E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemUkrayna'nın yeniden inşası İstanbul'da---

Ukrayna'nın yeniden inşası İstanbul'da

Ukrayna'nın yeniden inşası İstanbul'da
28 Temmuz 2022 - 08:30 borsagundem.com

Uluslararası Ticaret Konseyi tarafından gerçekleştirilen Ukrayna Küresel Ekonomik Etki Forumu’nda Ukrayna’nın yeniden inşasında odaklanılacak sektörlerin savunma, altyapı-inşaat ve ihracat olacağı vurgulandı.

Uluslararası Ticaret Konseyi tarafından gerçekleştirilen Ukrayna Küresel Ekonomik Etki Forumu’nda Ukrayna’nın yeniden inşasında odaklanılacak sektörlerin savunma, altyapı-inşaat ve ihracat olacağı önceliğin ise enerji, tahıl ve tarım olacağı belirtildi.

Uluslararası Ticaret Konseyi (ITC) tarafından 21-22 Temmuz tarihlerinde İstanbul Atlas Sineması’nda gerçekleştirilen (Ukrayna Küresel Ekonomik Etki Forumu (The Global Economic Impact Forum on Ukraine) başlıklı iki günlük zirvede Ukrayna’nın yeniden inşası masaya yatırıldı.

Etkinliğe Ukrayna’nın en büyük ticari sivil toplum kuruluşlarının yanı sıra, Ukrayna parlamentosundan ve ticaret odalarından da önemli isimlerin yer aldığı etkinlikte Ukrayna Parlamento Üyesi Dmytro Natalukha, yaptığı açıklamada “Ukrayna’nın yeniden inşasında 3 alana odaklanacaklarını” söyledi: Savunma, inşaat-altyapı, ihracat. Natalukha aynı zamanda Ukrayna parlamentosunun Ekonomik İlişkiler Komitesi Başkanlığı görevini yürütüyor.

SAVUNMA ALANINDAKİ YATIRIMLAR HAYAT KURTARACAK

Öncelikle savaşın son bulmasını sağlayacak olan savunma sektörüne odaklanacaklarını vurgulayan Natalukha, “Ukrayna’nın yeniden inşası için gerekli yatırımları üçe ayırabiliriz. Birincisi, hemen şimdi bu savaşı durdurmak için ihtiyacımız olan savunma sektörü. Kurşun ve mühimmat üretiminden, ekipmanlara en önemli önceliğimiz bu. Eğer bu alanda gerekli yatırımlar yapılırsa, hayat kurtarıyor olacağız.”

İNŞAAT VE ALTYAPI

İkinci büyük yatırım sepetinin Ukraynalılara verilecek kamu hizmetlerine ve konut ve altyapıların inşasına odaklanacağını aktaran Natalukha, “Ukrayna halkının acılarını bir nebze azaltabilecek konut ve altyapı alanları olacak. Bunun anlamı konut inşası, enerji tedariği, yollar, köprüler vb.” diye konuştu.

İHRACAT

Üçüncü yatırım gereken alanın ihracat geliri sağlayan (demir-çelik, tahıl, cevher, yağ, yağlı tohum gibi) sektörlere odaklanacağını aktaran Natalukha, “Ukrayna ekonomisini tekrar ayağa kaldırmakta katkı sağlayacak ihracat sektörlerini canlandıracağız” dedi.

“Enerji, tahıl ve tarım da öncelikli”

Nataluhka, Rusya’nın başlattığı savaş karşısında artan enerji fiyatlarının savaş olmayan ekonomilerde bile akut ekonomik sorunlar yaratmakta olduğu bir dönemde, Ukrayna’nın da enerji, tahıl ve tarım gibi Rusya’dan bağımsızlaşılması istenen alanlara da öncelik verileceğine işaret etti.

“Ekonomik Rammstein da lazım”

Ukrayna’nın tüm bu yatırımlar için finansmana ihtiyacı olduğunu belirten ancak bunun için bulunacak parayı nasıl yöneteceklerini soran bir katılımcıya Ukraynalı parlamenter Natalukha’nın yanıtı ise şöyle oldu: “Lugano’da bir zirve yaptık. Ve yüzlerce Ukraynalı yetkili bu soruyu cevaplamaya çalıştı. Doğrusu bence bu sorunun cevabı kimsede yok. Lugano Zirvesi’ndeki herkesin, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nın (EDRB), Dünya Bankası’nın, Uluslararası Finans Kurumu’nun (IFC) ve Ukrayna hükümetinin kendi görüşleri var.” Natalukha, Ukrayna’nın savunma ihtiyaçları için ülkelerin savunma bakanlarının bir araya geldiği Rammstein zirvelerine atıf yaparak, “Ekonomik Rammstein da lazım. Tüm paydaşları tek bir yerde görmemiz gerekiyor. Politikaların nasıl yönetileceği burada ele alınmalı. Ancak bunun tek bir cevabı yok” diye konuştu. (Dünya-Hilal SARI)

Ukrayna Yatırım Konseyi Başkanı Yuliya Kovaliv: Türkiye'yi örnek alıyoruz

 

Ukrayna’da tahıl sevkiyatı anlaşması sonrası çalışmalar hızlandı

 

AB'den Ukrayna'ya finansal destek

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)