E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemUkrayna: Soruşturmayı Hollanda yürütsün---

Ukrayna: Soruşturmayı Hollanda yürütsün

Ukrayna: Soruşturmayı Hollanda yürütsün
21 Temmuz 2014 - 14:30 borsagundem.com

Perşembe günü ayrılıkçıların denetimindeki Donetsk üzerinde düşen Malezya yolcu uçağıyla ilgili incelemelerin Hollanda tarafından yürütülmesi istendi

Yatsenyuk uçağın "Rusya yanlısı isyancılar tarafından düşürüldüğü" şeklindeki görüşünü yineledi ve ülkesiyle Rusya arasındaki çatışmanın artık uluslararası bir mesele haline geldiğini kaydetti.

Ukrayna Başbakanı Rusya'ya, sınırı kapatarak isyancılara desteği kesmesi çağrısında bulundu.Amsterdam-Kuala Lumpur seferini yaparken düşen Malezya Havayollarına ait uçaktaki 298 yolcu ve mürettebatın tümü ölmüştü. Şu ana kadar 272 kişinin cesetlerine ulaşıldı.
Hollandalı uzmanlar düşen Malezya uçağında ölenlerin cenazelerinin bekletildiği Ukrayna'nın Torez bölgesine ulaştı. Üç Hollandalı adli tıp uzmanı, soğutma tertibatlı bir trende muhafaza edilen 196 cesedin kimliklerini saptamaya çalışıyor.Uzmanlardan biri kendisine trenin günün ilerleyen saatlerinde Torez'den ayrılmasına izin verileceğinin söylendiğini aktarıyor ama trenin nereye gideceği henüz belli değil.


Ayrılıkçılara baskı

Rusya yanlısı ayrılıkçılara, uluslararası uzmanları uçağın düştüğü, Torez'e 15 kilometre mesafedeki alana almaları konusundaki baskılar artıyor.Uçağın enkazının bulunduğu alana ulaşan Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'ndan (AGİT) gözlemciler incelemelerinin ayrılıkçılar tarafından sınırlandığını bildirdiler.Hollanda, Almanya, ABD, İngiltere ve Avustralya'dan uzmanlardan oluşan 31 kişilik bir uzman heyetinin ise her an olay yerine gidebileceği belirtiliyor.
 
Boeing 777 tipi uçağın düşmesiyle 193 vatandaşı ölen Hollanda'nın Başbakanı Mark Rutte, kaza alanına girişlerine izin verilmediği takdirde bütün siyasi ve ekonomik olasılıkları değerlendireceklerini söyledi.


Avustralya: Kaos ortamı var
 
"Bölgede kaos ortamı var" diyen Avustralya Başbakanı Tony Abbott ise uçağı Rusya yanlısı ayrılıkçıların düşürdüğünün neredeyse kesin olduğunu söyledi. Abbott ayrılıkçıların bölgedeki varlığını, "suçluların suç bölgesini kontrol etmesine" benzetti.

Avustralya, uluslararası uzmanların kaza bölgesine sınırsız erişimini öngören bir karar tasarısını BM Güvenlik Konseyi'ne sunmaya hazırlanıyor. Olayda ölenlerin 27'si Australya vatandaşıydı.

Rusya yanlısı ayrılıkçılar ise MH17 sefer sayılı uçağa ait kayıtların Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü'ne verileceğini söylüyor.


Kerry'den Rusya'ya suçlama

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ise Rusya'nın "olayla ilgili suça iştirak ettiğine dair çok güçlü kanıtlar olduğunu" söyledi. John Kerry Rusya'ya, ayrılıkçı grupların eylemlerinin sorumluluğunu üstlenmesi çağrısı yaptı.

Kerry, geçen ay Rusya'dan Ukrayna'ya aralarında zırhlı araçlar, tanklar ve roketatarların da bulunduğu çok sayıda askeri teçhizatın ulaştırıldığını belirtti.
ABD Dışişleri Bakanı ayrıca ele geçirilen konuşma kayıtlarında, Rus yapımı SA-11 füze sisteminin ayrılıkçılara temin edildiğinin anlaşıldığını, Amerikalı yetkililerin, uçak düştükten sonra bir roketatarın Rusya'ya iade edilirken çekilmiş görüntülerini gördüklerini ifade etti.
Kerry ülkesinin Avrupalı müttefiklerine de, Rusya Federasyonu Başkanı Vladimir Putin'e baskı uygulamaları çağrısı yaptı.

Putin ise olayı soruşturanların görevlerini yerine getirebilmeleri için güvenliğin şart olduğunu söyledi.Rusya lideri olayın siyasi amaçlarla kullanılmaması gerektiğini, ülkesinin Ukrayna'daki sorunun çözümü için elinden geleni yapacağını belirtti.


Donetsk'te yeni çatışmalar

Öte yandan, Rusya yanlısı ayrılıkçıların kontrolündeki Donetsk'te tren istasyonu yakınlarında yeniden çatışma çıktı.
Ayrılıkçılar Ukrayna ordusunun topçu ateşi açtığını iddia etti. Ukrayna Güvenlik Konseyi ise bu iddiayı yalanladı.
Kent merkezine minibüslerle ayrılıkçı milislerin geldiği, sivillerin ise bölgeden kaçtıkları bildiriliyor.



Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)