflasyon oranının resmi verinin çok üzerinde çıkmasına neden olurken Türk ekonomistler Twitter'da profesöre tepki gösterdi.

Garanti Yatırım Yatırım Danışmanlığı Birim Müdürü Tufan Cömert, "Bu saçmalığa bir son verin lütfen. Her şey dolarla fiyatlanmadıkça ya da kur geçişkenliği yüzde 100'e yakın olmadıkça bunun imkansız olduğunu biliyorsunuz. Türkiye örneğinde ikisi de yanlış." dedi.

Ekonomist Evren Bolgün de "Zımni enflasyon hipotezinize karşı çıktığım noktalar var." diyerek şunlara dikkat çekti:

"Türkiye'de dolar ve Türk Lirası olmak üzere iki para birimi bulunuyor. TL'de değer kaybının enflasyona etkisi yüzde 100 geçişkenliğe sahip değil. Dolar/TL'de günlük volatiliteye dayalı günlük enflasyon hesaplaması doğru değil."

Ekonomist Mahfi Eğilmez ise konuya ilişkin kendisine yöneltilen soru üzerine, "Nasıl ölçtüğünü, neleri hesaba kattığını bilmiyorum. Makaleyi bulamadım. O nedenle bilemiyorum." yanıtını verdi.

HANKE'NİN ENFLASYON MODELİ NASIL ÇALIŞIYOR?

Hanke, 2015 yılında Venezuela resmi enflasyon verilerini açıklamayı durdurduğunda kendi enflasyon modeli ile yaptığı hesaplamaları paylaşmaya başladı. Hanke'nin modeli, bir ekonomide en önemli fiyatın dünyanın rezerv parası olduğuna vurgu yaptığı dolar ile yerel para birimi arasındaki değişim oranı yani kur değeri olduğunu varsayıyor.

"Döviz kurlarında değişim güvenilir şekilde ülkelerin enflasyon oranları için doğru tahminlere dönüştürülebilir." ifadeleriyle modelini savunan Hanke, Satınalma Gücü Paritesi (SGP) hesaplamasında kullanılan ekonomik prensiplerin böyle bir dönüşüme imkan verdiği tezini savunuyor.

Modelin atıfta bulunduğu ekonomik prensipler ise 1920'li yıllardan kalma bir hesaplamayı dayanak alıyor.

HANKE TÜRKİYE'DE ENFLASYONU NASIL HESAPLIYOR?

Hanke, Mayıs ayın sonunda Forbes'ta yayınlanan makalesinde modelini Türkiye için uyguladığında SGP'yi kullanarak günlük bazda Dolar/TL'deki değişimleri yıllık enflasyona çevirerek zımni enflasyonu hesapladığını belirtti.

Bu modeliyle Hanke, 23 Mayıs'ta Türkiye'de zımni enflasyonu yüzde 39,2 olarak hesaplamıştı.

Hanke, ekonomistlerin eleştirilerine yanıt vermedi.(Business HT)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (21)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • yrk21 Haziran 2018 20:10

    Saol HANKE dayı bizim ne çektiğimizi iyi hesaplamışsın,lakin seçim öncesi bu hesabı iyi yapmamışsan masat a dikkat et derim

  • Hakan21 Haziran 2018 14:16

    Herkes işine geldiği gibi yorum yapıyor düzgün yapılan bi iş varmış gibi, enflasyon %38 yükselmedimi yani bunu markete ,pazara ,akaryakıt istasyonu na elektrik faturası na bakıp da görmeyen adam at gözlüğünü çıkarsın baksın . lafa gelince üretim yok üretim yok üretimin olmadığını bilen zihniyet neden ekonominin vergiyle döndüğüne inanmak istemiyor anlaşılır gibi değil teknoloji sıfır 1römork fındık 1iphone x Rusya bizden domates alsa diye kapısında yatarsın öyle

  • Metin21 Haziran 2018 14:15

    Madem adam yalan söylüyor %6 reel faize nie yabancı gelmiyor. Bu bile ispattır adamın tespitine

  • Bence de hatalı21 Haziran 2018 14:05

    Saçmalık. 38% az hesaplamış adam. Bir de prof olacak peh....

  • 00821 Haziran 2018 13:43

    Faizler yüzde 4 enflasyon yüzde 6 ilen geziciler durumumuz iyi mi diyordu. Alış veriş yapmayın piyasa çöksün diyorlardı.

  • No Emp21 Haziran 2018 13:35

    İNce gelecek Bisiklete binip traktörle takla atacak ekonomi düzelecek

  • Beyhan21 Haziran 2018 13:25

    Gavur tohumu ordan piyasayı zehirlemeye çalışıyor

  • İhlas finans a kayyum21 Haziran 2018 13:19

    Yüzde 38 olmasa bile yüzde 25 yıllık enflasyon var ..kaldı ki yüzde 70 ithalata bağımlı ülkeyiz ve kurdan yüzde 70 etkileniyoruz adam haklı ..istatistik her zaman doğru söylemez çarşı pazara bakmak yeterli

  • demirkan 21 Haziran 2018 13:02

    DOĞRU SÖYLEYENE DOKUZ KÖYDEN KOVARLAR.

