E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaÜnlü borsa uzmanı yüzde 10’luk düşüş için tarih verdi---

Ünlü borsa uzmanı yüzde 10’luk düşüş için tarih verdi

Ünlü borsa uzmanı yüzde 10’luk düşüş için tarih verdi
16 Temmuz 2021 - 10:53 borsagundem.com

İsabetli borsa tahminleriyle bilinen ünlü borsa uzmanı Hayes Martin ABD borsalarının ağustos ortasına kadar yüzde 10’un üzerinde düşeceğini öngörüyor.


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel borsalar korona virüs krizi sonrasında kısıtlamaların kaldırılmasıyla rekor seviyelere ulaşmıştı. Ancak borsaya ilişkin isabetli tahminleriyle bilinen yatırım danışmanlığı firması Market Extremes’in Başkanı Hayes Martin borsaların Mart 2020’den bu yana en büyük düzeltme dönemine hazır olması gerektiğini belirtiyor.

MarketWatch’un haberine göre Hayes Martin’in borsalara ilişkin öngörüleri oldukça başarılı. Mayıs 2020’de Martin yaptığı bir açıklamada, “Borsalar boğa yatırımcılarının inandığından daha fazla her zamankinden güçlü bir şekilde geliyor” demişti. Borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre, O tarihten bu yana pandemi diplerinden tüm zamanların en yüksek seviyelerine yükselen borsalar Martin’in görüşlerini doğruladı.

Martin 14 Temmuz tarihinde verdiği bir röportajda ABD borsalarının tam kapasiteyle çalışmadığını belirtti. Borsa uzmanı piyasalardaki iç dinamiklerin şu an Ekim 2018’den bu yana en kötü biçimde olduğunu belirtti. Söz konusu tarihte S&P 500 Endeksi %20’lik bir geri çekilme kaydetmiş, Russell 2000 Endeksi ise %26 düşmüştü.

Ancak borsa uzmanı piyasaların durumunun 2018 kadar kötü olmadığını da ekledi. Martin ABD borsalarında %10 veya daha fala bir düşüş beklediğini belirtti. Zamanlama konusunda da tahminde bulunan borsa uzmanı düşüşlerin en geç Ağustos ortasında başlayacağını öngördü.

 

Borsalardaki düşüşün sebebi ne olacak?

Martin borsalara ilişkin tahminini önde gelen endekslerde her geçen gün yükselişleriyle manşetleri süsleyen hisselerin sayısının giderek azalmasına, ABD borsasındaki ayrışmaların armasına dayandırıyor. Bu ayrışmaların bir göstergesi de yeni dip seviyelerine ulaşan hisselerin sayısının artması. Örnek vermek gerekirse Çarşamba günü Nasdaq ve S&P 500 endeksleri yeni rekor seviyelerine ulaşmasına karşın birçok sektör yeni dip seviyelerine ulaştı.

Bu durum özellikle de küçük ve orta ölçekli sermayeleri olan şirketlerin yoğunlukta olduğu Russell 2000 Endeksi’nde görülüyor. 13 Temmuz'da, endeks performansına karşın endekste iki gün üst üste zirve yapan hisselerin sayısı üst üste iki gün dip yapan hisselerin sayısından daha azdı. MarketWatch’un haberinde bu piyasa durumunun son on yıl içerisinde üç kez daha gerçekleştiği belirtiliyor. Eylül 2014, Temmuz 2015 ve Ekim 2018’de gerçekleşen bu çarpıklığı her üç seferde de S&P 500 ve Russell 2000 endekslerinde %10’un üzerinde düşüşler takip etti.

Martin, şu anda piyasada tehlikeli ayrışmalar göstermeyen tek alanın büyük sermayeli S&P 500 şirketleri olduğunu bildiriyor. Borsa uzmanı bu alan dışında “borsanın mevcut durumunun son on yılda gördüğü en kötü tablolardan birisi” olduğunu belirtiyor.

Borsa uzmanı aşırı değerlenerek balon seviyesine çıkan bazı hisse senetlerinde ciddi ayrışmalar meydana geldiğini sözlerine ekledi. Bu durum borsaların düşmesi halinde söz konusu hisselerin piyasa ortalamasından daha fazla düşecek hisseler olacakları anlamına geliyor.

Borsalardaki yangına benzin dökense boğa piyasası yatırımcılarının piyasa duyarlılığı. Borsa uzmanı bu tür yatırımcı duygularının borsalardaki düşüşler sırasında en az direnç gösteren faktörlerden olduğunu belirtiyor.

ABD hisse senetlerinin bir süredir aşırı değerlendiği sonucuna ulaşan Martin bazı hisse senetlerinin yükselişlerde aşırıya kaçtığına inanıyor. Borsalarda çeşitliliğin eksik olduğunu belirten borsa uzmanı bu eksikliğin yakın zamanda tamamlanacağı konusunda uyardı.

Merkez Bankaları risk iştahını baskılıyor

 

Küresel piyasalarda endişeler sürüyor

 

Küresel piyasalar yön arayışında

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Amatör eğlencesi18 Temmuz 2021 15:41

    Borsa çıksa ne olur düşse ne olur şirketlerin karları geçen yılı ikiye katlamış geçen yıl 10 lira ise hisse fiyatı eninde sonunda 20 lira olacak 10 liradan 5 liraya düşse ne olur 3 liraya düşse ne olur sen hedef fiyatına bak hatta düştükçe al

  • ali oğuz17 Temmuz 2021 09:35

    He janım mama var mehhhhh ye..

  • yunus16 Temmuz 2021 15:15

    Katılıyorum,,bist de 1200 lere kadar düşer.