E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemUkrayna vurmakla tehdit etti! Rusya boğazı kapatıyor, NATO devrede---

Ukrayna vurmakla tehdit etti! Rusya boğazı kapatıyor, NATO devrede

Ukrayna vurmakla tehdit etti! Rusya boğazı kapatıyor, NATO devrede
16 Nisan 2021 - 20:50 borsagundem.com

Ukrayna'ya ait gemiler Kerç Boğazı'nda Rus gemilerini vurmakla tehdit etti. Rus gemileri çekildi ancak daha sonra Kremlin'in attığı adım karşısında NATO Rusya'ya çağrıda bulundu. Ukrayna'nın 'nükleer' tehdidi ise şok etkisi yarattı

Ukrayna donanması, Doğu Avrupa'da tırmanan gerilimin en son işareti olarak Rusya'nın su yoluna erişimi kısıtlamasından birkaç saat önce Kerç Boğazı yakınlarında Rus sahil güvenlik gemilerini vurmakla tehdit etti.

Bölgedeki askeri faaliyetleri izleyen Black Sea News editörü Andrii Kilmenko'ya göre, çekişme üç Ukraynalı Gyurza-M sınıfı topçu botu ile Rusya'nın FSB sahil güvenlik teşkilatına ait kimliği belirsiz beş gemi arasında Çarşamba ve Perşembe günleri arasında gerçekleşti.

Kilmenko'nun bildirdiğine göre, Rus gemileri Ukrayna botlarının etrafında 'kışkırtıcı manevralar' yapmaya başladı ve ancak ateş açmakla tehdit edildikten sonra geri adım attı. Olay, Kerç Boğazı'nın yaklaşık 40 kilometre yakınında meydana geldi.

Olay, gözlemcilerin Rus askeri birliklerinin sayısının 115 bini aşabileceğinden korktukları sırada geldi. Bir işgal tehdidi olduğunu belirten ABD Başkanı Joe Biden, NATO ve Avrupalı ​​liderler 'gerilimi azaltma' çağrıları yaptı.

Kiev, Azak Denizi geriliminin büyük bir olaya dönüşmesi tehdidine karşı şiddetle uyardı. Ukrayna donanması "Rusya uluslararası hukuku ihlal etmeye devam ediyor" dedi

İLK KRİZ 2018DE

İLK KRİZ 2018'DE 

Kerç olayı, boğazda Ukrayna ile Rusya arasında 2018 yılında çıkan ve üç Ukrayna gemisinin ele geçirilmesine ve Rusya'nın bir konteyner gemisi kullanarak boğazı kapatmasına neden olan, nihayetinde de diplomatik bir krize yol açan bir çatışmanın yankılarını taşıyor.

Son olayın meydana gelmesinden sadece saatler sonra Rusya, boğazın yakınında bir bölgede giriş yasağı ilan etti. Savunma Bakanlığı daha fazla gerekçe göstermeden "24 Nisan 21:00 ile 31 Ekim 21:00 tarihleri arasında, Rusya Federasyonu karasularından yabancı askeri gemiler ve diğer devlet gemileri için geçişler durdurulacak" açıklamasını yaptı.

Bakanlık, kısıtlamaların Kırım'ın batı ucunu, yarımadanın Sivastopol'dan Hurzuf'a kadar giden güney kıyı şeridini ve Opuksky Doğa Koruma Alanı yakınlarındaki Kerç yarımadasının bir kısmını etkileyeceğini söyledi.

Bu karar, Joe Biden'ın Rusya'nın ABD seçimlerine müdahale etme ve ABD hükümeti verilerinin siber saldırılarla çalınması girişimleri sonucu yaptırım ilan etmesinin ardından geldi.Kremlin bugün, Putin'in bu yaptırımlara nasıl yanıt vereceğini tarttığını söyledi.

NATODAN RUSYAYA ÇAĞRI

NATO'DAN RUSYA'YA ÇAĞRI 

NATO, Rusya'nın Karadeniz'in bazı bölümleriyle Kerç Boğazı'na erişimi kısıtlama planlarıyla ilgili haberlerden endişe duyulduğunu bildirerek, "Bu gayrimeşru ve Rusya'nın istikrarsızlaştırıcı tutumunun örneğini teşkil edecek bir hamle olacaktır. Rusya'ya Azov Denizi'ndeki Ukrayna limanlarına serbest erişimi sağlaması ve serbest seyrüsefere izin vermesi çağrısında bulunuyoruz." açıklamasını yaptı.

NATO sözcüsü Oana Lungescu, "Rusya'ya, Azov Denizi'ndeki Ukrayna limanlarına serbest erişimi sağlaması ve serbest seyrüsefere izin vermesi çağrısında bulunuyoruz. Rusya, Kırım'ı yasa dışı ilhakından bu yana yarımada içinde ve çevresinde askeri varlığını ciddi ölçüde artırmıştır. Rusya'nın Kırım'da, Karadeniz'de ve Azov Denizi'nde devam eden askeri mevcudiyetini artırma çalışmaları Ukrayna'nın bağımsızlığına daha büyük tehdit oluşturmakta ve bölgenin istikrarını baltalamaktadır." ifadesini kullandı.