  • demirkan 21 Haziran 2018 12:59

    PATETES SOĞANDA MI DOLARLA İTHAL EDİLİYOR.?

  • Bika21 Haziran 2018 12:53

    Bireysel olarak düşünürsek; Türkiye'de TL olarak maaşını alıp, ABD'de harcayanlar için bu %38 enflasyon geçerli. Birikimini son 5 yıldır dolarda tutanlar ve harcamak gerektiğinde bozduranlar için enflasyon eksidir.

  • Nihat 21 Haziran 2018 11:59

    Bu ağzıyla konuşan itler aklınızı başınıza alın! Yoksa Allah belanızı verir. Afrika ve Asya Ülkelerinin haline bakın genelde her birinin başında bir diktatör insanların uğradığı zulmün sınırı yok. beyaz adamı ilah gibi görüyor. Neden bu alçaklar böyle istiyor. Türkiye sesini çıkarıyor mazluma arka çıkıyor. Sömürü bitecek diyor. Bizdeki alçaklar da seçimle işbaşına gelen Cumhurbaşkanına diktatör Ülkeye zulüm demekten çekinmiyor. DÜNYA BEŞTEN BÜYÜKTÜR! BU KÖPEKLERDEN BÜYÜKTÜR. EĞER TÜRKİYE MİZ İLE UĞRAŞACAKSANIZ BİZ DE SİZİN BURNUNUZDAN GETİRECEĞİZ! AND OLSUN. ALLAH A YEMİN OLSUN. TÜRKİYE BÖYLE SAPIKLARA YEM OLMAYACAKTIR. KUDUR EY BATI DİŞİNİ KIRACAĞIZ YAKINDA.

  • fafa21 Haziran 2018 23:53

    Nihat Kardeş,öyle hakaret içeren kelimeler kullanmayın;nezaketlice fikrinizi yazın.Hoş olmuyor,senden başka o kelimeleri kullanan yok.

  • demirkan 21 Haziran 2018 11:57

    DOĞRU SÖYLEMİŞ. GERÇEK ENFİLASYON PAZARDA BELLİ OLUR. BİZİM EKONOMİST LER. DANIŞMANLAR. HÜKÜMETİ YANLIŞ YÖNLENDİRİYOR LAR. YILLARCA POLİTİKA FAİZİNİ 0/8 DİYE DİYE BAKIN BAŞIMIZA NE ÇORAP ÖRDÜLER. FAİZLER OLMUŞ 0/13 BİZİM OKUMUŞ CAHİL EKONOMİST LER. POLİTİKA FAİZİ HALÂ 0/8 DİYOR İDİ.ŞİMDİ 0/20 BİLE BİZİ KURTARAMAYACAK ÖRÜNÜYOR.

  • fafa21 Haziran 2018 23:48

    Danışmanlara danışılsaydı,gelen borçlar yatırıma giderdi.Yedik içtik toprağa gömdük.Gelecek nesiller borç altında.65 milyarlık Kanal İstanbul borcu geliyor.Gene ölü yatırım.

  • şşş21 Haziran 2018 11:34

    Yorum diye laf yazan enflasyon bir iki kalemden oluşmaz dolar %20 arttı diye de enflasyon o kadar artmaz enflasyon dediğiniz şey arz talep dengesine bakar şarküteri hesabına mamaya gelen zamma bakmaz

  • doğru21 Haziran 2018 11:23

    şarküteri işi yapıyorum birsene içinde gelen zam yüzde kırk...

  • rte21 Haziran 2018 11:05

    pazara ve markete gidin gerçek enflasyonu görürsünüz

  • HASAN TOSUN21 Haziran 2018 11:02

    HANKENİN HESABI DOĞRU,BİZİMKİ YANLIŞ,GEÇEN SENE 60-65 TL OLAN ÇOCUK MAMASI ŞU ANDA 100-120 TL MAMA 1 YILDA % 100 ARTTI,FAZLASI VAR AZI YOK,DUNUN GİBİ DIŞARIDAN ALINAN ÜRÜNLER 1 YILDA % 100 ARTTI,ENFLASYON SEPETİNDE İTHAL MALLAR YOKSA ENFLASYON HESABINIZ YANLIŞ DEMEKTİR,ENFLASYON SEPETİNDE EŞEK SEMERİ,PEKSİMET,PULLUK UÇ DEMİRİ V.S LER ENFLASYONU BELİRLEYEMEZ,İTHAL MALLAR VE İTHAL GİRDİLERİ KOYACAKSINIZ ONLAR YERLİ MALLARIDA ARKASINDAN SÜRÜKLER,YANİ GEÇEN MAYISLA BU MAYIS ARASI GERÇEK ENFLASYON % 100 DÜR,DOĞRUSU BUDUR.

  • mehmet yılmaz21 Haziran 2018 11:00

    fazla domuz yemişler genelde konuşurken ZIMNEN lağım kokarlar.

  • iso21 Haziran 2018 10:57

    2 hafta önce patates ve soğan 1.5 TL idi şu an 6 TL ama YILLIK enflasyon %12 :)