E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaÜnlü borsa uzmanından ‘paradigma değişimi’ uyarısı---

Ünlü borsa uzmanından ‘paradigma değişimi’ uyarısı

Ünlü borsa uzmanından ‘paradigma değişimi’ uyarısı
07 Şubat 2023 - 11:29 borsagundem.com

2008 Küresel Finans Krizi’ni tahmin eden ve bu sebeple Michael Lewis’in kitabı ‘Büyük Açık’ın kahramanlarından olan Steve Eisman borsaları önemli bir paradigma değişiminin beklediğin söyledi

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Teknoloji ve büyüme odaklı hisse senetleri son on yıldır piyasaları domine etti. Ancak Neuberger Berman Group’un Kıdemli Portföy Yöneticisi Steve Eisman ABD Merkez Bankası’nın faiz artırımlarıyla birlikte bir paradigma değişiminin gelmekte olduğunu söyledi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre Eisman 2008 Küresel Finans Krizi sırasında gerçekleştirdiği başarılı yatırımlarla tanınıyor. Eisman’ın mortgage destekli tahvillere karşı uyguladığı açığa satış yatırımı Michael Lewis’in 2010 yılında yayınladığı Büyük Açık (The Big Short) kitabına da konu olmuştu. Daha sonra filmi de çekilen bu kitapta Eisman’ı Steve Carell canlandırmıştı.

Bloomberg’ün haberine göre Eisman borsalardaki değişim sürecini açıklarken “Piyasalar, belirli grupların liderliği ele aldığı uzun paradigma dönemlerine sahiptir. Bu paradigmalar bazen şiddetli bir şekilde bazen de bu zamanla değişir. Zira insanlar paradigmalarından kolayca vazgeçmezler. Ve sanırım yine böyle bir dönemden geçiyoruz" ifadelerine yer verdi.

Eisman, Thomas Kuhn'un 1962 tarihli kitabı The Structure of Scientific Revolutions'ı (Bilimsel Devrimin Yapısı) kaynak göstererek piyasaların kademeli ancak değişken bir paradigma değişiminden geçtiğine işaret etti.

Ünlü borsa uzmanı, “Örnek olarak Einstein’ın görelilik teorisini ele alalım. Hiç kimse ‘Biz de Einstein’ı bekliyorduk. Tanrıya şükür, artık Newton’dan kurtulabiliriz’ demedi. İnsanların bunun daha iyi bir teori olduğunu anlaması birkaç yıl sürdü. Bana kalırsa bu tür bir şey piyasalarda da oluyor. Paradigmalar insanların beyinlerine o kadar derinden yerleşmiştir ki, bazen başka bir şey olabileceğini hayal bile edemezler” açıklamasında bulundu.

Fortune’un haberine göre Houston merkezli bir yatırım firması olan Sanders Morris Harris'in Başkanı George Ball, yıllarca süren teknoloji hisse senetleri ve kripto para birimleri yükselişlerinin ardından, aralık ayında yatırımcıların daha muhafazakar bir yaklaşım benimsediğini ve bu yıl piyasalarda bir paradigma değişikliği beklediğini söyledi.

Ball, “Bence zaman zaman yatırım ve ekonomik çağın bir dönüşüm görürsünüz. On yıldan fazla bir süredir sıfıra yakın faiz oranlarından sonra şimdi bunlardan birindeyiz. Piyasalardaki coşku dönemlerini yoksunluk dönemleri izlemelidir" dedi.

Eski ve yeni

ABD Merkez Bankası (FED), Küresel Finans Krizi’nden sonra ve Kovid-19 salgını sırasında uzun yıllar boyunca faiz oranlarını sıfıra yakın tuttu. Bu süreçte teknoloji ve büyüme odaklı hisse senetleri de genel piyasadan daha iyi performans gösterdi.

Eisman, düşük borçlanma maliyetlerinin bu firmaların gelir artışına kolayca yatırım yapmalarına izin verdiğini ve düşük oranlar nedeniyle hisse senetlerine bir alternatif yatırımın bulunmadığını söyledi. Borsa uzmanı yatırımcılara bu dönemde "esasen risk almaları için ödeme yapıldığına" dikkat çekti.