Rusya'ya gerginliği acilen düşürme, provokasyonu durdurma ve uluslararası taahhütlerine uyma çağrısında bulunan Lungescu, NATO müttefiklerinin, Kırım'ın Rus tarafından yasa dışı ilhakını tanımadığını ve tanımayacağını hatırlattı ve Ukrayna'nın uluslararası tanınmış sınırlar içinde egemenliğini ve toprak bütünlüğünü tam olarak destekliyoruz." ifadesine yer verdi.

ZELENSKİ, FRANSA VE İTALYA İLE BİR ARAYA GELDİ

ZELENSKİ, FRANSA VE İTALYA İLE BİR ARAYA GELDİ 

ABD ile Rusya arasındaki diplomatik mücadele sürerken, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski bir birlik gösterisi olarak Paris'te Avrupalı ​​müttefiklerle bir araya geldi.

Macron, Zelenski'yi Paris'te öğle yemeği için kabul etti. İki lider de daha sonra Alman Şansölye Angela Merkel ile video konferans yoluyla görüşecekler.

PUTİNİ PROVOKE EDECEK HAMLE

PUTİN'İ PROVOKE EDECEK HAMLE 

Zirvenin ardından Zelenski, Macron'un kendisine destek sunduğunu ve Putin de dahil olmak üzere dört taraflı barış görüşmelerinden 'umutlu' olduğunu söyledi.

Biden ve Putin arasında yapılacak bir toplantının bazı sorunların çözülmesine yardımcı olabileceğini kaydeden Zelenski, bununla birlikte ikisinin kendisi de görüşmede olmadan ülkesinin güvenliği hakkında somut konuşmalar yapılmasının bir anlam ifade etmeyeceğini de sözlerine ekledi.
Üçlünün Ukrayna'nın NATO üyeliğini tartıştığını belirtti ancak ittifakın ülkeyi üye olarak kabul etmeye yakın olup olmadığı konusunda bir şey söylemedi. Ukrayna'nın NATO üyeliği, Putin'i provoke edecek bir adım olarak görülüyor.

RUSYANIN YOK EDERİZ TEHDİDİ

RUSYA'NIN 'YOK EDERİZ' TEHDİDİ 

Zelenski'nin 2015'ten beri çatışmada arabuluculuk yapan Fransa ve Almanya'nın liderleriyle görüşmesi, Rusya'nın Ukrayna'yı 'yok etmekle' tehdit etmesi üzerine ortaya çıktı.

Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba, Estonya, Letonya ve Litvanya gibi eski Sovyet ülkelerinden meslektaşları ile düzenlediği basın toplantısında, "Ukrayna devletini açıkça yıkmakla tehdit ediyorlar. Ukrayna'nın kırmızı çizgisi devlet sınırıdır. Rusya kırmızı çizgiyi aşarsa, o zaman acı çekmek zorunda kalacak'' diye uyardı.

Ancak Putin'in sözcüsü, bugün gerilimlerin hafifleyebileceğinin bir işareti olarak, ülkenin doğusundaki Ukrayna güçleri ile Rusya destekli ayrılıkçılar arasında daha az çatışma yaşandığını söyledi.

İNGİLİZ BÜYÜKELÇİ BAKANLIKTA

İNGİLİZ BÜYÜKELÇİ BAKANLIKTA 

Bu arada RIA haber ajansının bildirdiğine göre, İngiltere'nin Moskova büyükelçisi, Londra'nın Rusya büyükelçisini çağırmasının ardından Cuma günü görüşmeler için Rusya Dışişleri Bakanlığına geldi.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı Perşembe günü yaptığı açıklamada, Rusya'nın elçisini Moskova'nın 'kötü davranışları' konusundaki endişelerini dile getirmek ve Londra'nın Biden tarafından günün erken saatlerinde duyurulan yaptırımlara verdiği desteği göstermek için çağırdığını söyledi.

İngiltere büyükelçiliği DEA'ya, Dışişleri Bakanlığındaki toplantının önceden planlandığını aktardı.

UKRAYNADAN NÜKLEER TEHDİT

UKRAYNA'DAN 'NÜKLEER' TEHDİT 

Ukrayna, NATO’nun Batı askeri ittifakına üyeliğine izin vermeyi reddetmesi halinde, tek taraflı olarak bir nükleer cephanelik inşa edebileceği konusunda uyardı.

Rus devletine ait Sputnik haber ajansı haberinde, Ukrayna'nın 'büyük olasılıkla nükleer cephanelik inşa etme teknik kapasitesine sahip olduğunu' söyledi.

NATO'dan Rusya açıklaması: Endişe duyuyoruz

 

ABD Rusya yaptırımlarını açıkladı!

 

Rusya'dan yeni savaş adımı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)