E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemUluslararası yatırımcının önü açıldı---

Uluslararası yatırımcının önü açıldı

Uluslararası yatırımcının önü açıldı
24 Haziran 2020 - 11:27 borsagundem.com

Ticaret Bakanı Pekcan, Rekabet Kanunu’nun dinamik piyasaların ihtiyacını daha iyi karşılayabilecek bir yapıya kavuşturulduğunu, Türkiye’ye daha çok uluslararası yatırımcı çekilmesinin önünün açıldığını söyledi.

BORSAGUNDEM.COM-ANKARA

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe giren 7246 Sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanununu değerlendirdi.

1994 yılında yürürlüğe giren 4054 sayılı Kanunun, Rekabet Kurumu’nun göreve başladığı 1997 yılından bu yana uygulandığını hatırlatan Pekcan, bu süre zarfında gerek Türkiye’deki gerekse uluslararası piyasalardaki değişimin, Avrupa Birliği rekabet hukukundaki önemli gelişmelerin ve edinilen deneyimin, Kanunun bazı maddelerinin değiştirilmesi ve modern araçlarla güçlendirilmesi ihtiyacını doğurduğunu söyledi.

Yapılan değişikliklerle Rekabet Kanununun Avrupa Birliği ve gelişmiş uygulamalarla uyumlu hale getirildiğini anlatan Pekcan, “Söz konusu düzenlemeyle Rekabet Kanunumuz dinamik piyasaların ihtiyacını daha iyi karşılayabilecek bir yapıya ve araçlara kavuşturulmuştur. Rekabet Kurumumuzun da daha etkin, aktif ve dinamik hale getirilmesi sağlanmıştır. Böylece bir yandan piyasa oyuncuları arasında etkin rekabet koşullarının oluşmasıyla tüketici refahının arttırılması sağlanırken, diğer taraftan Türkiye’ye daha çok uluslararası yatırımcı çekilmesinin de önü açılmıştır” dedi.

UZLAŞMA YOLU VE TAAHHÜT MEKANİZMASI HAYATA GEÇİYOR

Kanunda yapılan önemli düzenlemeler hakkında da bilgi veren Pekcan, yeni düzenleme ile taahhüt ve uzlaşma müesseselerinin hayata geçirilmesinin mümkün hale geldiğine dikkati çeken Pekcan, “Bu düzenleme ile teşebbüsler, olası bir rekabet ihlali durumu söz konusu olduğunda Rekabet Kurumu’na taahhüt verebilecek ya da uzlaşmaya gidebilecek. Böylelikle, hem soruşturma sürecinin kısaltılarak hızlı bir şekilde sonuçlandırılması, hem dava süreçlerinin neden olacağı kamusal maliyetlerin azaltılması, hem de kamu kaynaklarının daha verimli bir şekilde kullanılması sağlanacak” dedi.

Birleşme ve devralmalara yönelik maddede değişiklik yapılarak hakim durum kriteri yerine Avrupa Birliği hukukunda kullanılmakta olan etkin rekabetin önemli ölçüde azaltılması kriterinin  devreye alındığını anlatan Pekcan, “İki firma birleşmek istediğinde ya da bir firma diğer bir firmayı satın almak istediğinde Rekabet Kurulundan izin almak durumunda. Kurul, birleşme ve devralma sırasında hakim durumun varlığını tespit etmese bile, bunun etkin rekabeti önemli ölçüde azaltabileceğine kanaat getirirse, bu birleşme veya devralmaya müdahale edebilecek” diye konuştu.

KARTELLEŞMEYE KARŞI YAPISAL TEDBİR

Pekcan, AB mevzuatına benzer şekilde Rekabet Kurulunun kartelleşme halinde, davranışsal tedbirlerin sonuç vermediğinin nihai kararla tespiti durumunda ilgili teşebbüslere ancak ihlalle orantılı ve ihlalin etkin biçimde sona erdirilmesi için gerekli olması kaydıyla yapısal tedbirlerin uygulanabileceğini kaydetti. Pekcan, firmalara yapısal tedbirlere uymaları için en az 6 ay süre tanınacağını bildirdi.

KURUM KAYNAKLARI REKABET İHLALLERİNE YÖNLENDİRİLECEK

Kanunun öngördüğü bir başka aracın da pazar payı ve ciro gibi ölçütler itibariyle belli bir eşiğin altında kalan teşebbüs faaliyetlerinin, rekabet üzerindeki etkilerinin gözardı edilmesine olanak sağlayan “de minimis” düzenlemesi olduğunu belirten Pekcan, bu düzenleme ile Rekabet Kurumu kaynaklarının daha etkin kullanılarak, ciddi rekabet ihlallerine yönlendirilmesine imkan tanınacağını kaydetti.

Pekcan, muafiyet rejimi açısından da Avrupa Birliği uygulamasında benimsenen teşebbüslerin kendi kendine değerlendirme yöntemine tam uyumunun sağlandığına işaret ederek, “Firmalar eskiden Rekabet Kurumuna başvurup muafiyet kararı alırken, şimdi getirdiğimiz düzenlemeyle muafiyet konusunda kendileri değerlendirme yapabilecek, böylelikle hem zamandan, hem de olası maliyetlerden tasarruf edilmiş olunacak” dedi.

Kanun’da, Rekabet Kurumunun idari işleyişini daha etkin kılmaya yönelik bazı değişiklikler de yapıldığına dikkati çeken Pekcan, “Söz konusu kanun değişiklikleri sayesinde, rekabete ilişkin mevzuatımızın, 2003 yılından sonra değiştirilen bu alandaki AB düzenlemelerine ileri seviyede uygunluğunu sağlamış olduk. Hem ülkemizin Avrupa Birliği’ne üyelik müzakerelerinin Rekabet Politikası Faslı kapsamındaki çalışmalarına, hem de yeni doğrudan yatırımların önünün açılmasına katkı sağlayacak Kanunun ülkemize hayırlı olmasını diliyorum” değerlendirmesinde bulundu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis ;)24 Haziran 2020 13:49

    Bakan hala anlayammaış olayları. millet yasana, teşvine, zartına zurtuna gelmiyor... işeyen ekonomıye gelıyor. x markette alışveriş yapıyoruz bir bey bağırdı, herkes maske takacak. nerede bu market muduru ne dir bu hal ?= market mudurugeldı malum kısı resmiyuksek mertebe memur, anlamışsınızdır... mudur dedi, beyefendı bağırma bağırma, marketın mudurlerıne git derdını anlat buralarda milletin içinde efelenır gibi bağırma keseceksek kes cazanı at imsayı kağıda, sonra marketımızın mudurlerı ile olursun tepelerde muhattap... aynen bu.... şimdi boyle bir düzen ve sistem hangi yasa? hangi kanun? hangi merci? akp nin en buyuk sorunu, yaşanan bu gerçekleri reel olarak göremıyorlar, kulakdan dolma danışmanlarına geldiği gibi biliyorlar. gerçek hayatın kuralları v eişlevinden uzaklaştıkça akp oyları sert düşmeye devam ediyor. belkide, halkın içine çıakcak yüzleri kalmadı. halkın 1 sorunu çözüm bulmadı ondandır. anketler bile dümen şişirme

  • bu dünyadan biri24 Haziran 2020 13:36

    Önce demokrasi olmalı, devlet rakamları doğru açıklamalı ki yabancı yatırımcılar gelsin. aksine yabancılar halen çıkmaya çalışıyor.