Bunun da ötesinde, Eisman aynı dönemde birçok yatırımcının "Amazon hastalığına" yakalandığını belirtiyor. Ünlü borsa uzmanı Amazon gibi teknoloji devlerinin başarısı nedeniyle son on yılda kârı olmayan büyüme odaklı hisse senetlerine spekülatif yatırımlar yapıldığını işaret ediyor.

Eisman, “2010'dan 2022'nin başına kadar, bilançosu olmayan ancak güçlü gelir artışı olan bir şirket olsaydınız, insanlar bu rüyayı sizinle birlikte hayal ederlerdi" açıklamasında bulundu. Borsa uzmanı yatırımcıların her zaman bir sonraki Amazon’u aradığını ve bu süreçte şirketlerin ekonomik temellerini görmezden geldiğini savundu.

Ancak şimdi, faizlerin yükselmesiyle Eisman, bu firmaların çoğunda gelir artışının yavaşladığını ve yatırımcılar için yeni bir dönemin başladığına inandığını söyledi.

Eisman borsanın önceki liderlerinin de paradigma değişimleri sırasında piyasayı nasıl ele geçirildiğini açıkladı. Borsa uzmanı 2008'den önce daha iyi performans gösteren finansal hisse senetlerinin "2020'ye kadar kelimenin tam anlamıyla hiçbir şey yapmadığını" belirtti. Eisman, “Eski borsa liderleri grubu bir düzine yıl boyunca buharlaştı” dedi.

Hedge fon yöneticisi, yıl başında yeniden borsa lideri olan büyüme ve teknoloji hisselerinin yükselişinin "insanların paradigmalardan kolayca vazgeçmemelerinin" bir örneği olduğunu iddia etti. Bu süreçte teknoloji ağırlıklı Nasdaq Bileşik Endeksi %13 yükseldi. Dünyaca ünlü teknoloji fonu ARK Innovation hisseleri de %37'den fazla arttı. Eisman, bu rallinin söz konusu hisse senetleri için "son çırpınış" olabileceği konusunda uyardı. Ancak borsa uzmanı bu sürecin FED’e bağlı olduğunu da sözlerine ekledi.

Eisman, geçen hafta FED Başkanı’nın açıklamalarına dikkat çekerek “Powell, faiz oranlarını yükseltmeye devam edeceğini söyledi ve asıl önemli cümle faizlerin ‘bu seviyede tutulacağı’ydı. Eğer faizler bu seviyede tutulursa sanırım bir paradigma değişimi göreceğiz. Faizler tekrar inerse bulunduğumuz yere geri döneceğiz. Bence faizleri bu seviyede tutacak ve bir paradigma değişimi yaşayacağız, ama bu noktada bilmek imansız" ifadelerine yer verdi.

2008 yılında değiliz

Büyük Açık’ta başarısıyla ünlenen bir diğer hedge fon yöneticisi de Michael Burry’di. Burry 2021 yılından bu yana hisse senetlerinin “tüm zamanların en büyük spekülatif balonunda” olduğunu savunuyor ve tüm krizlerin en büyünün yaklaşmakta olduğunu söylüyor.

Eisman ise tarihin tekerrür edeceği anlatısına inanmıyor. Borsa uzmanına göre finansal sistemdeki düzenlemelerin geliştirilmesi çok daha güvenli bir sistemi ortaya çıkardı:

“Bazı yatırımcılar için 2000 ve 2008’in travma sonrası stres bozukluğu gibi olduğunu düşünüyorum. Dünya gezegeninde, Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa'nın finansal yapısının gerçekten ne kadar değiştiğini gerçekten anlayan çok fazla insan yok. Bu yüzden piyasaların düştüğünü görüyorlar ve kendilerine 'Aman Tanrım, çok kötü bir şey olacak' diyorlar.”

Burry, çok uzun yıllar sürecek bir resesyonun yaklaşmakta olduğu konusunda uyarırken, Eisman çok daha ılımlı bir resesyon beklediğini belirtiyor:

“Kötü bir şey olabilir, biliyorsunuz, bir resesyon yaşayabiliriz. Ama benim hissiyatım, eski moda sıradan bir durgunluk yaşayacağımız yönünde. Sistemin tamamen risk altında olduğu muazzam bir krizi yaşamayacağız, ki 2008'de olan şey buydu."

 

ABD'de mali koşullar daha da sıkılaşabilir

 

JPMorgan'dan yatırımcılara tavsiye

 

Fitch: Fed'in agresif sıkılaşması, tüketici harcamalarını daha da azaltacak

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)